Állásinterjú kisokos – Hogyan adjuk el magunkat?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Pályakezdőként rengeteg nehézséggel kell szembenéznie a mai fiataloknak. A munkáltatók elvárása magas, nagy felelősség szakad az iskolapadból kiszállt tanulók nyakába. Egy új környezet megszokása, az eddig tanultak gyakorlati alkalmazása egyszerre nem kis feladat. Azonban ha megfogadunk néhány hasznos tippet, jelentősen megnő az esélye annak, hogy sikeresen ugorjuk át a felmerülő akadályokat.

Kezdő lépések

Az első mérföldkő közvetlenül a leendő munkahely kiválasztása után, az állásinterjú. Gyakorlatilag itt „adjuk el” magunkat, lehetőségünk van alátámasztani tudásunkat, jó első benyomást keltve pedig elnyerhetjük az interjúztatók szimpátiáját.

De miért is fontos az első benyomás? Hogyan működik az értelmezése? Új ismeretség kötése során néhány másodperc alatt lefut egy gyors szkennelés. A fejtetőnél kezdődik és S-alakban folytatódik. Ezzel egy alap, felszínes képet alkotunk magunkban. A többi érzékszerv is (hang, érintés, illatok, ízlés) részt vesz a folyamatban. Akár emlékezetessé is tehet minket egy jól megválasztott parfüm-, ruhaválasztás. Az a jó első benyomás, amelyik tükrözi valós énünket. Hosszú távon nem lehet fals képet fenntartani.

Hasznos dolog egy úgynevezett “Elevator pitch” betanulása. 30-60 másodpercbe foglalt, tömör bemutatkozást jelent. Ezt nem csupán állásinterjúk során, hanem egyéb rendezvényeken is felhasználhatjuk, ha röviden és frappánsan akarunk bemutatkozni. Érdemes egy sztenderd változattal és egy személyre szabott (pl.: konferenciára, üzleti vacsorára specializált) változattal készülni.

Minden részlet fontos

Hogyan lehetünk profik? A megjelenésünk legyen alkalomhoz illő, a ruházat legyen szolid, mégis elegáns. Egyéniségünket megmutathatjuk ugyan, akár kiegészítőkön keresztül, de a jó ízlés határain belül mozogva. Egy ápolt megjelenésű interjúalany nagyobb eséllyel kerül kiválasztásra. A pozitív külső megítélésből könnyebben építkezhetünk, ezután már csak a nonverbális kommunikációs eszközeink megfelelő alkalmazására kell összpontosítanunk.

A jó történet

Megállapítható, hogy egy egyedi, kreatív bemutatkozó által sokkal nagyobb sikereket érhetünk el, mintsem egy sablonos, egyszerű tényekre épülő bemutatással. Egy magával ragadó történet egyszerű stílust követ, mely jól követhető, a legfontosabb részek kerülnek kiemelésre, ezzel kiküszöböljük annak a veszélyét, hogy a hallgató – esetünkben az interjúztató – figyelmét elveszítjük. Meg kell találnunk az arany középutat, hogy ugyan tömören fogalmazzunk, de semmiképp sem lebutítóan. Egyensúlyban kell maradnia a történet minden részének, vagyis egyes részek elhagyása ne menjen az érthetőség rovására. Gyakorlásképp a hatszavas gyakorlaton keresztül alkothatunk kisebb egységeket, ez nagyban fejlesztheti a fogalmazási készségünket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tippek az ünnepeket követő hasfájás megszüntetésére

A jó előadásmód

Azonban mit sem ér önmagában egy jó történet, ha nem tudjuk megfelelő stílusban előadni („Bemutatkozni mindenki tud, jól bemutatkozni annál kevesebben). Meg kell találni a középutat a formális és társalgási nyelv között, színesíthetjük rövidebb párbeszéddel, ezzel személyesebbé tehetjük a beszélgetést, azt az érzést keltjük, hogy egy-egy személyhez szólunk konkrétan, még inkább lekötve a figyelmet. Fontos az a bizonyos első benyomás, ugyanis bizonyított, hogy egy frappáns kezdéssel hatalmas előnyre tehetünk szert, pár másodpercen belül elnyerhetjük a másik fél szimpátiáját. A határozottság is kulcsszerepet kap, azonban ne tűnjünk fölényesnek. Ne szabadkozzunk, ne használjunk sablonos mondatokat (Engedjék meg, hogy…). Több eszköz rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a mondandónk fontosabb részei emlékezetessé váljanak: késleltetés, érzelmileg és hangulatilag erős szavak használata, kijelentés helyett érzékeltessünk. Használjuk őket bátran!

Eltérő környezet

Egy kisebb vállalkozásnál sokkal közvetlenebben zajlik egy interjú, általában a közvetlen felettes és vezető jelenlétében. Egy multinacionális cégnél sokkal többen jelen vannak és -nyilván embertől függ- hivatalosabb, formálisabb a meghallgatás stílusa. Az elsődleges kontaktunk ilyenkor a HR-osztály valamelyik kollégája, így kezdetekkor az írásbeli stílusunk által is képet alkotnak rólunk. Fontos hogy választékosan, helyesen és lényegretörően fogalmazzunk. Az interjúztatók közvetlenül az önéletrajz alapján kérdeztek rá az általuk fontosnak megítélt eredményekre és skillekre. Ezt a korábbi eredményeinkkel támaszthatjuk alá.

Összegzés

Stílusfüggő, de kiváló taktika, ha közvetlenül állunk a hallgatókhoz, igyekezzünk úgy fogalmazni, hogy a figyelmüket megragadjuk! Ugyan nem szokványos -de szerintem annál sikeresebb- technika egy kis humor belecsempészése a mondandónkba. Azonban itt sem szabad túlzásokba esni. Mindig figyeljünk a partnerek nonverbális reakcióira, ha valaki figyelme csökken, vonjuk be a társalgásba akár egy kérdés feltételével.

Őrizzük meg nyugalmunkat, ha izgulunk a beszélgetés során tükröződni fog rajtunk és a mondandónkon is. Ha odafigyelünk ezekre az apró dolgokra garantáltan egy pozitív kép áll össze rólunk, és megtesszük vele az első lépést a siker felé.

Ha pedig még egyetemistaként keresel munkát, jelentkezz hozzánk!