Amit senki nem akart elhinni, mégis megtörtént-1 éve hunyt el Kobe Bryant

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

2020.01.26. Otthon fekszem az ágyamban, görgetem a Facebookot, egyszer csak látom, hogy valaki az NBA Magyarország elnevezésű csoportban a következőt osztja meg: „Kobe Bryant died in a helicopter accident”. Ezután elolvastam a hírportál nevét, ami eléggé fake-nek hangzott, ezért azt gondoltam ez biztosan kamu. Görgettem tovább, még egy ilyen hír… és még egy… és még egy… nem… ez nem lehet! Rákerestem az ESPN-re, és számomra akkor lett világos… Elhunyt a valaha volt egyik legnagyobb kosárlabdázó. 

Kezdetek

Kobe Bryant 1996-ban csatlakozott az NBA-be, miután a Charlotte Hornets ledraftolta. Ügynöke közölte, nem akarja, hogy Kobe a Charlotte-ban játszon, így cserét kért. Végül a Los Angeles Lakersnél kötött ki. Ekkor szerezte meg a Lakers a liga egyik legjobb centerét, a mai napig extrém magassággal és súllyal rendelkező, azóta inkább már színészként és szakértőként dolgozó Shaquille O’Neal-t. Ez, mint később kiderült nagyon jó húzás volt ahhoz, hogy a csapat a csúcsre érjen. Kobe első éve jól sikerült a ligában ám látszott, hogy vannak hiányosságai, legfőképpen a tripláival voltak problémák. Az mindenképp látszott, hogy tehetséges. Az első robbanása az 1997-1998-as szezon volt, ahol először mutatta meg igazán a benne rejlő lehetőségeket. Ekkoriban a Michael Jordan vezette Chicago Bulls volt a liga top csapata. Akkor már tudvalevő volt, hogy ez lesz Jordan utolsó szezonja, sokan Kobe-ban látták utódját. Az egyik Lakers-Bulls meccsen, amikor egymás mellett állt a két játékos, az egyik kommentátor azt mondta: „Hölgyeim és uraim! A képen az NBA múltja, és jövője.” Hát, nem tévedett.

A csúcson

Az első bajnoki címre nem kellett sokáig várni. 2000-ben az Indiana Pacers-t győzték le 4-2-es meccsarányban. A Döntő legjobb játékosa (Finals MVP) a már korábban említett O’Neal volt. Ezt követte még további kettő bajnoki cím, és O’Neal további két Finals MVP díjat zsebelt be. Ez nagy hatással volt későbbi „szakításukra”.

Szakítás O’Neal-el, a hanyatlás évei

A közvélemény már új Jordant avatott Kobe személyében, azonban a 2003-2004-es szezonban kezdett megromlani Shaq és Kobe viszonya. A két játékosnak teljesen különböző mentalitása volt. Kobe nem csupán az egyik, hanem a legtöbbet dolgozó játékos volt a ligában. Talán mai napig csak LeBron James rendelkezik hasonló mentalitással, munkamorállal. Ezzel szemben Shaq jóval lazább volt. Ő az alapszakasz 82 meccséből 10-15-öt is leadott „sérülésre” hivatkozva, ezért Kobe igazságtalannak érezte, hogy ő kapja az MVP díjat. A döntőben végül ki is jött a feszültség, és negyedszerre is elbukott a Los Angeles Lakers a Detroit Pistons ellen. Ekkor kezdődtek a hanyatlás évei. Bryant magasan bizonyította klasszis teljesítményét és vezéregyéniségét, ő szerezte minden idők második legtöbb pontját egy mérkőzésen. A Toronto Raptros ellen 2006-ban egymaga 81 pontot dobott. Az abszolút rekordot Wilt Chamberlain tartja 100 ponttal. Társat azonban nem találtak mellé, aki kiegészítette volna őt. A 2007-2008-as szezon előtt annyira besokallt, hogy jelezte, távozni szeretne Los Angelesből, és Chicagóba igazolna. Ők időközben a drafton megszerezték Derrick Rose-t, akit szintén korszakos tehetségnek tartottak. Bryant végül maradt a Lakersben, és talán ez volt a legjobb döntés, amit meghozott, ugyanis megszerezték a Memphisből a spanyol erőcsatárt, Pau Gasolt.

Elbukott döntő, újra a csúcson

A csapat első helyen végzett az alapszakaszban a nyugati konferenciában, úgy ahogyan döntőbeli ellenfele, a Boston Celtics is a keletiben. A 2009-es rájátszás azonban a Lakersnek volt simább. A 4 meccsen át tartó párharcokat 4-0, 4-2, 4-1 arányban nyerték meg, ugyanez a Bostonnál 4-3, 4-3, 4-2, volt. Utóbbi kicsit fáradtabban érkezett meg a döntőbe, ám ez nem látszott meg rajtuk, ugyanis 2-0-ra vezettek a szériában. Ekkor a Lakers szépített, és a mérkőzések is nagyon szorosak voltak – 4-6 pont volt a differencia – kivéve az utolsót, ahol a Boston Celtics hazai pályán 29 ponttal verte meg a Los Angelesieket. A következő szezonnak Kobe még több munkával, és elszántsággal vágott neki. Az alapszakaszt ismét megnyerték, azonban ebben az évben nem a konferenciagyőztessel, hanem a 3. helyen kiemelt Orlando Magic-kel játszottak. Őket viszonylag simán megverték 4-1 arányban. Ezen a döntőn Kobenak sikerült bezsebelnie a döntő MVP címet, ami már régóta hiányzott neki. Az ezt követő év hasonlóan telt el, újra döntőbe kerültek, ismét a nagy rivális Boston ellen, viszont hiába volt csak utolsó, 4. kiemelt a Celtics, korántsem volt simább a döntő – épp ellenkezőleg. Kiélezett párharcban a mindent eldöntő 7. mérkőzést behúzta a Lakers, és Kobe újra döntő MVP lett.

