Az elmúlt évekhez képest megtízszereződik az állami ösztöndíjas férőhelyek száma 2020-ban!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020-as egyetemi felvételire készülők sok újítással találkozhattak az elmúlt hónapokban.

2019. november 07-i Kormányinfón, Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a korábban szakmai konszenzussal született megállapodás alapján elfogadott nyelvvizsga követelményről szóló döntését visszavonja a kormány.

Ennek értelmében a 2020-as felvételi követelmények közt nem szerepel a nyelvvizsga-bizonyítvány meglétének feltétele. Azt elég lesz továbbra is a diplomaszerzésig teljesíteni, hiszen a diploma kézhezvételének alapfeltétele, hogy egy élő idegen nyelvből szerzett legalább B2-es szintnek megfelelő nyelvvizsgával rendelkezzen a tanulmányait abszolváló hallgató.

A napokban Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár levélben tájékoztatta Dr. Miseta Attila rektor urat, illetve a pécsi jogi kar dékánját, Dr. Fábián Adriánt a jogászképzést érintő, 2020-ban bekövetkező – jelentős és rendkívül pozitív – változásokról.

Dr. Palkovics László az Innovációért és Technológiáért felelős miniszter 2020-ra, 350 pontban állapította meg a magyar állami ösztöndíjas jogászképzésben a minimális felvételi pontszámot, amely jelentős csökkentés a 2019. évi 440 ponthoz képest.

E mellett a jogászképzésben a magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre vonatkozó maximális szakos kapacitás megbontásra kerül valamennyi képző helyen olyan módon, hogy minden képző hely (így a pécsi jogi kar is) 80 magyar állami ösztöndíjas jogász maximális szakos kapacitást hirdethet meg.

A döntéssel kapcsolatban Dr. Fábián Adriánt, a pécsi jogi kar dékánját kérdeztük:

Dr. Fábián Adrián

Media Iuris: Ön, mint a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, mit gondol az Innovációért és Technológiáért felelős miniszter döntéséről?

Dr. Fábián Adrián: Nagyon örülök annak, hogy az ITM felismerte végre annak szükségességét, hogy az államnak az eddigieknél sokkal nagyobb részt kell vállalni a jogászképzés finanszírozásában, tekintettel arra, hogy ma már egyértelműen érzékelhető a jogászhiány, főleg vidéken. Csak viszonyításként: 2009-ben 454, 2014-ben 214, míg idén csupán 146 (!) jogász oklevelet adott ki a PTE ÁJK.

EZT OLVASTAD MÁR?  Vírus az utcán

Media Iuris: A döntés értelmében tehát, 440 pontról, 350 pontra csökkentették a magyar jogászképzés, állami ösztöndíjas minimális felvételi pontszámát. Milyen hatással lesz ez a pécsi jogi karra a 2020-as felvételit tekintve?

Dr. Fábián Adrián: Arra számítok, hogy növekedni fog a jelentkezők száma, hiszen a pályaválasztás szempontjai között nem mellékes, hogy állami ösztöndíjas helyek nagyobb számban lesznek meghirdetve. Természetesen nem csak a jelentkezők, hanem a felvettek számának növekedésére is számítok. Az sem mellékes körülmény, hogy a középfokú „C” típusú nyelvvizsga végül kikerült a felvételi kritériumkövetelmények közül.

Media Iuris: A 80 állami ösztöndíjas férőhely mellett a felsőoktatási intézmény határozhatja meg, kapacitásainak figyelembevételével az önköltséges férőhelyek számát. Hogy alakul ez nálunk a 2020-as felvételi eljárásban? Van esetleg felső határ, a felvehető hallgatóink számát tekintve?

Dr. Fábián Adrián: Jelenleg a nappali munkarendes képzésen 140 fő az intézményi kapacitásunk. Tehát – jobb esetben, elméletileg – fel tudunk venni 2020-ban maximum 80 államilag támogatott hallgatót és maximum 60 önköltséges hallgatót. Természetesen, ha a felvételi eljárás úgy alakulna, hogy ennél több hallgatót is felverhetnénk, akkor az igényekhez mérten – egyetemi szinten – módosítható ez a volumenkorlát.

Ha kérdésed van a 2020-as felvételivel kapcsolatban keresd fel oldalunkat ITT.

1 thought on “Az elmúlt évekhez képest megtízszereződik az állami ösztöndíjas férőhelyek száma 2020-ban!

Comments are closed.