Amíg a halál el nem választ – Elit sorozatkritika

Mi a véleményed?
+1
2
+1
8
+1
+1
+1
+1
1
+1

Köztudott tény, hogy a spanyolok elég magasra tették a mércét a népszerű Netflix-sorozatokat illetően. Szerintem be sem kell mutatnom például A nagy pénzrablást (La Casa de Papel), amely globális sikert aratott, de ugyanilyen lehet a Bebörtönözve (Vis a vis) is. Hála a spanyol színekben tevékenykedő rendezőknek, egy Riverdale-hez hasonló tartalmat gyártottak számunkra még 2018-ban, amely az Elit (Élite) elnevezést kapta. A tizenévesekről szóló thriller egyelőre három évaddal rendelkezik, hamarosan pedig egy újabb tartalommal gazdagodik. Voltaképp ezért is vártam annyira a 2021-es évet.

Sokan, mikor meglátják az iskolai egyenruhába bújtatott növendékeket, egyből egy újabb tinidráma gyanújával lapozzák tovább ezen Netflix-tartalmat. Pedig ez vétek, hiszen a fiatal spanyol szereplőgárda ellenére, az Elit igencsak komoly sorozatra sikeredett. És akinek hiányoznának A nagy pénzrablás kedvelt karakterei, Denvert (Jaime Lorente), Riot (Miguel Herrán) és Alison Parkert (María Pedraza) viszont láthatja a képernyőn. Lássuk is, mit tartogat számunkra a történet!

 

A cselekményben egy gazdag magániskola (Las Encinas), ösztöndíjas tanulási lehetőséget biztosít, három kevésbé jómódú családból származó tanulónak. Nem lehet meglepő, hogy az új diákok érkezése felborítja az ottani megszokott közösségi életet. Mivel egy elit intézményről beszélünk, ahova vagyonosok, s ezúttal kiváltságosok is járhatnak, számolni lehetett ezzel a problémával. Olyan mélységű feszültség alakul ki a fiatalok között, míg végül egyik diáktársukat el nem veszítik. Mondanom sem kell, ezt követően a nyomozók szemében minden karakter egyből megkapta a ’gyanúsított’ státuszt. Az áttekintés a továbbiakban spoilert tartalmaz. 

Sok verzióját láthattuk már annak, hogyan is akarnak a fiatalok túlságosan hamar felnőni. Az Elit szereplői nem finomkodtak, sőt. Felháborodást válthat ki a nézőkből az egyes karakterek viselkedése, azonban minden tettük indokolt volt, hiszen önmagukkal ismerkedtek mindvégig. Kihez vonzódnak, mitől rettegnek, hogyan adjanak hangot véleményüknek. Olykor szívszorító, máskor pedig rendkívül bosszantó jeleneteket láthattunk. 16 évesen több, mint egy emberrel egyszerre szeretkezni, már kétségbeejtő véleményem szerint. Főleg, hogy később sokszorozódott a triók száma. Azt is mondhatnám, mindenki mindenkivel létesített valamilyen nemi kapcsolatot. Persze voltak kivételek, de nem finomkodtak a spanyolok a szexuális tartalmakkal. Különösen akkor, mikor egy féltestvérpár esett egymásnak. Bár furcsamódon szerettem azt a bizarr szálat, hiszen a tiltott gyümölcs íze a legédesebb, mégis meg kell húzni valahol a határt. 

Borús ábrázatot adott a 21. századról, de igazság szerint a valóságot tükrözte. Teljesen reális, hétköznapi témákat boncolgat az elitek életéről szóló cselekmény: faji alapú vallási megkülönböztetés, kábítószer értékesítés és alkoholfogyasztás, tinédzserként szerzett nemi betegség és teherbeesés, valamint azonos nemhez való vonzódás. Tragikus módon a börtönbe jutás és a gyilkosság is erősíti az érintett témák táborát a fiatalok körében. Nagy kihívás ezeket a tényeket közhely híján ábrázolni, ám a sorozat készítői precízen kiállták az eléjük helyezett próbát. És ezt a pontosságot a színészi játék dramaturgiája tette még tökéletesebbé.  

 

A harmadik széria ismét egy újabb gyilkossággal zárult, így biztosak lehetünk abban (mivel már be is jelentették a következő évad érkezését), hogy a nyomozásnak koránt sincs vége. Szerencsétlen karaktereknek nyomasztó lehet ennyi idősen folyamatosan kihallgatásra járni. Ami viszont megbélyegezheti a nézők előre kialakult véleményét a további tartalmakról, az az, hogy lesz olyan karakter, aki nem fog visszatérni a későbbiekben. Ugyanis öt színész is megerősítette, miszerint nem lesz látható majd az új szériában: Nadia (Mina El Hammani), Lucrecia (Danna Paola), Carla (Ester Expósito), Polo (Álvaro Rico), és Valerio (Jorge López). Viszont rengeteg új szereplőt ismerhetünk meg majd, ugyanakkor a színészek elmondása alapján ismét egy kifogástalan évadra számíthatunk, de szerintem mégsem lesz az igazi. Nélkülük biztosan nem. Bár azért reménykedem, hogy nem fog csalódást okozni, ha már felkerült az általam kedvelt sorozatok listájára. 

További sorozatkritikáimat itt érthetitek el: Ginny és Georgia, A rivaldafény áraVégzet: The Winx Saga, Top 10 sorozat 2020-ban a Pécsi Egyetemisták szerint. Illetve más netflixes sorozatajánlóink: Öt krimi dokumentumfilm/sorozat amit érdemes megnézni Netflixen, Az Oszmán Birodalom felemelkedése Fekete tükör, Julie and the Phantoms, Stranger things, Dark, Narcos, 13 okom volt. Sorozatokkal kapcsolatos kvízeinket pedig itt találjátok: JóbarátokÍgy jártam anyátokkal.

Forrás: Netflix, Pinterest