“Az első feladat után a győztesek nyugalmával mentem tovább a következő feladatra”-beszámoló a 2021-es emelt szintű történelem érettségiről

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

A mai nappal elérkeztünk az érettségi hét, talán az egyik legnehezebb számonkéréséhez, a történelem érettségihez. Minden évben a harmadik napon zajlik ennek humán tárgynak a megírása és ez idén sem volt másképp. 2021-ben is, csak úgy mint a tavalyi évben szóbelik nélkül zajlanak a vizsgák, így az írásbelin kell minden pontot összegyűjteni ahhoz, hogy az egyetemi felvételin jó eredményeket érhessenek el a végzősök. 

A mai érettségi is reggel 9 órától kezdődött és két részből állt. A történelem érettségik első fele, egy 12 feladatos, összesen 50 pontos, rövid választ igénylő feladatsorból álltak, ami egészen az ókortól a modern kori történelmünkig sorra veszi a az elmúlt évszázadok legfontosabb eseményeit. Erre összesen 100 percet szánhattak az érettségizők. A második részben 3 esszéfeladatot kell kidolgozniuk a diákoknak 140 percen belül. Az egyik egy ún. rövid esszé, a második egy több mondatból álló hosszú esszé és a harmadik pedig, vagy egy korokon átívelő, vagy egy általában két eseményt vagy személyt összehasonlító feladat. 

Bár a pontos feladatokat és javítókulcsokat csak a holnapi napon fogják közzétenni az Oktatási Hivatal weboldalán. Egy jó barátomtól igyekeztem informálódni, hogy milyen feladatokkal kellett szembenéznie és, hogy érezte magát a legfontosabb emelt érettségijén.

“Az érettségi előtt szörnyen izgultam, mint ahogy mindenki más, én is úgy éreztem, hogy egy pillanat alatt elfelejtettem mindent, amit eddig megtanultam. Aztán nekiálltam a tesztrésznek és az első feladat után a győztesek nyugalmával mentem tovább a következő feladatokra. Szerintem a kérdések nagy részére jó választ adtam, legalábbis ebben reménykedem. Az esszékérdések szerintem a tavalyihoz képest nehezebbek voltak. Az egyetemes kérdések a középkori egyetemek és a sztálini Szovjetunió gazdasága voltak, a magyar pedig a XVIII. századi magyar társadalom összetétele, illetve egy modern kori téma. Számomra egyértelmű volt, hogy nem fogom az utóbbit választani. A komplex, korszakokon átívelő kérdés a magyar hadsereg 1848-tól 1920-ig volt, az összehasonlító a nyugati és a keleti egyház volt. Szerintem a feladat kérdéseire mind válaszoltam, bár nem ezek lesznek a legjobb esszéim.” -nyilatkozta Erdős László végzős gimnazista.

Végzős barátaimnak és úgy általába véve mindenkinek sikeres érettségiket kívánok. Bízom benne, hogy jövőre találkozhatunk veletek élőben, elsős gólyaként a PTE-n.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan élték meg a végzősök az eddigi, valamint további érettségiket, mindenképp térjetek vissza a Pécsi Egyetemisták Magazinjának oldalára.

Képforrás: eduline, KEMA