állat

Hogyan válj felelősségteljes állattartóvá? – 2. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nagyjából egy hónappal ezelőtt olvashattátok már ennek a sorozatnak az első részét, amelyben a felelősségteljes állattartás legfontosabb alapelveiről, az azokhoz kapcsolódó teendőkről és persze a költségekről írtam nektek. Ha kíváncsiak vagytok, milyen területekre érdemes még figyelnetek jövendőbeli állattartóként, tartsatok velem most is!

A cikk végén találhattok néhány alternatívát is, amelyek nagyszerű lehetőségek, ha állatbarátok vagytok, de nem engedhetitek meg egy saját kedvenc tartását jelenleg.

Másoknak csak egy állat, nekem a legjobb barátom

Manapság elterjedt nézet, hogy az állattartók többsége a gyerekeként kezeli a kedvencét. Ez persze túlzásnak tűnhet, de egy házikedvenc egy gyerekhez hasonlóan hatalmas felelősség, hiszen jó esetben akár 15-20 évet is velünk tölt. Véleményem szerint fontos, hogy a kutya, macska, nyúl, sőt bármilyen állat a család tagja legyen. A kiskedvencként tartott fajok többsége társas lény, így rendszeres foglalkozást, alapos törődést és feltétlen szeretetet igényelnek. Leendő állattartóként valószínűleg még nem annyira érted, hogyan alakul ki életre szóló kapcsolat háziállat – nem csak kutya – és gazdi között, de egyszer te is megtalálhatod négylábú legjobb barátodat.

állat

Jólnevelt kedvenc – boldog gazdi

Ha azt szeretnéd, hogy épségben maradjon a lakás, és harmonikus legyen a kapcsolatotok kedvenceddel, időt kell fordítanod a nevelésére is. Kölyökkorban a legegyszerűbb az állatokat tanítani, de felnőttel is szép eredményt érhetsz el, ha kitartó és türelmes vagy. Például kezdő kutyatartóként a kutyaiskola szinte kötelező, szerencsére Pécs városában több ilyen hely is működik, de magán kutyaoktatót is választhatsz. A szakemberek segítségével az alapvető viselkedési normákon kívül akár komolyabb dolgokra – például agilityre – is megtaníthatod kedvencedet. Ha pedig macskád vagy más állatod van, érdemes szakkönyvekből és tapasztalt állattartóktól informálódnod a neveléssel kapcsolatban.

A játék és a mozgás öröme

Az állatok, főként a kutyák és macskák, életének fontos részét képezi a játék és a mozgás. Az egyes kutyafajtáknak alapvetően eltérő a mozgás- és játékigényük, ennek célszerű már az állat érkezése előtt utána nézni. Nem mindegy, hogy elegendő a napi egy-két séta, vagy órákig tartó intenzív mozgásra van szüksége a kutyusnak. Bár azt gondolnánk, a sétáltatás csak kutyáknak való, a bátrabb és aktívabb macskák, nyulak, sőt akár vadászgörények is örömmel indulnak felfedezőútra. Esetükben fokozottabban kell ügyelni a biztonságra, mert rájuk a póráz nélkül rohangáló kutyák is nagyobb veszélyt jelentenek.

állat

Tapasztalatból mondom, hogy a játékvásárlással könnyű túlzásba esni. Kreatív és vicces játékok széles választéka vár a boltok polcain, de itt is érvényesül a kevesebb néha több elve. Előbb-utóbb úgyis tönkremegy a kedvenc labda, a gumicsont, a tollas pálca vagy a macskamentás plüssegér, így felesleges a legdrágábbakat megvenni. Kedvező árú játékokat találhatsz a Pepcoban vagy a legismertebb szupermarketekben. Ha pedig valami komolyabbat – például kaparófát vagy intelligencia-fejlesztő játékot – keresel, akkor érdemes körülnézned a pécsi Fressnapf üzletekben vagy a Zooplus oldalán.

Biztonságban otthon és az utcán is

Ha elhagyjátok a házat egy séta erejéig, akkor fontos, hogy nyakörvet és pórázt is használj négylábú barátod védelmében. Egy hirtelen zaj vagy egy másik állat bármikor megijesztheti az utcán, ilyenkor pedig csak a póráz segítségével tudod magad mellett tartani. Emellett célszerű otthonodat is állatbiztossá tenned a balesetek elkerülése végett. Családi háznál egy zárt és stabil kerítés, míg lakásnál egy zárt vagy behálózott erkély lehet erre a megoldás. Bent pedig nem árt figyelni a kábelekre, a törékeny tárgyakra, valamint számos közkedvelt növény mérgező lehet kedvencedre.

állat

Mit tegyél, ha nem lehet saját állatod?

Amennyiben jelenleg nem tudnád magadra vállalni egy házikedvenc felelős gondozását, mert például kollégiumban laksz, vagy a főbérlő ellenzi az állattartást az albérletben, akkor is remek lehetőségek várnak rád. Pécsett és környékén több állatvédelmi és állatmentő szervezet is működik, akik szívesen fogadják az önkéntesek segítségét. Részt vehetsz például az állatok gondozásában, sétáltathatod a gazdira váró kutyákat, esetleg rendezvényekre is mehetsz a szervezet képviseletében.

állat

Vállalhatsz továbbá kutya- vagy macskaszitterkedést is, ami egyre elterjedtebb megoldás, ha elutazik a gazdi pár napra. Megbeszélés kérdése, hogy te jársz el naponta egyszer-kétszer az állathoz, vagy beköltözik hozzád az utazás idejére. Állatszitterként sok kiskedvenccel megismerkedhetsz, megtapasztalhatod a gazdik rutinját, és nem utolsósorban összekötheted a kellemest a hasznossal, hiszen egy kis plusz bevételre is szert teszel. Ha nem vagy benne biztos, hogy neked való ez a munka hosszú távon, akkor próbálj meg először csak egy rokon vagy barát háziállatára vigyázni néhány napig.

Remélem, hasznos volt számodra ez a cikk, és már felkészültebben tudsz belevágni a felelősségteljes állattartásba, vagy kipróbálod valamelyik állatbarátoknak szóló tevékenységet. Ha szívesen olvasnál még hasonló témában, ajánlom neked Kutyadolog című cikkünket, illetve az állatok örökbefogadását bemutató írásunkat.

Képek forrása: pexels.com