Április 1- A bolondok napjának története

Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Április elsején tartják a bolondok napját. Ilyenkor az emberek megtréfálják egymást néhány kedves, vagy kevésbé kedves csínnyel. Eredettörténete mai napig nem teljesen tisztázott, hogy honnan, vagy kitől ered. Az egyik elmélet szerint kelta hagyomány volt csak úgy, mint a Halloween ünnepe. Ezen a napon a kelták a tavaszt egy vidám nappal ünnepelték meg. Egy másik elmélet szerint 1530-ban a Német-római Birodalomban, mikor a birodalmi gyűlés úgy döntött, április 1-től egységesítik a pénzverést, a spekulánsok elkezdtek mindenféle ügyeskedést kitalálni, ám végül hoppon maradtak, így ők lettek április első bolondjai.

A legvalószínűbb teória, hogy az első bolondok napját 1564-ben, Franciaországban tarthatták meg. Ekkoriban az újév a mai szokásoktól eltérően április elsején kezdődött az országban, és az évnek ezen a napján az emberek megajándékozták egymást. Ám 1564-re szóló rendelet értelmében az újévet január 1-re tették át, és mivel akkoriban jóval lassabban jutottak el az információk az emberekhez, ezért sokan április elsején is megajándékozták egymást az emberek, és aki tudott a változásról az vicces ajándékkal viszonozta azt.  A kora újkorban ezen a napon számos olyan bevett ugratás volt, amivel egymást tréfálták az emberek, ilyen volt a menj le a boltba “kakasfogért”, galambtejért vagy egyéb más teljesen haszontalan, vagy nem létező dologért.

Ezt a napot már akkoriban is leginkább a média használta ki. Az első ilyen tömeges beugratást a londoni médiumok csinálták meg 1798-ban. A címlapon a legtöbb újság azt hirdette, hogy a Westminster-apátságban hatalmas felvonulás lesz, és várnak minden egyedülálló férfit és nőt,  özvegyeket, és gyermekek, nős és elvált férfit, férjes és elvált nőt, mindenféle rendű és rangú embert egy hatalmas felvonulásra. Emiatt mindenki azt hitte, hogy bárki csatlakozhat a menethez. Ám ahogy egyre több ember gyülekezett, egy férfi elkiáltotta magát, hogy „április 1!” és ezután a tömeg nevetve elvonult. 1878-ban Amerikában nagyon sok ember elhitte, hogy Thomas Edison, a fonográf után feltalált egy olyan eszközt, ami a földet gabonává, a vizet borrá változtatja. Ma már ezen a híren csak nevetni tudunk, de képzeljük el közel 150 éve nemhogy internet nem volt, még Bell a telefont is csak egy évvel ezelőtt 1877-ben találta fel. Emiatt az információk sokszor későn érkeztek meg, és sok esetben, mivel csak az újság létezett, ezt találták az emberek a hírek egyetlen hiteles forrásának.

Még az internet tömeges terjedése előtt, 1980-ban volt egy nagy vihart kavart cikk Dániában. Ebben az évben új, 20 koronás bankjegyet vezettek be, és a hátoldalán látható volt két varjú, és az egyiknek csak egy lába volt.  Egy kreatív újságíró pedig április 1-jén lehozott egy cikket mely szerint a március 11-én nyomtatott bankjegyek, ahol a madaraknak összesen három lábuk van, azok hamisak, és hogyha talál valaki ilyen pénzt, a bankban kicserélik az „eredeti” négy lábúra. Több sem kellett, az emberek megrohamozták a bankokat és követelték, hogy cseréljék ki a pénzüket, ám megmagyarázták a bankok, hogy ezek a bankjegyek mind eredeti, rendes fizetőeszköznek számítanak. 

Van azonban példa arra is, hogy egy április elsejei tréfával akár meg károsíthatnak egy világvállalatot is. Elon Musk ezt tette a saját cégével, a Tesla-val 2018-ban. Twitteren kiposztolta, hogy néhány órán belül hatalmas bejelentést tesz. Az emberek izgatottan várták, mi lehet az. Majd közölte, hogy a Tesla sajnálatos módon becsődőlt. Hatalmas hírértéke lett a dolognak, az egész Twitter felrobbant. Ám néhány órával később újabb bejegyzésében azt írta, áprilisi tréfa volt az egész. Azonban ez a befektetőket, és a tőzsdét nem hatotta meg, a Tesla részvények egy nap leforgása alatt közel 5%-ot estek vissza, és bár ezután volt egy kis emelkedés, de napokba telt mire újra a bejelentés előtti eredményeket hozta a Tesla részvényei.

Április elsején több érdekes dolog is történt. Ezen a napon született Puskás Ferenc és Király Gábor labdarúgó, Steve Jobs pedig ezen a napon alapította meg az Apple-t.

Nektek mi a legemlékezetesebb áprilisi tréfátok?  Kommentben írjátok le.

Források: 1, 2, 3