zenekarok-pecs

Akik elhúzzák Pécs nótáját

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Magyarország egyik legélénkebb kulturális életű városa Pécs. A művészetek számos formája megtalálható itt, ezek közül amit most kiemelnék, az a zenei élet fontossága. Rengeteg együttes indult innen, közülük néhány ismert és elismert országszerte. Sorolhatnánk őket, különböző stílusokkal, eltérő történetekkel, ezért jelenleg csak a négy legismertebb bandát nézzük meg közelebbről.

ROCK

Megszületésükhöz nagyban hozzájárult a külföldi stílusirányzatok alakulása, a 30Y és a Kispál és a Borz esetében a rockról beszélhetünk ilyen irányadóként. Habár 2010 óta nem létezik már eredeti formájában, a Kispál és a Borz nagy múltra tekinthet vissza. 1987-ben alakultak, a 90-es években kezdtek koncertezni pécsi klubokban, majd a 2000-es évek eleje hozta el számukra a tevékenységük csúcsát. 2005-ben megalakította Lovasi András a Kiscsillagot, az eredeti banda másik fontos embere, Kispál András nélkül. Fénykoruk hosszú éveken át tartott, ami nem csoda, hiszen az alternatív rock tökéletes megjelenítői mély és egyenes zeneszövegeikkel és néhány akusztikus formációval. A zenekar munkásságának maradandósága abból látszik, hogy bár a 2010-es búcsúkoncertjük óta nem léptek fel, még mindig élnek a köztudatban a számaik.

Az alternatív rock stílusánál maradva, a másik híres együttes a 30Y. 2000 óta folyamatosan koncerteznek, Beck Zoli vezetésével. A frontember neve ismerősen csenghet, tekintve, hogy aktív kulturális életet él a zenekaron kívül is. A PTE Bölcsészettudományi karán végzett, de ezt követően sem került messzire sem a várostól, sem az egyetemtől, hiszen a Romológia Tanszék adjunktusa jelenleg is. Kevésbé ismert, hogy a 30Y-on kívül, egy duó is fűződik a nevéhez, amit öccsével, Beck Lászlóval alakítanak. Már a banda névválasztásából látszik, hogy valami különleges szemléletmóddal találkozunk. Egész egyszerűen egy szombathelyi buszjárat jelzését használták fel, melynek nem a jelentés volt a lényege, hanem a rövidség és a tömörség. Általában kisebb, alternatív arculatú fesztiválokon találkozhatunk velük, mint a Fishing on Orfű vagy az Ördögkatlan fesztivál, amelyre magyarázattal szolgál, hogy dalszövegeik inkább adnak valamiféle pluszt és elgondolkoztatnak, mintsem pusztán szórakoztatnak.

HIP-HOP

A 90-es és 2000-es évek stílusirányzataként megjelenő hip-hop megihletett néhány pécsi tagot is, így lett a Punnany Massif hazánk egyik legjelentősebb együttese. Az alapító tagok, Felcser Máté és Farkas Roland gyerekkoruk óta ismerik egymást, akkoriban ugyan még nem voltak különösebb elképzeléseik közös zenekarról, csupán szövegírói képességeiket próbálgatták együtt. Végül 2003-ban felkérést kaptak egy közös zeneszám elkészítésére, amely megadta a kezdőlöketet ahhoz, hogy hivatalosan is létrejöjjön a Punnany. 2010-ben kiadott albumuk elkészítése során több nagy hírnévnek örvendő előadóval dolgoztak együtt, köztük Beck Zolival is. Nem meglepő, hogy volt lehetőségük kollaborálni más hírességekkel, hiszen szövegeikre jellemző, hogy egyedi kifejezésmódú, költői képekkel teletűzdelt alkotások, amelyek a végletekig kihasználják a magyar nyelv adottságait. Erre csak ráadás a témaválasztás, melyek sok esetben szarkasztikus társadalombírálat, vagy tragikomikus önkritika.

A magyar hip-hop másik pécsi képviselője a Halott Pénz. Alapvetően Marsalkó Dávid szóló formációjának indult 2004-ben, ám eleinte nem aratott túl nagy sikert, ahogy erre a névadás is utal, ugyanis a Halott Pénz mint dead money, a pókerben a biztos vesztest jelenti. Ezzel a szellemiséggel kezdett bele a karrierjébe Marsalkó Dávid, amely ennek ellenére idővel felfelé kezdett ívelni. 2013-ban az addig kisebb fellépésekre járó és utcazenélésből élő Járai Márk csatlakozott Dávidhoz és az addigi csapathoz. Ekkor alakult meg a Halott Pénz mai formája, amely azóta fénykorát éli, fesztivál fellépésekkel és több ezer fős hallgatóságú koncertekkel. A laza humor és a néha deprimált hangvétel tökéletes összeegyeztetése hallatszik számaikban, melynek köszönhető, hogy többször is megnyerték a magyar Fonogram díjat és létrehozták utánozhatatlan előadásmódjukat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Koronavírus vs. Erasmus 1 - 0

halott-penz-pecs-zenekarok

Forrás: youtube.com

Pécs sok tehetségnek ad otthont és lehetőséget az önkifejezésre, hasonló jó érzékű egyéniség megismerésére. A fent említett zenekarok életében nagy szerepet játszott a város, esetenként zeneszámaikban meg is említik azt, vagy különböző helyszíneit. A kiindulóponton kívül számos közös vonást találunk a szóban forgó bandákban, mint az egyediséget, a saját nézőpont kifejezését és egyéni hangnemük megőrzését függetlenül a környezet változásától. A város és az előadók viszonyát a szimbiózis jellemzi legjobban, hiszen ők büszkék rá, hogy innen indulhattak, a pécsieket pedig szintén önérzetessé teszi, hogy ilyen tehetségekkel büszkélkedhet a város.