Elbukott triplázás, Achilles-ín sérülés

A 2010-es bajnoki címvédés után Bryant Michael Jordan rekordját akarta megdönteni, miszerint 6 bajnoki címet szerez egyetlen csapatnál, és mindezt sorozatban. Ekkor már 32 éves volt, és az elszántsága miatt sok olyan akart megtenni, amelyet a teste már nem engedett – ez hatással volt a karrierje végére. Az alapszakaszt a Lakers a 2. helyen zárta, és a rájátszás első párosítását meg is nyerte. A negyeddöntőben beleszaladtak egy nagyon sima 4-0-s pofonba, a későbbi bajnok, Dallas Mavericks ellen. Ennek hatására vonult vissza a Lakers és a Bulls sikeredzője, az edzőlegenda Phil Jackson. Ekkor a Lakers próbálkozott több szezonon keresztül, kétszer is ott volt a csúcs közelében. A 2012-2013-as szezonban Kobe Achilles-ínje elszakadt, egy vele szemben elkövetett szabálytalanság után. A mai napig legendás az a kép, ahogy sérülten még odaáll két büntetőt dobni, és természetesen be is dobja. Ezután a csapat egyértelműen lejtmenetbe került, és elkezdődött az újjáépítés.

Visszatérés rekordidő alatt, visszavonulás

Egy ilyen sérülés miatt egy fiatal játékos is 6-7 hónapot hagy ki, a 34 éves Kobenak viszont sokan azt jósolták, hogy egy teljes szezont kell kihagynia. Mindössze 6 hónap után, karácsonykor, már ismét ott volt a parkettán, azonban 6 meccs után ismét lesérült. Népszerűségét mutatja, hogy ebben az évben hiába játszott keveset, mégis beszavazta a közönség a liga nyugati All-Star csapatába, sérülése miatt viszont itt nem tudott játszani. 2015 november 29-én bejelentette, hogy ez lesz az utolsó szezonja. Utolsó mérkőzésén 60 pontot dobott, amely méltó lezárása volt a karrierjének.

Kobe Bryant with family and friends during a ceremony to retire both the numbers he wore as a Los Angeles Laker at the Staples Center in Los Angeles, Monday, Dec. 18, 2017. (Photo by Hans Gutknecht, Los Angeles Daily News/SCNG)

Halála

2020 január 26-án lányával, Gianna Bryant-tel, és további hét emberrel együtt utazott egy helikopterben, mely a ködben irányíthatatlanná vált és lezuhant. A zuhanást senki nem élte túl. Halálával egy élő ikont veszített a társadalom, halálhíre sokkolta a világot. A hír hallatán a San Antonio Spurs-Toronto Raptors mérkőzés első 24 másodperce játék nélkül telt, tekintettel Kobe emlékére, aki 24-es számú mezt viselt. A tavalyi bajnokságot a Lakers 10 év után először nyerte meg. A mai napig híres kép, ahogy az egész csapat – még a vezéregyéniség, LeBron James is – elsírja magát a meccs lefújását követően. 

Felesége Vanessa, a hetekben először szólalt meg férje elvesztése miatt. Instagramon a következő bejegyzést tette közzé: ,,Egyik nap nevetsz, másik nap pedig úgy érzed, mintha nem is élnél. Ezt azoknak az embereknek írom, akik gyászolnak, elveszítettek valakit. Meg kell találnod azt az okot, amiért érdemes élni. Bár tudom, hogy ez nagyon nehéz. Megpróbálom a lányaimnak is átadni ezt az érzést. A halál garantált, de a nap hátralévő részében élni nem az. Találd meg a te “okod”.”

Személyes véleményem róla

Rám mindig azok a sportemberek hatottak, akik kőkemény munkával küzdöttek azért, amit elértek. Kobe különösen ilyen volt. Volt úgy hogy mérkőzés előtt órákkal bement a csarnokba, hogy dobógyakorlatokat végezzen. Néha önző volt, és talán sokszor hátrébb kellett volna lépnie. Róla olvastam az első kosárlabda cikket még 2009 környékén, az azóta megboldogult Képes Sportban, és ha csak jóval később is kezdtem el kosárlabdázni, számomra mindig ő marad az egyik, ha nem a legnagyobb sportember. Számomra a legérdekesebb az életében az, mintha tudta volna, hogy neki nem sok van hátra, ezért egy műsor keretein belül hivatalosan is kibékült Shaquille O’Neal-el, halála előtt két évvel. Kobe, köszönöm, hogy láthattam a 60 pontos utolsó meccsed.  Nyugodj békében.