Az egyetem olykor nehéz, de megéri! – interjú, őszintén Nagy Patrik villamosmérnök hallgatóval

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
1
+1
+1
1
+1
+1
1

Sokan mondják a középiskola és/vagy az egyetemi évek a legszebbek egy fiatal életében. De vajon tényleg? Nézzük az egyetemet! Szükséges hozzá egy jó tanulmányi átlag, egy jó érettségi és persze egy jó választás mégis mit szeretnék tanulni és hol. De ennyi nem elég! Hisz attól, hogy bekerültél nem lesz előtted egy út, amit kötelezően meg jársz majd. Igenis lesznek akadályok, aminél nem feladni, hanem észhez térni és küzdeni kell. 

A MIK-en az összes szak nehéznek mondható különböző okokból. A villamosmérnöki szak ilyen, nem is mindenki végzi el, aki megkezdi, de ha igazán akarod végig csinálod, és utána jön a jól megérdemelt jutalom.

Egy olyan jelenleg is itt tanuló hallgatóval hoztam interjút, akinek volt olyan időszaka, amikor ott hagyta volna az egészet, de a mégis felállt és folytatta a tanulmányait és bár a mai napig küzd egy-két tárggyal (mint mindenki) akkor sem adja fel. Ezt talán a pozitív életszemléletének köszönheti, hisz az egyetemben nem csak a nehézséget látja, hanem a barátokkal töltött időt és a szórakozást is.  Egy viccesnek és tartalmasnak mondható beszélgetés közben avatott be Nagy Patrik abba, hogy ő hogyan is éli meg a villamosmérnöki szakot.

 Először is, hogy-hogy villamosmérnöki szakon vagy? Gimnáziumi éveidben már tudtad hogy idejössz vagy egy hirtelen ötlet volt?

Nagy Patrik: Úgy indult ez az egész sztori, hogy mikor otthon, Nagyatádon karatéztam, akkor volt egy srác, aki végzős volt, mikor én gólya, és ő beszélt erről a villamosmérnöki szakról kicsit, és mivel a sportoláson és a matekon, fizikán kívül nem nagyon láttam értelmét másnak, így ezt tűnt a legjobb megoldásnak, főleg, hogy úgy tűnik ez az egész anyagilag is megéri majd.

 

 

 

 És megbántad vagy elégedett vagy a választásoddal?

Nagy Patrik: Nem bántam meg, hogy idejöttem, de persze nekem is volt olyan időszakom, amikor abba akartam hagyni, de túlestem rajta és kicsit nekiálltam komolyabban venni a dolgokat, és újra nyeregbe szálltam. 

 Hát igen azért a felvi.hu egy bruttó 500.000 Ft-os fizetést jósól, azért tényleg megéri. 

Nagy Patrik: Igen, az azért jól hangzik. Persze nyilván nem rögtön, de ezt nem is várom el, hogy rögtön ilyen összeget kínáljanak, amikor azt sem fogom tudni mi történik körülöttem a kezdetekben, hisz, amit tanulunk, azért különbözni fog a valóságtól.

Megelőztél engem. Meg szerettem volna még kérdezni, hogy érezted már úgy hogy feladod az egészet és mész inkább dolgozni a mekibe? De persze te erre már rögtön magadtól válaszoltál. De azért fejtsük ezt ki. Mi miatt akartad feladni, hogy nézett ki ez az egész?

Nagy Patrik: Nagyon nehéz volt a suli. Volt néhány olyan tantárgy, ami óriási kapufa volt és fogalmam sem volt arról, hogy álljak neki tanulni, mert vagy a tanár nem értette meg velem, vagy én nem tettem bele annyit, esetleg nem volt kedvem hozzá vagy elvitt a buli, a barátok, a kollégium hangulat és nem volt olyan alap tudásom a gimnáziumból, ami pótolta volna azokat a hiányosságokat, amiket itt már elvárnak. Ez természetesen nem a gimnázium vagy az egyetem hibája, hisz a középsuli nem tudja miket fognak elvárni tőlem, a felsőoktatás meg nem tudja miket tanítottak meg. De nehezen pótolgattam ezeket a hiányosságokat, de nem nagyon szerettem ezt az egészet. Plusz abban az időben volt egy hátsérülésem, ami miatt iskolába menni is nehezebb volt, mert fájt, ha ültem vagy megerőltettem, amit szerencsére azóta helyre raktam, de ez volt az oka, hogy rosszul állt a szénám. Szerencsére ezen egy fél-egy év alatt túllendültem, és azóta csinálom rendesen ezt az egészet, de nyilván ez is közre játszik abban, hogy az egyetemi éveim tovább tartanak. De nem gond, nem sírok, hanem inkább csinálom tovább. 

Ha már így említetted, hogy vannak nehezebb tantárgyak, beszéljünk ezekről is. Melyik az a tárgy, amit legszívesebben elfelejtenél? 

