Április 2. – az autizmus világnapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Biztosan ismered az újabban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sorozatot, a Doctor Murphy-t. Habár rengeteg írót és rendezőt ihletett már meg a kórház falai között zajló élet, ez egy kicsit más a többihez képest. Miért is? Azért, mert a főszereplő elég rendhagyó személyiség. Mit értek ezalatt? Nos, azt, hogy nem gyakran találkozhat az ember egy olyan orvossal, aki autizmussal éli mindennapjait. Ennek ellenére az ő színessége ragyogja át az epizódok mindegyikét.


Kevesen tudják, de április 2. napja nemcsak egy újabb nap a naptárban, hanem az autizmus világnapja, amelyet 2007. december 18-án jelölt ki az ENSZ azzal a céllal, hogy nagyobb figyelmet kapjon a több millió embert érintő ügy. Ahogyan a korábbi években is, úgy idén is ezen a napon a „Ragyogj Kéken” kampány keretein belül kéken fog világítani a gellérthegyi Szabadság-szobor megemlékezésként. Sajnos ahogyan ez a nap sem túl ismert, és az ember csak eltekint felette, sokan tanúsítják ezt a való életben az autistákkal szemben is, nem ismerve a valójukat. Ezért fontos, hogy legalább ezen a napon felejtsük el az előítéleteinket. 

Mit kell tudni róla?

A leggyakrabban spektrumzavarként szokták emlegetni, amely a tünetek és a megjelenési formák sokféleségére utal. Egy idegfejlődési rendellenesség eredménye, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem vesznek részt a társadalmi interakciókban, másképp kommunikálnak és számunkra furcsa, ismétlődő mozgássorokat végeznek. Ezek alatt legfőképpen a szemkontaktus, emberi érintkezés elkerülését, rezzenéstelen, érdektelen arckifejezést, a változásokhoz való intoleranciát értjük. Ebből adódik, hogy gyakran félreértik jellemüket, sokszor külföldinek, esetleg siketnek tekintik őket, pusztán azért, mert máshogy fejezik ki önmagukat. Habár leírásokkal már régóta rendelkezünk, a pontos okára még a mai napig sem sikerült fényt deríteni, de feltehetőleg a forrása a genetikában gyökerezik, több gén együttes hatása váltja ki.

Ezek után már biztosan kialakult benned egy kép róluk. Mit szólsz ahhoz, ha én ezt most egy kicsit megcsavarom benned? Ha azt mondom neked, hogy a világ egyik legnagyobb koponyája, a relativitáselmélet megalkotója, Albert Einstein is valószínűsíthetően az autizmus egyik fajtájában, Asperger-szindrómában (AS) szenvedett, elhinnéd? Bizony, meglepő tény, de ez talán jó példa arra, hogy nem minden az, aminek elsőre tűnik. A feljegyzések szerint nem volt barátkozó típus már gyerekkorában sem, később pedig kevés barátjával sem volt túlságosan melegszívű. Ahogy az általánosan elmondható az AS személyekről, a fecsegés értelmetlen cselekvésnek hat, így a tudományos eszmecsere volt a jellemző Einstein esetében is. Nem is gondoltad volna, igaz?
Egy másik nagy híresség is feltehetően spektrumzavarral küzdött: az amerikai képzőművész, aki a pop-art egyik legjelentősebb alakja, Andy Warhol. Ha magunk elé képzeljük valamelyik alkotását, az első dolog, ami eszünkbe jut, az az ismétlés, amiből ezek összetevődnek. Talán mégsem olyan értelmetlen és céltalan valaminek az ismétlése, mert később világot megrengető dolog kerekedhet ki belőle.
Természetesen lehetne még folytatni a sort a híres emberek listájával, kezdve Newtonnal egészen Darwinon át, de már ebből is látszik a lényeg: nemcsak a „tökéletes” emberek képesek nagy dolgokra.

Mit tehetsz, ha ilyes valakivel találkozol?

Először is, félre kell tenned az előítéleteidet és a gátlásaidat! A világban sokféle ember létezik rengeteg problémával és a háta mögött hihetetlen harcokkal, amiket a sztereotípiák csak nehezítenek. Úgy nem ismerhetsz meg senkit vagy bármi újat, ha nem tiszta lappal indítod azt a fejezetet. Nyitottnak és elfogadónak kell lenned, hiszen csak így engedhet valaki a bizalmába, ha tudja, a titkai biztonságban vannak nálad. Ez az alapja a kapcsolatoknak. Bár minden egyes kapcsolat más, egy valami nem különbözik egyikben sem: a bizalom a kulcs. Belülről mind egyformák vagyunk, a külső csak egy máz, ami a valót takarja, de ahhoz, hogy ezt valaki levesse magáról, befogadó környezet szükséges. Ha ezt észben tartod, a világon bárhova is mész, mindenhol otthon leszel, légy bárkivel is.

Ha érdekelnek a kezdeményezések, amelyek ehhez a jeles naphoz köthetőek, akkor kattints ide! Fejezd ki te is a szolidaritásodat, csatlakozz te is az #éniskékvagyok mozgalomhoz, és viselj aznap valami kéket!

Egy régebbi interjúnkban Fekete Gy. Viktorral, az Autista vagyok youtube csatorna alapítójával beszélgettünk. Ha érdekel az interjú akkor itt elérheted.

Források: 1 2 3 4