Amit másképp csinálnék -Üzenet a gimnazista énemnek

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ahogy az ember idősebb lesz, bizonyos szempontból máshogy látja a világot, legtöbbször átértékeli a múltban történteket. Bár én még csak 21 éves és (véleményem szerint) későn érő típus vagyok, azért van jó pár olyan dolog, amiket máshogy csinálnék, ha visszamehetnék az időben. 

Persze tudom, hogy utólag mindig okosabb az ember, és valamilyen szinten minden okkal történik, mégis most szeretnék egy ilyen „ha megváltoztathatnám a múltat” jellegű cikket írni, mert ez nemcsak nekem lehet a későbbiekben hasznos, hanem a mostani középiskolásoknak is segítséget nyújthat. Még az idei nyáron két nagyon jó barátnőmmel az agárdi Büfésoron egy pohár bor mellett beszélgettünk arról, hogy ki mit változatna magán, ha most lennénk gimnazisták. Mindhárman már „bölcs” egyetemista fejjel jó pár szempontot felsoroltunk, azonban tudtuk jól, hogy ez így „csalás”.

Na, de most már elég volt a bevezetésből, kezdjünk is bele!

1. Vegyél részt jobban a közösségi életben!

Hidd el, attól, hogy több iskolai programon veszel részt, több szakkörnek is tagja vagy, mindez nem megy a tanulás rovására. Nyilván okosan kell beosztani az időt, meg pihenésre is szükség van, de ez odafigyeléssel kivitelezhető. Szóval ne hagyd ott az Énekkart, mert ha nem is leszel Beyoncé, azért nagyon jó kis közösségnek lehetsz a tagja, és úgyis tudom, hogy szeretsz énekelni. Én helyedben a Vasvári Irka szerkesztőségébe is megpróbálnék jelentkezni, hátha megtalálod az egyik jövőbeli szenvedélyed.

2. Ne akarj mindenkinek megfelelni!

Tényleg ne! És itt most ne arra gondolj, hogy ne hallgass senkire és csak a saját fejed után menj, mert az is nagy tévedés. Igenis fontos meghallgatni mások véleményét legyen szó barátról, családtagról, vagy ismerősről. Az már más kérdés, hogy úgy is teszünk, ahogy a másik tanácsolta, bár ha azt segítő szándékból vagy építő jellegű kritikával tette, akkor általában érdemes hallgatni rá. Azonban mindig lesznek olyan emberek, akik akkor sem fognak téged kedvelni, ha lehozod nekik a csillagokat az égről. És ez nem a te hibád, nem is feltétlenül az övék, egyszerűen így működik a világ. Nem kell emiatt szomorkodnod, te légy mindig udvarias és tisztelettudó, de ne erőltesd rájuk a barátságod, önmagad pedig végképp ne add fel miattuk. Úgyis mindig lesznek olyanok, akik a hibáiddal együtt szeretnek és a nehéz pillanataidban is melletted állnak. Őket becsüld nagyon és akit pedig nem érdekelsz, azzal csak a szükséges kapcsolatot tartsd.

3. Légy keményebb!

EZT OLVASTAD MÁR?  Kávé vagy tea?

Ez a pont a másodikkal szorosan összefügg. Vannak olyan szituációk az életben, amikor bizony ki kell állnod magadért. Nagyon fontos az alkalmazkodó képesség és a kompromisszumkészség, de nem szabad bármit elnézni másoknak. Merd olykor kimondani a véleményed és ne félj vitatkozni sem az emberekkel! Persze mindezt kulturált módon és hangnemben tedd, álláspontodat érvekkel alátámasztva! Ha valaki minősíthetetlen stílusban nyilvánul meg, akkor se süllyedj le az ő szintjére, hiszen egy bizonyos szint felett sem süllyedünk egy bizonyos szint alá.

4. Néha engedd el magad!

Vannak helyzetek, amikor nem kell precíznek és túlzottan visszafogottnak lenned. Egy buli például tökéletes alkalom arra, hogy kiengedd a gőzt és kicsit elfelejtsd a hétköznapok okozta nehézségeket.  Élvezd a zenét, táncolj, ahogy neked jól esik, ne foglalkozz azzal, hogy ez kinek tetszik. Ne a tökéletes Instagram, Snapchat vagy Facebook sztorira törekedj, hanem a valódi élményre, hiszen ezáltal lesznek a legszebb emlékeid.

    4+1. Csináld meg a jogosítványt!

Tudom, hogy tizenegyedik és tizenkettedik osztályban már az érettségire készülsz, ami rengeteg időt vesz igénybe, de mégis jobb ha még ebben az időszakban tanulsz meg vezetni. Az egyetem alatt még kevesebb idő lesz minderre, az azt követő időszakról nem is beszélve. Jogosítvány nélkül pedig manapság  elég nehéz boldogulni, szóval a legjobb lehetőleg időben megszerezni.

Mint ahogy a legelején említettem, utólag mindig könnyebb megoldást találni egy régebbi problémára és ha visszamehetnénk az időben, akkor mindent másképp csinálnánk és nem is lenne problémánk. Azonban sajnos még nem találták fel az időgépet, így meg kell elégednünk annyival, hogy a múltbéli hibáinkból tanulva cselekszünk a jelenben és alakítjuk a jövőnket. Én is igyekszem így tenni, és bár lehettem volna másmilyen régebben, az biztos, hogy az akkori nehézségeim/kudarcaim nélkül nem lennék az az ember, aki most vagyok.

U.i.: Lassan tényleg jelentkezem egy autósiskolába és elkezdem a KRESZ-t tanulni.

Kiemelt kép forrása: https://felelosszulokiskolaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/girl-3718521_1920-scaled.jpg

Belső kép forrás: https://relatably.com/q/img/be-kind-quotes/Always-be-kind-quote.jpg