Az Egyesült Királyság kilép az Erasmusból

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az Erasmus program évek óta kínál lehetőséget a diákoknak arra, hogy néhány félévet külföldi partneregyetemeken végezzenek, vagy szakmai gyakorlatukat töltsék. Az Egyesült Királyság hallgatói azonban a továbbiakban már nem vehetnek részt a programban, ugyanis a Brexit miatt lefolytatott tárgyalásokon, ahol 4 év után megszülettek a megállapodások az Európai Unióval, a britek nem tudtak megegyezni az Erasmust illetően.

Boris Johnson miniszterelnök múlt januárban még azt nyilatkozta, hogy a Brexit nem fenyegeti a programot, ennek ellenére a 2020. december 24-én megállapodások eredményeként mégis úgy határozott, hogy nem finanszírozza tovább az ország tagságát. Ehelyett azt jelentette be, hogy saját programot indítanak, amelyet Alan Turing matematikusról neveznek el, aki átütő sikereket ért el a számítógépek tudományában az 1930-as és 40-es években. A program célja hasonló lesz az Erasmuséhoz, azzal a különbséggel, hogy nem csak Európára tervezik kiterjeszteni, hanem más kontinensekre is, illetve vélhetően azok a hallgatók, akik más országokból érkeznek az Egyesült Királyságba tanulni, nem vehetnek majd részt az új programban.

Michel Barnier Brexit-főtárgyaló sajnálatának adott hangot, amikor úgy fogalmazott, „társadalmi együttműködésünkkel kapcsolatban két pont miatt vérzik a szívem: a brit kormány úgy döntött, nem vesz részt az Erasmus csereprogramban, valamint az állampolgárok szabad mozgásának szintje elmarad, nem tükrözi majd történelmi kapcsolatainkat. Ez is a brit kormány választása”

A Guardian szerint évente körülbelül 200 ezer diák vesz részt a programban, ebből nagyjából 15 ezer hallgató jelentkezik az Egyesült Királyság valamely egyeteméről és durván ennek a kétszeresét fogadják évente, hiszen az ország a harmadik legnépszerűbb célpont a diákok körében. 

Adam Tickell, a Sussexi Egyetem helyettes kancellárja azt nyilatkozta, hogy „Nagyon szomorú, hogy elhagyjuk a programot, mert épp itt tették le az egésznek az alapjait, amely az évek alatt több ezer fiatal életét változtatta meg.”

Jelenlegi álláspont szerint még nem tudni, hogy mikor szállnak ki britek az Erasmusból, ahogy azt sem, hogy mikortól indul el a Turingról elnevezett új program, viszont azok a hallgatók, akik elkezdték már a szemesztert, még befejezhetik.