Az egészségügyben most szükség van ránk – interjú Nmar Fatima a PTE GYTK ügyvivő elnökével

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A napokban a gyógyszerészhallgatók is megkapták a hivatalos Neptun üzenetet az új kormányrendeletről, mely szerint választott hivatásuknak megfelelően a koronavírus járvány elleni védekezésben, gyakorlati feladatokra őket is bevonják. A levél továbbá tartalmazza, hogy az együttműködés részleteit az oktató intézmények dékáni vezetőségével dolgozzák ki. A kialakult helyzetről Nmar Fatimát, a Gyógyszerésztudományi Kar ügyvivő elnökét kérdeztem, aki rengeteg feladata mellett készségesen válaszolt az én kérdéseimre is:

Hogyan fogadta a hírt a GYTK Hallgatói Önkormányzata?

Nmar Fatima: Úgy gondolom, hogy valamilyen szinten számíthattunk arra, hogy szükség lesz a gyógyszerészhallgatók segítségére is, csak azt nem tudtuk, hogy mikor kerül erre valóban sor. A hirtelen felgyorsuló események miatt mondhatom, hogy váratlanul ért minket. A HÖK csapata viszont felkészült arra, hogy a felmerülő problémákban továbbra is segítséget tudjon nyújtani a hallgatók számára.

Vannak már tapasztalataitok a diákok együttműködéséről? Jelentkeztek már önkéntesek a Gyógyszerésztudományi Karról?

Nmar Fatima: Mivel a tényleges mintavételezés még nem indult el, így konkrét tapasztalatok nincsenek. A hallgatók közül viszont többen vállaltak már önkéntes feladatokat, az Országos Mentőszolgálatnál is és klinikán is. Többen érdeklődtek a kirendelés előtt is a további lehetőségekről, a HÖK tagjai pedig igyekeztek a koordinálási feladatokban segédkezni.

Kaptatok-e már kétségbeesett kérdéseket a témával kapcsolatban?

Nmar Fatima: Igen, hiszen egy ilyen helyzetben teljesen természetes, hogy mindenki megijed az ismeretlen feladattól. A kérdések leginkább a félév teljesítésére és a vizsgaidőszakra vonatkoztak, de felmerült például a helyes mintavételezés kivitelezésének módja is.

Szerintem nincs abban semmi felháborító, hogy ebben a helyzetben a kormány elvárja az egészségügyben tanulók segítségét és együttműködését. Te hogy vélekedsz erről?

Nmar Fatima: Úgy gondolom, hogy a jelen helyzetben szükség van ránk, így mindenképpen a tőlünk telhető legjobb tudás szerint helyt kell állnunk ebben a feladatban is.

EZT OLVASTAD MÁR?  F1 KVÍZ - Mennyire vagy otthon a Forma1 világában?

A hivatalos tájékoztatóig mit üzennél a diákoknak?

Nmar Fatima: Azt, hogy nagyon büszke vagyok mindenkire! Szeretném kérni, hogy legyenek türelemmel, hiszen a legtöbb kérdésre még senki nem tudja a választ. Az egészségügyben most szükség van ránk, viselkedjünk felelős hallgatók módjára és fogjunk össze, hiszen nem vagyunk egyedül!

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra!