Az aranyóra

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az emberi létezés számos csodát rejt magában, melyeket elkerülhetetlenül bizonyos külső ingerek befolyásolnak. Kevesen tudják azonban azt a tényt, miszerint az élet legfontosabb impulzusai a születést követő eső órában gyakorolják a legintenzívebb hatást egy napvilágot látott új jövevényre. Az eseménysorozat, fontossága révén, az Aranyóra elnevezést kapta.

De pontosan mit is jelent ez? A lét már igencsak korai pillanataiban lehetővé válik a bőr-bőr kontaktus, mikor is az újszülött és az édesanya teste szorosan összetapad a méhen kívüli első ölelés szentségében. Ez idő alatt a gyermek fel tudja venni a szemkontaktust, zavartalanul barangolhatja be annak a nőnek kültakaróját, aki oly sok hónapig hordta őt a szíve alatt, s az aranyóra tetőpontjaként az első szoptatás is létrejöhet a rituálé alkalmával.

Folyamata és jelentősége

Miután egy bébi kibújik édesanyja hüvelyéből, a szülésznő egy előmelegített, steril textíliába helyezi az apróságot, hogy hőmérsékletét megóvhassa a kihűléstől. Ezt követően lezajlik a légutak leszívása, az újszülött állapotának felmérése és a köldökellátás. Az elengedhetetlen, viszonylag gyors műveletek elvégzése után a kisbaba újra találkozhat édesanyjával, akinek a csupasz hasára helyezik az egykori pocaklakót. Javasolt, hogy az anyuka negyvenöt fokos szögben üljön annak érdekében, hogy kisbabája tüdője könnyebben tágulhasson, s egyben egyszerűbben tudja elkapni a szeretett nő pillantását.
Amennyiben minden feltétel adott a csecsemő fogadására, kezdetét veheti az aranyóra, melynek menete kilenc lépésből áll. Miután az újszülöttet az anyukája hasára helyezik, az első ciklusnak eleget tevő sírás abbamarad, s a gyermek nyugtalansága alábbhagy, mely által békésen kezdhet relaxációba a számára harmóniát biztosító környezetben. A pihenés közben nem számít ritka jelenségnek, hogy a csöppségek elszundítanak. Az ébredést követően megkezdődik az úgynevezett aktív szakasz, mely folyamatában a kisbaba erőt vesz magán, s elszántan táplálék után kezd kutatni. A negyedik periódus elteltével bármikor megpihenhet a bébi, hiszen az anyaméhen kívüli, újdonsült mozgás kimerítő feladat minden apróság számára. Az aranyóra során történő szieszták teljesen normálisak az újszülött részéről.
A ciklus hatodik eleme a masszázs. Ilyenkor valósulnak meg az apró kezek általi első érintések és simítások, melyek tapintás végett segítenek a táplálék fellelésére. Az „ismerkedés” időtartama alatt előszőr kísérli meg a tényleges mellre tapadást az újszülött, melyet a bimbó erősen pigmentáltsága miatt már közelről is képes érzékelni szemeivel. A próbálkozás általában negyedórát vesz igénybe, mely után a csöppség megkapja fáradalmas munkájának gyümölcsét, s megkezdi a kulcsfontosságú szopást. A kimerítő, közel hatvan perces „kirándulás” végeztével a gyermek teli pocakkal, békésen elszundíthat édesanyja keblén.
Fontos, hogy a személyzet ne avatkozzon bele az aranyóra bensőséges rituáléjába, azonban a folyamatot szemmel kell tartaniuk az esetleges komplikációk megelőzése miatt.
Számos kutatás foglalkozik a születés utáni órákban történő jelenségek vizsgálatával, s ezek kimutatták, hogy az aranyórát átélt kisbabák testhőmérséklete, vérnyomása és pulzusa megfelelőbb az átlagnál. Továbbá a csecsemők kevesebbet sírnak, jobb az étvágyuk, valamint hosszabb távon fogják igényelni az anyatejet, mely számtalan egyéb jótékony hatással bír. Későbbi mérések során bizonyíthatóvá vált, hogy az aranyóra csemetéi intelligensebbek lettek, jobb iskolai teljesítő készséggel rendelkeztek, valamint a pszichoszexuális fejlődés terén sem voltak jellemzőek rájuk az aggasztó elváltozások.
Nem csupán a gyermekek, de az édesanyák szempontjából is kimagasló jelentőséggel bír az aranyóra betartása. Hormonális hatásokat figyelembe véve a korai szoptatással és mellbimbó ingerléssel jobban fokozódik a prolaktin és oxitocin termelődés. Az előbbi hormon felel a tej bőséges termelődéséért, míg az utóbbi vegyület segít a tejbelövellés megindításában. A megalapozott kötődés mellett az anyuka jobban kiismerheti gyermekét, s érzékenyebben tud majd reagálni kisbabája ingereire, hála a gyors és zavartalan első találkozásnak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Interjú egy csecsemő- és kisgyermeknevelő alumnival

Kontraindikációi

Sajnálatos módon az aranyóra nem mindig kerülhet megvalósításra. A rituálé kivitelezhetősége merőben függ az édesanya, valamint az újszülött állapota felől. Zavartalan bőr-bőr kontaktus nem jöhet létre például az összes császármetszés esetében, mivel az édesanyának adott érzéstelenítő szerek befolyásolhatják a megszületett csecsemő éberségét. A koagulánsok szedációs hatást eredményeznek az újszülötteknél, melyek erőteljesen manipulálhatják a kisgyermek aktivitását.
Azonban fontos megemlíteni, hogy a császármetszés nincs hatással az anyatej mennyiségére, az előforduló műtéti trauma csupán az első nap hiúsítja meg az igény szerinti szoptatást.
Természetes módon szült édesanyáknál is előfordulhat, hogy a szituáció alkalmatlan az aranyóra beteljesüléséhez. Léteznek olyan gyógyszerek, melyeket vajúdás közben juttatnak be a kismama szervezetébe, s ezek okozatai akár napokig elhúzódhatnak. Ilyen orvosság adása esetén (pl. nikoticum) a kisbaba aluszékonyabb, sírósabb lesz az átlagnál, étvágya pedig enyhévé válik, ami kevesebb szopizást generálhat.
A gyógyszerek mellett egy esetleges komplikáció is szabotálhatja az aranyóra kimenetelét, mivel azokban az esetekben teljességgel az újszülött állapotának stabilizálására kell törekedni.