„Általában szeretik a magasságomat és nem mellesleg jó témaindító”- Interjú a PEM új Arcával, Nagy Zoltánnal

+1
1
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sokszor megkapom én is azt a mondatot hogy „de jó neked, hogy ilyen magas vagy”, ami valahol 190 centiméter magasként igaz is. Szeretem is a magasságom, viszont néha nem egyszerű a kisebb ajtókon átjutnom, vagy mikor kosárlabdáztam, hátrányt jelentett az alacsonyabb játékosokkal szembeni viszonylagos lassúságom. Emellett pedig tömegközlekedésnél sokszor nem elég a lábtér, főleg, ha buszon utazom, illetve előfordult már kisebb autóknál, hogy hátul a fejemmel kellett tartanom a tetőt.

De mindezek a panaszok hatványozódnak akkor, ha az ember 210 centi magasként éli az életét. Erről kérdeztem Nagy Zoltánt, az ETK Rekreációszervező szakos hallgatóját, valamint a Pécsi Egyetemisták egyik új Arcát. Zolit a magasságából adódó különlegességeiről, illetve az ebből adódó előnyökről, hátrányokról kérdeztem. Valamint elmesélte, hogy milyen kellemetlen szituációba keveredett a bécsi Práterben.

Már gyermekként is sokkal magasabb voltál az átlagnál vagy hirtelen nőttél meg ekkorára?

magasNagy Zoltán: Huh ez egy fogós kérdés. Természetesen mindig is kitűntem a tömegből, de 4. osztályig azért második voltam a tornasorban. Valahol 5-6. osztályban jött egy hirtelen növekedés, amit nem is értettem. Azóta 210 centiméterrel élem az életem.

Sportoltál valamit, amiben előnyödre tudtad fordítani ezt az adottságot?

Nagy Zoltán: Persze. Szinte mindenben. Fociztam, mint befejező csatár, de ahol igazán nagy előnyt adott, az a kosárlabda volt, amit sajnos most felfüggesztettem, de tervezem az újrakezdést. Menő dolog amikor átzsákol az ember valakit.

Történt már kínos szituáció a magasságodból adódóan?

Nagy Zoltán: Kínos helyett inkább szomorú. Pár éve elmentünk a Práterbe, ami egy vidámpark Bécsben. Legnagyobb meglepetésemre, mivel mindenki csak az inverzéjét ismeri a jelenségnek, a legtöbb dologra nem ülhettem fel, mert TÚL MAGAS vagyok. Nem akartam elhinni, de létezik a jelenség. Nem igazán tudom eldönteni a mai napig, hogy sírjak vagy nevessek a dolgon, de egy biztos, akkor és ott szomorú voltam.

Ruházkodás számodra könnyen megoldható vagy komoly kihívást jelent?

Nagy Zoltán: Hála istennek újra divatba jött a bokavillantó farmer, tehát eljött az én időm. Viccet félretéve, valahogy mindig megoldom. Vannak üzletek, ahova kimondottan farmerért megyek, de a pólók, pulcsik simán beszerezhetőek. Az XXL-es termékek azért még fellelhetők a polcokon mindenhol. Ami igazán nagy szomorúsággal szokott eltölteni, az a cipővásárlás. Ha kinézek egy cipőt ami tetszik 99%, hogy nincs a méretemben. Pedig a magasságomhoz képest a 48-as lábméret nem is nagy.

magas

Ismerkedésnél volt esetleg ebből félreértés vagy kellemetlen szituáció a magasságod miatt?

Nagy Zoltán: Valahogy nem futottam még bele ilyen helyzetbe. Általában szeretik a magasságomat és nem mellesleg jó témaindító. Ha leülök egy asztalhoz, már előre hallom a mondatot „hű, de magas vagy nem gondoltam volna”. Próbálom minden helyzetben az előnyömre kovácsolni a magasságomat és eddig egész jól bevált.

Mi a legnagyobb hátránya a mindennapokban ennek a magasságnak?

Nagy Zoltán: Egyértelműen az ajtók. Ősellenségek vagyunk főleg, amikor nem figyelek és emelt fővel akarok belépni valahova.

Mi a legnagyobb előnye?

Nagy Zoltán: Az első megjelenés. Ha belépek valahova, akaratlanul is minden szem engem fog nézni, így egyszerű dolgom van a bemutatkozással. Persze ez lehet negatív is lehet, ha már kicsit higanyos a mozgásom, de feltételezzük azt, hogy nem.

Mit üzennél azoknak az embereknek, akik a magasságuk miatt akár alacsony, akár magas termetük miatt gátlásosak és emiatt kellemetlenül érzik magukat?

Nagy Zoltán: Találd meg önmagadat! A saját stílusodat, amiben igazán könnyedén mozogsz és magabiztossá tesz a viselése, és ami a legfontosabb, hogy a kevesebb néha több, az egyszerűség pedig király. Ez vonatkozik az öltözködésen túli dolgokra is. Bár az első megjelenést lehet megnyered a ruházkodásoddal, meg is kell szólalnod majd. Minél nagyobb figyelmet szentelsz a magasságodnak, annál jobban láthatóvá válik a külvilág számára. Légy hát magabiztos és karizmatikus. Hidd el, nekem sem egyszerű, de egy idő után természetessé válik majd és észre sem veszed, hogy így cselekszel. 

Ennél jobban talán nem is lehetne zárni ezt az interjút. Lehetsz alacsony, magas, nem az számít. Az számít milyen ember vagy. Kövessétek Zoltán munkásságát itt a Pécsi Egyetemistáknál, és kövessetek minket social felületeinken!

Fotók: Rozmán Barnabás