Anglia betiltja az édességek pénztárnál való árusítását

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Angliában hamarosan egy évekre visszanyúló kezdeményezés érheti el eredményét. A szupermarketek, élelmiszerboltok kasszáinál tilos lesz egészségtelen snackeket, csokikat és italokat kihelyezni a polcokra. Ezek a termékek az „egyet fizet, kettőt kap” akciók részesei sem lehetnek majd.

Az angol kormány évek óta tervezi az elhízás elleni kampányát, ennek lesz az első lépése a korlátozás, amely tiltja majd az édességek, és cukros italok árusítását adott helyeken a boltokban. A tiltás vonatkozik majd az üzletek bejáratára, a sorok és folyosók végére, illetve a kasszák közelére is. Fontos megjegyezni, hogy a szabályok a kisebb üzletekre nem vonatkoznak majd, csak a 2000 -nél nagyobb alapterülettel rendelkező, és az 50+ főt foglalkoztató boltokban várhatóak változások. Természetesen a kizárólag korlátozások alá eső termékeket árusító kereskedések is kivételt képeznek majd a tiltások alól. 

 A fent említett kampány elindítása régóta várat magára, az ötletelés akkor gyorsult fel, amikor Boris Johnson felépült a koronavírusból. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint a túlsúlya miatt váltott ki belőle a vírus különböző rohamokat, illetve ezért is viselte nehezen a betegséget. Az egészségügyi szervezetek, orvosok, és különböző egyetemek orvosi karai is méltatták a javaslatot, szerintük ez egy fontos lépés lesz az ország egyik nagy problémája, a gyermekkori elhízás megelőzése és felszámolása érdekében. Angliában egyébként a felnőtt lakosság 63%-a minősül túlsúlyosnak, vagy elhízottnak, míg a gyerekek egyharmadát érinti ugyanez. Az úgynevezett „bűn folyosóinak” felszámolásán több tanulmány is alapul, ezek mind hasonló konklúzióval zárultak. Az emberek átlagosan közel 20%-kal vásárolnak kevesebbet a cukros termékekből, és chipsekből, ha azok nincsenek a folyosók végén, vagy a kasszánál elhelyezve. A konzultációs folyamat bizonyosan még évekig el fog húzódni, a szabályok hatályba léptetése 2022 közepére, talán áprilisra várható. 

képek forrása: indpendent.co.uk; thetimes.co.uk