Atelophobia – vajon elég jó vagyok?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az Atelophobia kifejezéssel a mindennapokban igen keveset találkozunk, ezért nagyon sokan nem is tudjuk a valódi jelentését.
„The fear of imperfection.” – vagyis, a tökéletlenségtől való félelem. Az emberek többsége nem is gondolná, hogy ez a betegség valójában mennyire súlyos és mekkora hangsúlyt kell fektetni rá, hiszen képes egy életet megkeseríteni.

Az emberek, akik ebben szenvednek folyamatos önmarcangoláson mennek keresztül, mindig attól tartanak, hogy amit tesznek vagy mondanak nem elég jó és ez már-már a rögeszméjükké válik. Az atelophóbiás emberek egyébként igen magas intelligenciával rendelkeznek, amely sokszor párosul egy igen kreatív elmével is és olyan tökéletességet hoznak létre ezáltal, amit egy átlagos egyén számára nehéz vagy éppen lehetetlen elérni. Nekik azonban ez még is mindennapos, ugyan akkor, ha személyiségük egy darabkája változik, a rettegett betegség előjön, hiszen ez a tökéletesség felborult.

A fóbia tehát egy mentális zavar, amelyet sokkal nehezebb diagnosztizálni, mint a társait, ugyanis összekeverhető más pszichológiai rendellenességekkel. Ha egy ilyen személy találkozik egy olyan helyzettel, ahol igen nagy fokú tökéletlenség megy végbe, akkor szorongással fog reagálni, amely kezdetben nem olyan nagy fokú, azonban a későbbiekben egyre csak romolhat. Ily módon a személy szívritmusának növekedését, a légzés növekedését, valamint a test egészében nagyobb izzadtságot és izomfeszültséget tapasztal, mely a központi idegrendszer aktivitásának tudható be. A viselkedési szintet illetően, a személy elkezdhet olyan magatartássorozatot fejleszteni, amely lehetővé teszi, hogy elkerülje a szorongás válaszát, és így a tökéletlenség gondolatait.

Feltételezhető, hogy okai leginkább a gyermekkori tapasztalatokon alapul. Rengeteg kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, azonban felelős gént nem találtak a betegség kialakulásának háttérében. A szakértők szerint igen nagy szerepe van a szülő és a pedagógia mintának a kialakulásában, ugyanis egy kisgyermek számára ezek a minták a legjelentősebbek az életben és bizony a későbbiek során is ezt a példát fogják követni.
Fontos kiemelni, hogy a gyermekek felé ne állítsunk mércét. Fel kell mérni a képességeiket és ahhoz mérten alakítani a feladataikat. A fóbia kialakulásában szerepet játszhat a burkolt mérce is, amelyet a szülő ugyan nem vár el gyermekétől, azonban még is csak érződik, hogy mik is azok a dolgok, amiket teljesítenie kell és ezek akár kimondatlanul is törést okozhatnak egy gyermekben.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egy vendéglátós naplója

Ezek az emberek jelentős önbizalom hiánnyal és önértékelési zavarokkal küzdenek, ezért rendkívül jellemző rájuk a rossz közérzet, amely sokszor depressziót és ingerlékenységet válthat ki bennük. Nagyon sokszor ellenségesen viselkednek. Ez komoly nehézségeket okozhat ezeknek az embereknek társadalmi, munkájuk és párkapcsolataikkal kapcsolatban, ha figyelembe vesszük, hogy mindennel, ami velük kapcsolatos, illetve ezekbe a kapcsolatokba is maximális energiát kell fektetni. A munkahelyeken – a társadalmi nehézségeken túlmenően – sok időt is fordíthatnak arra, hogy javítsák vagy tökéletesítsék a már jó eredményeket, a hatékonyságot és a termelékenységet.

A betegséget fontos pszichoterápiával kezelni, mely során támaszkodniuk kell a félelmet kiváltó ingerekre. Törekedni kell magára a félelemre, hogy mit érez a beteg, amikor kialakul, mikor és milyen formában jelenik meg. Illetve a kezelés során nagyon fontos az önértékelés szintjének az emelése, amely sokat segít a páciens érzelmi helyzetének a javulásában, ezáltal a depresszió csökken és a szorongás is eltűnhet.

Magyar vonatkozásban a jelenség egyre inkább növekvő tendenciát mutat és ebben igen nagy szerepe van a felgyorsult világnak, a fogyasztói társadalomnak, de leginkább a médiának. Amely folyamatosan egy olyan, sokszor hamis képet állít elénk, amely elrugaszkodott a valós és mindennapi élettől.