Nagy Patrik: A fizika 1, 2. Ezek olyan szintű tárgyak, hogy ha tanulok, akkor is az van, hogy vagy sikerül vagy nem. Elmesélem, hogy a lett meg a fizika aláírásom, de persze utána a vizsgán nyilván megbuktam. Egész félévben tanultuk a fizikát, de akkor se nagyon tudtam milyen bolygón vagyok. A zh előtt fél órával átnéztem néhány nehezebb feladatot, hátha. Amikor bementem és megláttam a feladatokat, olyan volt mintha ezeket nem is tanultam volna. Első feladat felét megcsináltam, mert ugyanezt néztem át otthon, aztán össz-vissz talán húsz perc után be is adtam a lapot. Szerencsémre egy hét múlva jött az értesítés, hogy kettes, és megvan az aláírás, mehetek vizsgázni. Mondjuk utána háromszor megbuktam a vizsgán, és utána két évig nem is sikerült, de idén végre a hetedik félévemben sikerült megcsinálnom az első éves tárgyamat, sok szaktásammal egyetemben. Hát, igen, a fizika 1 nagy mumus tud lenni, de ez az összes fizikára igaz. Még talán nehezebb tantárgy a elektromágneses terek, mivel ez is elektronikás, és fizikás is. De a fizika 1,2 és az elektromágneses terek is más-más szempontból nehezebbek.

Akkor azért, ha valaki a villamosmérnökit választja, akkor, azért fel kell kötnie a gatyáját, de később jól el tud helyezkedni vele és kiemelkedő lesz a fizetése. Van esetleg olyan tantárgy, ami azért könnyebb? 

EZT OLVASTAD MÁR?  Felvételt hirdet a Janus Egyetemi Színház!

Nagy Patrik: Talán a méréstechnika, mivel ez gyakorlatiasabb volt

 Szerettem volna a duális képzésről is beszélni, hisz a te karodon erre van lehetőség, de az eddigi beszélgetésünk alapján te nem élsz ennek a lehetőségével.

Nagy Patrik: Igen, sajnos nem éltem a lehetőséggel, pedig jó lett volna, de, ugye beszéltük nem minden úgy alakult, ahogy szerettem volna. Azért van nekünk három nap suli, hétfőtől szerdáig, mert csütörtökön és pénteken a duális képzésben részt vevők dolgoznak különböző cégeknél, napi 8 órában, minimális fizetésért. Félévenként van nekik plusz egy-két tárgy a duális képzéssel kapcsolatban. A feladataik minden félévben fokozatosan nehezülnek.

Milyen volt mikor egyik napról a másikra át kellett állni az online oktatásra márciusban? Aztán visszamenni hibridbe szeptemberben aztán újra online oktatásba novemberben? Milyen volt ez az egész hullámvölgy?

Nagy Patrik: A februárba kezdődő félévben nem sokat tanultam, kb. semmit, majd amikor elkezdődött az online oktatás elkezdtem tanulgatni azokat a tárgyakat, ahol nem használhattam segítséget, így meg is lett tízből kilenc tárgy, ebben a félévben is hasonló volt a helyzet kilencből haton átmentem, ugyanazzal a tanulási technikával, amit nem ajánlok senkinek sem. De a távoktatásnak is megvannak a hátrányai. Nem találkozhatok a barátaimmal, mehetek el velük edzeni, vagy esetleg meginni egy narancsos üdítőt. Az órákra se tud annyira odafigyelni az ember, sokkal hatásosabb úgy egy óra, hogy bent ülsz az előadóterembe és semmi másra nem koncentrálsz. A hibrid oktatás során előadás otthon, gyakorlat bent van az iskolába, ami szép és jó, de a legtöbben nem közvetlen az iskola melletti kollégiumban lakunk, így mikor egymás után van az előadás és a gyakorlat 15 perc különbséggel, akkor igen kellemetlen a dolog, mert most maradjak le az előadás végéről vagy késsek a gyakorlatról. Szerencsére több tanár valahogy orvosolta a problémát, de, azért a probléma megmaradt. Azért a márciusi távoktatás online oktatása után a szeptemberi hibridet kiélveztem, hiszen tudtam úgy is jön az újabb bezárás, de szerintem ezzel sokan így voltunk.  

Azért beszéljünk az egyetemi élet szépségeiről is? Mivel töltöd azokat az időket, amikor nem baromi keményen tanulsz a koliba? Esetleg részt veszel valamilyen szinten az egyetemi közéletben?

Nagy Patrik: Hát délelőttönként ettem, tanultam, sorozatoztam, és a kollégiumi barátokkal voltam, délután edzettünk a haverokkal, majd este a barátokkal elmentünk a belvárosba gyümölcslevezni, kaszinózni és beszélgetni. Két szempontból az egyetemisták gyöngyszeme vagyok, ugyanis nem iszom alkoholt és nem élek tudatmódosító szerekkel sem. Igen, az egyetemi közéletben seniorként segítem a gólyákat, bár most az online oktatás miatt ez nem teljesen aktuális azért online tartjuk a kapcsolatot főként, hogy sokan közülük a barátaim is lettek.  Nagy valószínűséggel a jövőben is jelentkezem majd a posztra.

 Végül mit ajánlasz a mostani felvételizőknek, érettségizőknek?

Nagy Patrik: Ne stresszeljetek rá! Attól csak nehezebb lesz és egyáltalán nem kínos elbukni egy-két tárgyat az egyetemen vagy esetleg elbukni egy élethelyzetben. Sok sikert mindenkinek!