Hogyan válj felelősségteljes állattartóvá? – 1. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sokunknak az állatok az életünk nélkülözhetetlen részei, hiszen kisgyermekkorunk óta mindig mellettünk volt legalább egy hűséges házikedvenc. Gyakran abba a tévedésbe esnek az emberek, hogy természetükből adódóan értenek az állatokhoz, miközben valójában igencsak keveset tudnak a felelősségteljes állattartás alapjairól.

Te vajon felelős gazdi lennél? Az alábbiakban megtudhatod, mik a legfontosabb szabályok, amiket követned kell négylábú barátod boldogsága érdekében.

A cikkben leírt alapszabályok elsősorban a legnépszerűbb házikedvencek, azaz a kutyák, a macskák és a nyulak szerelmeseinek szólnak, azonban bizonyos pontokat más fajok esetében is érdemes betartani. Többek között az átgondolt állatválasztás, az egészségügyi ellátás, illetve a megfelelő körülmények biztosítása halak, hüllők és madarak otthoni tartásakor is nélkülözhetetlen.

A legfontosabb: Gondold át a döntést alaposan!

Olykor beleesünk abba a hibába, hogy meggondolatlanul veszünk magunk mellé egy állatot, hiszen ki tudna ellenállni a szomorú kölyökkutya-tekintetnek vagy a kóbor cicáknak? Nagyon szép és nemes cselekedet megmenteni egy segítségre szoruló állatot, viszont fontos átgondolni, hogy valóban tudsz-e hosszú távon gondoskodni róla. Amennyiben nem a válasz erre a kérdésre, célszerű felvenni a kapcsolatot egy állatvédelmi szervezettel, amely segíteni tud új otthont keresni az állatnak.

állat

Ha pedig azért szeretnél egy négylábú társat, mert magányosnak érzed magad például az albérletben, akkor is érdemes alaposan átgondolni a döntést. A legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán megengedett-e az állattartás az adott lakásban. Sok tulaj rossz szemmel nézi a kutyák és macskák, sőt akár még a halak jelenlétét is, mert félti az ingatlan épségét miattuk. Ha a főbérlő beleegyezik az állat beköltözésébe, neked fontolóra kell venned további kérdéseket is. Mi lesz új barátoddal, ha hazautazol a hétvégére vagy egy hosszabb szünetre? Magaddal tudod vinni a szülői házba? Vagy lesz, aki gondját viseli a távollétedben? Ezeket mind tisztázni kell, mielőtt elköteleznéd magad az állattartás mellett.

Az alapvető szükségletek biztosítása, avagy mindennek ára van

Eddig minden az új családtag mellett szól? Nagyszerű! Egy házikedvenc teljeskörű ellátása azonban számos költséget von maga után, amiket szintén ajánlott áttekinteni vásárlás vagy örökbefogadás előtt. Maga a tenyésztőtől való vásárlás általában több tízezer, de inkább több mint százezer forint kiadást jelent. Ha csak a kinézete miatt döntenél egy fajtatiszta állat mellett, akkor véleményem szerint felesleges egy vagyont költened rá, ugyanis a menhelyeken is sokszor gyönyörű kutyák és macskák várnak megmentésre.

állat

Kedvencednek szüksége lesz bizonyos eszközökre, például etető és itató tálakra, fekhelyre, hordozóra, játékokra, nyakörvre, pórázra, esetleg fésűre, illetve egy macskának alom és az ahhoz tartozó felszerelések is nélkülözhetetlenek. Mindemellett természetesen számolnod kell a megfelelő minőségű állateledelek és az egészségügyi ellátás költségeivel is. Ha úgy érzed, ez számodra túl sok kiadás lenne jelenleg, célszerű kicsit elhalasztanod az új családtag érkezését.

Egészségügyi ellátás: a hosszú és boldog élet kulcsa

Amennyiben úgy döntesz, hogy vállalod egy állatért a felelősséget, fokozottan figyelned kell az egészségére is. Bár csak a kutyák számára van kötelező oltási program Magyarországon, a macskák és a nyulak védőoltásokkal történő védelme ugyanannyira fontos. A kötelező és ajánlott oltásokon túl érdemes nagyjából negyedévente féregtelenítő készítményt is adni kedvencednek, valamint legalább évente egyszer tanácsos ellenőriztetni aktuális egészségügyi állapotát az állatorvossal.

állat

Továbbá nagyon fontos az is, hogy gondoskodj négylábú társad ivartalanításáról is. Arról, hogy mennyi kóbor kutya és macska él hazánkban, csak becslések vannak, de a számok megdöbbentőek. Igen, valószínűleg milliós nagyságban kell gondolkodni. Felelős gazdiként válaszd az ivartalanítást, hiszen így a nem kívánt szaporulat mellett több súlyos betegség (pl. méhgyulladás) kialakulását is megelőzheted. Az ivartalanított állatok nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, illetve nem kell tartanod a területjelölés okozta problémáktól sem.

Egyedi azonosítás, hogy mindig megtaláljátok egymást

Biztosan te is láttál már eltűnt állatokról szóló plakátokat a hirdetőtáblákon, vagy talán meg is osztottad egy ismerősöd segítségkérő posztját. Tökéletesen biztonságos környezetet képtelenség teremteni, de nagyban hozzájárulhatsz kedvenced védelméhez például az egyedi azonosítás biztosításával. Magyarországon már évek óta kötelező a kutyák mikrochippel való ellátása, ennek ellenére sokan elmulasztják ezt is az oltásokhoz hasonlóan. A chip beültetése nem jár különösebb fájdalommal, és akár életmentő is lehet, ha az állat elveszne. Az azonosítószám leolvasásakor megjelennek a te adataid is, így értesíteni tudnak kedvenced hollétéről. Mikrochipet a kutyákon kívül macskák és nyulak is kaphatnak már.

Remélem, hasznosnak találtad ezt az írást, és segít a felelősségteljes döntés meghozásában, ha állattartáson gondolkodsz a jövőben. Amennyiben kíváncsi vagy, milyen területekre kell még odafigyelned felelős gazdiként, olvasd el ennek a cikknek a folytatását, amely hamarosan érkezik. Addig is ajánlom neked egy korábbi írásunkat, amely a hazai állatvédelemmel foglalkozik.

Képek forrása: pexels.com