Az evészavar

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A felgyorsult világban, a nagy rohanásban egyre kevésbé figyelünk oda a testmozgásra, a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre. Ebből kifolyólag korunk gyakori betegségei közé tartoznak az evési zavarok. Főként a nők szenvednek ebben, közülük is leggyakrabban a 14-21 év közöttiek érintettek, ugyanis ezt a korosztályt könnyen befolyásolja a női testkép ideál. Nehéz felismerni ezeket a betegségeket, ugyanis az érintettek közül sokan átlagos alkattal rendelkeznek. Eleinte nincs is látványos változás rajtuk és azok, akik ettől szenvednek, nem gondolják magukat betegnek. A legismertebb étkezéshez kötődő kór az anorexia és a bulimia, de vannak kevésbé ismert típusai is. 

Szó szerint az anorexia nervosa idegi eredetű étvágytalanságot jelent. Megtévesztő a név, ugyanis a betegek nem vesztik el az étvágyukat kóros soványságuk ellenére, csak mindent megtesznek azért, hogy a koruknak és magasságuknak megfelelő normál súlyérték alatt maradjanak. Ez egy krónikus állapot, ami akár évekig is elhúzódhat.  Komoly fogyókúrákat csinálnak és túlzásba viszik a testmozgást, akár hashajtót alkalmaznak vagy vízhajtáshoz folyamodnak, ezáltal nagyon vékonyak lesznek és súlyos esetben akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek.  A testi leépülés szinte adott, nőknél komoly hormonális zavarok jellemzőek. Eleinte rendszertelenné válik a menstruáció, később már kimarad a vérzés. Más fizikai tünetek is jelentkeznek, ilyen az alvászavar, alacsony vérnyomás és hőmérséklet, lassuló szívverés és az anyagcserezavarok. Szélsőséges esetben halálos kimenetelű is lehet, ugyanis összeomolhat a vérkeringés.  Pszichés, kognitív zavarok is jelentkeznek. Súlyos depresszió, szorongás és önértékelési problémák lépnek fel. Jellemzően testképzavarral is küzdenek, magukat mindig kövérnek látják, azonban mások alakját reálisan vizslatják. Kétféle fajtája van, a korlátozó és a purgáló. Az első típus lényege, hogy ellenáll a táplálkozási vágynak, az evést a súlygyarapodással köti össze, ami egyfajta undort vált ki belőle. A második, a purgatív fajta, amikor hashajtót, vizelethajtót vagy hánytatást alkalmaznak, azaz tisztítanak étkezés után. Kialakulásához családi, társadalmi és egyéni tényezők is hozzájárulhatnak. Kezelése hosszadalmas és szakmai segítséget igényel.

A másik legismertebb betegség a bulimia nervosa, ami az örökéhséget jelenti. Ennek a betegségnek a lényege, hogy falásrohamok fogják el az alanyt, majd minél előbb meg akarnak szabadulni a bevitt ételtől.  Kialakulása hasonló tényezőkhöz köthető, mint az anorexiásoknál, de a szigorú diétázás is vezethet ehhez a problémához. A két betegség között jelentős különbség az, hogy a bulimiások alakja és súlya normális. Mivel a kinézetük nem utal bajra és a falási- hánytatási rohamokat akkor csinálják, mikor egyedül vannak, nehéz észrevenni a nyavalya jelenlétét. Sok esetben a szülők, a barátok vagy az élettársak sem tudnak róla. Vannak, akik ezeket a túlevéseket felfokozott izgalommal tervezik meg, ami ahhoz vezet, hogy leállíthatatlanok. Elveszítik a kontrollt, nincs közben önuralmuk. Miután végeztek, előtör a bűntudat és drasztikus módszerekkel próbálják ezt kompenzálni. Itt következik az anorexiánál is említett purgáló magatartás, leggyakrabban hányással szabadulnak meg az ételtől, de a hashajtó és a vízhajtó is opció lehet. A másik típus a koplalást és az edzésben való túlhajszolást választja. Komoly fizikai tünetekkel jár együtt a bulimia. A gyomorsav az önhánytatás során kárt tehet a fogzománcban, begyulladhat az íny, a szájban sebek keletkezhetnek és a nyelőcsövet is marja. Felléphet abnormális bélműködés és menstruációs problémák a hölgyeknél. Kimutatható a probléma pszichológiai vizsgálat során, de vizelet- és vérminta alapján is. Kezelése nehéz a torz énkép miatt, de nem minden esetben igényel orvosi segítséget. 

Kevésbé ismert evészavar az ortorexia. A fentiekkel ellentétben ez nem halálos, a lényege csupán annyi, hogy az ilyen emberek olyan ételeket fogyasztanak, amelyek a saját értékrendjük szerint a legegészségesebbek. Maximalizmus az egészséges életmód, tápanyagbevitel iránt, amit nem tud elengedni. Ennek hatására szorongási faktor lesz az evés. Inkább nem eszi meg az ételt, ha nem extra egészséges vagy bio. 

Furcsa jelenség a kóros sóvárgás, a pica. Kisgyerekeknél ez a világ felfedezésével jár, mert ez arról szól, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan anyagokat kívánnak meg és vesznek a szájukba. Másfél éves korig ennek legkésőbb el kell múlnia. Ezt a problémát gyakran a vashiány okozza, de a szorongás és elhanyagoltság is szerepet játszhat. 

Az éjszakai evés szindróma kezdetét a szénhidrát dús apróbb étkezések adják. Később a magas vércukorszint miatt a növekedési hormon termelődése változik, ezért másfél óránkét enni kell. Alvási zavarokhoz vezet, mert az éhség vagy a jóllakottság matt nem tud pihenni az ember. 

Cukorbetegek esetében fellépő betegség lehet a diabulimia. Egyáltalán nem, vagy a szükségesnél kevesebb inzulint adnak be maguknak. Ez nagyon kockázatos, mert az inzulin megvonás vaksághoz, vagy a szervek leállásához is vezethet, ami halálos kimenetelű lehet. 

Ezeknek a megbetegedéseknek a száma az utóbbi években sajnos jelentősen növekedett. Figyeljünk a környezetünkben élőkre és segítsünk másoknak, ha tudunk.