time_pem

Először választotta meg az „Év gyerekét” a TIME magazin

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Te mivel foglalkoztál fiatal tinédzserként? Olyan játékokat fejlesztettél, amelyek megkönnyítik, és vidámabbá teszik fogyatékossággal élő gyerekek életét? Segítettél a válságban élőknek az élelmiszer-termelésben? Vitába szálltál a faji egyenlőség elősegítéséért? Ezektől a tevékenységektől talán mindenki elég messze áll még ebben a korban, ellenben azzal a néhány ezer fiatallal, akik közül idén a TIME – a magazin életében most először – kiválasztotta az év gyerekét.

„The future belongs to those, who believe in the beauty of their dreams” – ez annyit tesz „A jövő azoké, akik hisznek az álmaik szépségében”. Ez az idézet, örökérvényű gondolat Eleanor Roosevelttől származik. Bizonyára nagyon hittek, és töretlenül hisznek az álmaikban azok a 8 és 16 év közötti fiatalok is, akik a közösségükre, és az egész világra pozitív hatás gyakorolva felkeltették a TIME figyelmét az elmúlt évben. A magazin 1927 óta évente megnevezi az év emberét, és ilyenkor azok kerülnek címlapra, akik az adott évben a legnagyobb hatást gyakorolták a világra. Volt már több vitatott választásuk is, hiszen nemcsak jócselekedetekkel lehet valaki esélyes, többek között Hitlernek, Ayatollah Khomeininek, és Sztálinnak is szavazták már meg a címet.

Bár általában a díjat nagyhatalmú vezetők kapják, ugyanúgy odaítélhetik szervezeteknek, csoportoknak is. A tavalyi évig a legfiatalabb díjazott az akkor 25 éves Charles Lindbergh volt, aki először repülte át az Atlanti-óceánt, végül 2019-ben a klímaaktivista, 16 (mára 17) éves Greta Thunberg nyerte el a címet. A választás sikeresnek bizonyult, hatására elindították a TIME for Kids nevű lapot, és úgy döntöttek új kategóriában is választani fognak ezentúl, ez lett a „Kid of the Year”, vagyis az Év gyereke. 

Idén közel ötezer amerikai gyermeket neveztek, akik egytől-egyik megkérdőjelezhetetlenül jó hatással voltak a világra az eddigi munkájukkal. A nyertes, akit a hagyományokhoz híven egy címlapfotóval hirdették ki, a 15 éves Colorado állambeli Gitanjali Rao lett. A fiatal lány feltaláló és tudós is egyben, aki többek között a mesterséges intelligenciát kutatja, és alkalmazza a mindennapi életben. Például kifejlesztett egy internetes zaklatást felismerő bővítményt, és feltalált egy készüléket, amellyel a víz ólomszennyezettségét lehet kimutatni (ekkor mindössze 10 éves volt).

Raot a környezetében történő események inspirálják, jelenleg a genetika témája érdekli, az opioid-függőséget kutatja. A kamaszlánnyal Angelina Jolie, humanitárius nagykövet készített interjút a napokban. Itt elhangzik, Rao azontúl, hogy aktuális problémákra keresi a megoldásokat, másokat is szeretne ösztönözni ugyanerre, mert szerinte nem könnyű, ha nem lát magához hasonlóakat az ember. Azt gondolja, nem épp úgy néz ki, ahogyan az emberek általában elképzelik a tudósokat, de ezeket a sztereotípiákat meg kell dönteni. Végül azt üzeni mindenkinek, hogyha ő meg tudja csinálni, más is képes rá. A lány egyébként többször szerepelt már tv-műsorokban, és önálló TED előadásokat is tartott. Ezen felül megjelent már egy könyve, és a Forbes 30 sikeres 30 év alatti listájára is felkerült.

A több ezer jelöltet öt főre szűkítette eleinte a zsűri, amely főként Disney és Nickelodeon sztárokból, állt, illetve központi alakja volt még a komikus, tévés-műsorvezető, Trevor Noah is. A döntőbe így Gitanjali Raon kívül négyen jutottak, így Bellen Woodard, Tyler Gordon, Ian McKenna, és Jordan Reeves. A 10 éves Bellen az iskolában nem talált olyan színű krétát, amellyel szerinte meg tudta volna rajzolni saját bőrszínét, ezért ma már úgynevezett „multikulturális zsírkrétákat és kifestőket” juttat el iskolásoknak, saját palettája is megjelent már. A 14 éves Tyler siketen született, illetve évekig kerekesszékes volt, a festés nyújtott neki menedéket az életben. Van képe, amely százezer dollárért kelt el. Nagy híre ment egy Twitterre feltöltött videójának is, amelyben Kamala Harrist festette le.

A 16 éves Ian McKenna azt vette észre, több társa nem jut elegendő élelemhez otthon, így kertészkedésbe fogott, és a megtermelt javakat szétosztotta a közösségében. Ez már több mint 7 éve volt, azóta az iskolájában létrehoztak egy róla elnevezett kertet, ahonnan eddig közel 10 tonna zöldséget tudtak biztosítani a környékbelieknek. A fiú a karantén időszak alatt sem volt rest, különböző videós oktatóanyagokat töltött fel az internetre zöldségtermesztésről, illetve egyszerű konyhai receptekről. A 14 éves Jordan bal keze csak a könyökéig nőtt, nem talált magának megfelelő játékokat, ezért feltalált egy protézist, amellyel lebomló nyilakat lehet kilőni. Írt már egy könyvet, játékgyártókkal dolgozik együtt, és van egy nonprofit szervezete. 

kiemelt kép, kép 1 forrás: time.com 

kép 2 forrás: etonline.com