Az idei Szilveszter, ahogy a Pécsi Egyetemisták látták

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Szilveszter, amely szó hallatán mindenkinek a harsogó trombiták, a tűzijáték és a BB pezsgő jut az eszébe. Egy olyan esemény, amiről állíthatjuk, hogy felejthetetlen és amit – pár óra eltéréssel – de az egész világ ünnepel.

Megvolt az utolsó reggeli, az utolsó ebéd, és lehet készülődni egy új év kezdetére. A lányok kicsinosítják magukat, felöltöznek az előző napon vásárolt extravagáns ruhájukba, begöndörítik egyenes tincseiket, felhúzzák a legmagasabb sarkú cipellőjüket, hogy a városban ünneplő tömegből valamennyire láthatóak legyenek, és megindulnak az év utolsó éjszakájába. A fiúk úgyszintén kiöltöznek az évente kétszer viselendő öltönyükbe, egy kis wax-szal beállítják, az így is tökéletes hajkoronájukat.

Azonban ez most nem így lesz, és a tradíció, amit a IV. században Szent Szilveszter Pápa halála miatt hoztak létre, megszakad. 2020 az az év, amiben minden megváltozott, és ez alól az év utolsó napjának, utolsó estéje sem kivétel. Igaz a COVID-19, nevéből adódóan tavaly, 2019-ben tört be az életünkbe, azonban az ide évben tetőzött ki. Jelenleg a második hullám közepénél járunk, és Izraelt tekintve, – ahol már a harmadik hullámban szenvednek az áldozatok – tartogat még számunkra egy s mást a jövő.  

Talán tavaly ilyenkor még aligha gondoltuk volna, hogy mennyi megpróbáltatás vár ránk 2020-ban. Milyen szép szám, kegyetlen történésekkel.  Márciusban történt az első pofon, mikor bezártak az iskolák és helyébe lépett az online oktatás, majd egy kicsivel később a boltokban való vásárlást is korlátozták, és érvénybe lépett a maszk kötelező használata zárt helyiségben. Nyáron valamennyivel jobb lett a helyzet, mivel tavasszal körülményesek voltunk. Ki mint vet, úgy arat, tartja a mondás is, és mivel a legmelegebb hónapokban teljesen figyelmen kívül hagytuk a vírust, így ismét betört az életünkbe. 

szilveszter_ahogy_a_pecsi_egyetemistak_lattak_pecsi_egyetemistak_magazinjaÉrdekesség: A Simpson család rajongói állítják, hogy a sorozat 27 évvel ezelőtt megjósolta a halálos járvány kialakulását és terjedését, a 4. évad 21. epizódjában. A rész nem másról szól, minthogy a gyári munkásokat a megbetegedésük sem állította meg őket a munkájukban, ez miatt pedig a gyártott tárgyakba (turmixgépekbe) folyamatosan beletüsszentettek, aminek a következtében sikeresen exportálták a betegséget. Innentől kezdve pedig a városban tombolni kezdett az influenza. Sőt mi több, mémek is szólnak arról, hogy a felsőbb vezetőség elveszti az emberiség felett az irányítást, és mindenki a lángoló utcákon rohangál maszkokkal az arcukon. Ijesztően realisztikus bekövetkezés. Illetve, ha már itt tartunk, fontosnak tartom megemlíteni hitelesség szempontjából, hogy megjósolták Kobe Bryant repülőgépes balesetét, illetve a sorozat 2000-ben egy olyan részt is bemutatott, amiben Donald Trump nyerte meg a szavazást. 5 évre rá, pedig be is igazolódott. 

Visszakanyarodva a cikkünk témájához, a mai napokban nemhogy a fedett terekben kötelező a maszk, hanem mindenhol. Továbbá, ha nem helyesen hordjuk azért is bírság jár. Bezártak az éttermek, a konditermek, az iskolák újra, és már szabadtéren sem lehet csoportosulni egy kis közös fizikai erőnlét fenntartása érdekében. Azonban ezek a szigorítások kellennek ahhoz, hogy egy jobb és egészségesebb jövőben tudjunk tovább élni… na de ez alól a Szilveszter, és a szenteste sem kivétel? 


Ahogyan a tegnapi instagramos szavazásból is láthattuk a többségetek egyetért az új kormányrendeletekkel. 

EZT OLVASTAD MÁR?  Ez történt idén: január

szilveszter_pecsi_egyetemistak_magazinja

Aki az igenre szavazott, azok nevében beszélnék most. Egyetértenek azzal, hogy az egészség mindennél fontosabb és most meg kell magunkat egy kicsit húzni ahhoz, hogy a későbbiekben jobb legyen a helyzet. Akik nem értenek egyet a legújabb döntésekkel, azokban bizonyára felmerül pár kérdés. Mert igen kellemetlen és szomorú, hogy az idei karácsonyt és szilvesztert nem tudjuk a szeretteinkkel és a rokonsággal tölteni, mert tény és való, hogy e kettő ünnep jövőre is lesz, de mi van akkor, ha csökken a család létszáma? Mi van akkor, ha jövőre elköltözik az unokahúgunk, vagy születik egy kisbaba, vagy egy friss párkapcsolat miatt a párunk szüleinél kell majd ünnepleni.

Sajnos, vagy nem sajnos, de semmit sem tudunk tenni annak érdekében, hogy az idei Szilveszter ne maradjon el, de azért már tudunk, hogy a 2021-es év sokkal jobban kezdődjön, mint ahogyan a 2020-as zárul. El kell fogadnunk, hogy idén ezek a szabályok lépnek érvénybe, viszont arról, hogyan fog alakulni csakis mi tehetünk! Próbáljuk kihozni mindenből a legjobbat, pozitívan állni a dolgok menetéhez, akár 1-2 népi szilveszterkori szokást is visszahozhatunk, amelyek az alábbiak: szilveszter éjjelén éneklés vagy harangozás csak pozitív karma lehet. Az idei év utolsó álma, a hiedelmek szerint megjósolhatja a jövő évet, így a szórakozás mellett, majd szorítsunk helyet egy pihentető alvásnak is.

Végezetül pedig, ami a legfontosabb, és amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk az a piros alsónemű viselete szilveszter éjszakáján, hogy ne ezen múljon a következő év szerencséje! 

Mindenkinek békés ünnepeket kívánunk! 

1 thought on “Az idei Szilveszter, ahogy a Pécsi Egyetemisták látták

Comments are closed.