Anglián és Lengyelországon keresztül vezet az út Katarba

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020-as évet nagymértékben beárnyékolja a koronavírus-járvány, azonban a magyar labdarúgó-válogatott sok örömet okozott szurkolóinak. Igaz sokáig kérdéses volt, hogy rendezik majd meg az Európa-bajnoki pótselejtezőket, valamint a Nemzetek Ligája csoportmérkőzéseit, viszont szerencsére ősszel minden találkozót sikerült lebonyolítani.

Magyarország a nehézségek ellenére tökéletesen vette az akadályokat: Bulgáriát, majd Izlandot legyőzve kijutott az Európa-bajnokságra, valamint Oroszország, Törökország és Szerbia előtt az élen végzett Nemzetek Ligája-csoportjában, így feljutott az A-divízióba, azaz Európa legjobb 16 válogatottja közé. A sikereket követően a magyar szurkolók december hetedikét várhatták a legjobban, hiszen a következő nagy megmérettetés a csapat számára a 2022-es katari világbajnoki selejtezők lesznek.

A sorsolást Magyarország a harmadik kalapból várhatta, így biztossá vált, hogy elkerüli többek közt a korábbi Európa-bajnoki pótselejtezős ellenfelét, Norvégiát, valamint az idei Nemzetek Ligája B-divíziós ellenfelét, Oroszországot.  Az első kalapból akár az Európa-bajnokságon is a magyarok csoportjába kerülő Franciaország, Portugália és Németország is jöhetett volna, azonban az AS Roma legendája, Daniele de Rossi végül Angliát húzta ki az I csoportba. A második tízesből igazán pikáns ellenfelek is jöhettek volna, hiszen akár Szlovákiával vagy Romániával is egy hatosba kerülhetett volna hazánk, de szembe jöhetett volna Törökország vagy Szerbia is. Az egykori középpályás végül Lengyelországot húzta ki, így kiderült, hogy Anglia és Lengyelország lesz az a két válogatott, amely a nehezebbek közül vár majd Magyarországra a selejtezőkben.

A negyedik kalapban már a magyar nemzeti csapatnál papíron gyengébb válogatottak szerepeltek, innen Albánia került az I csoportba, ami azért is érdekes, mert Myrto Uzuni, a Ferencváros játékosa oszlopos tagja az albán együttesnek. Ötödikként Andorra került az I jelű hatosba, így hazánknak lehetősége van visszavágni a 2017-es csúfos idegenbeli 1-0-s vereségért. Végül a leggyengébbnek számító öt válogatott közül San Marino került az I selejtezőcsoportba, így kialakult a végleges beosztás: Magyarországnak Angliával, Lengyelországgal, Albániával, Andorrával és San Marinoval került egy hatosba.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a sorsolás után a Magyar Labdarúgó-szövetségnek adott interjújában elmondta, hogy ismét nem Magyarország a csoport favoritja, de az elmúlt hónapokban sikerült azt bizonyítani, hogy a papírforma felborítható.

“Ezúttal sem mi vagyunk a csoport favoritjai, de az elmúlt hónapokban többször is sikerült borítanunk a papírformát, és most is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy erre ismét képesek legyünk! – nyilatkozta Marco Rossi az MLSZ.hu-nak.

Fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP