Ajánló a podcastek rengetegéből

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pár napja foglalkoztat a gondolat, hogy egyik napról a másikra hogyan lesz egy gameplayeket, filmekkel kapcsolatos videókat néző srácból egy podcast faló fiatal felnőtt, hiszen nem is hasonlítanak egymásra az előbbi tartalmak. Egyre kevesebb YouTube-ot nézek, és amikor játszok vagy tanulok, akkor is zene helyett sokszor beszélgetős műsorokat hallgatok. 16-17 éves koromban elkezdtem kb. 15 perces közéleti videókat nézni YouTube-on, és minél idősebb lettem, annál több hasonló videó kezdett el érdekelni.

podcast

Később elkezdtem TV-ben Sznobjektívet és Szabadfogást nézni, amik már eltértek a 15 perces videóktól. A számomra tömény háromnegyed órás politikai műsorok élvezhető, felhígult beszélgetésekké formálódtak. A 2020-as márciusi karantén idején már újabb beszélgetéseket keresgéltem, hogy ne mindig hasonló témákról hallgassak műsorokat, így rátaláltam a podcastekre. A podcast egy sokkal befogadhatóbb műfaj a 45 perces TV-s beszélgetéseknél, hiszen általában 20-30 év körüli emberek társalognak, vitáznak, de nem feltétlenül közéleti témakörben. Így találtam rá a következő két podcastre, majd egyetem alatt a harmadik csatornánál visszatértem a politikai színtérre. A negyedik ajánló pedig, egy barátom által kedvelt podcast lesz, amit bár sokat ajánl nekem is, még nem vettem rá magam, hogy új csatornát kezdjek el követni, de lehet, hogy nektek rögtön megtetszene. 

Cringebait Podcast

Két alapvetően Youtuber tevékenységet folytató, 30 év körüli arc, The Raven Croaks (Bandi) és Bennszülött Bálna csatornáját ajánlanám elsőként. Bandiék csatornáján könnyű, üde interjúkat folytatnak youtuberekkel, akik általában mainstrem oldalról kerülnek be a beszélgetésbe. Minden interjúalanyra fel van építve egy főtéma, ami a másfél órás adás több mint felét tölti ki. A maradék időben nézői kérdésekre reagálnak és veséznek ki, majd a meghívott vendég minden adásban ajánl egy feltörekvő videóst, akinek ahhoz képest, hogy mennyire megérdemelné tartalmilag és minőségben, rendkívül kevés feliratkozója van. Visszatérő témák: YouTube-on folyó drámák, mainstream youtuberek szponzorációs tevékenységei, alter youtuberek nézőpontja a hazai youtuberól, hasonlók. Ha követed a hazai YouTube eseményeit, akkor mindenképp nézz rá a Cringebait Podcastre YouTube-on vagy Spotify-on.

After Sajó Dáviddal

Az After Sajó Dávid, a Telex újságírójának magyar könnyűzenei podcastje. Pár hónapja találtam rá az Afterre, miközben zenei témával kapcsolatos podcastet kerestem. Első adás, amit láttam, a Gorillaz 20 évét kiveséző, album átbeszélő adás volt, és rögtön megfogott a beszélgetés hangulata, és hogy a szereplők egymásra reflektálva, a témát tényleg átlátva társalognak és vitáznak egymással. Követve a csatornát, láttam a többi kontentet és hallgattam őket. Rövid 1 órás rádióbeszélgetésekről van szó, amit egy ebéd vagy pihenés közben simán meg lehet hallgatni. Sajó jó színfoltja a magyar podcast közösségnek és jó műsorvezető is. A csatornán hallhatóak friss előadók életút interjúi, trendekre reagálás és album átbeszélések az előadókkal. Alapvetően Spotify-on hallgatom a podcasteket, de az eredeti Anchor.fm oldalon is meghallgathatóak az adások. 

Partizán

A Partizánt szerintem nem kell annyira bemutatni. Bár a Partizán alapvetően YouTube-ra tölt fel társadalmi, politikai témájú tartalmakat, én Spotify-on podcastként szoktam hallgatni az adásokat. Ezen a csatornán 3 műsorvezetőnek a műsorait lehet megtekinteni. Gulyás Márton aktivista vezeti a főműsorokat, a csatorna interjú műsorait, a Partizán Politikát és a Partizán Pop-ot. Az előbbi egy politikai, az utóbbi egy médiaipari talkshow, amelyekben politikai és médiában megjelenő szereplők mesélnek az életükről és a közéleti szereplésükről. Ezek az adások a YouTube-csatornán 1 órás vágott verzióban tekinthetők meg, viszont Spotify-on az egész vágatlan audiót meg lehet hallgatni, amik átlagosan 3 órás beszélgetések.

Emiatt gondoltam, hogy felsorakoztatható a mostani ajánlómban. A második adás, amit nézek, a Tóth Jakab vezette Monoszkóp. Ebben az műsorban két szereplő közvetetten (Jakabon keresztül) vitázik egymással. A kiválasztott személyek a közelmúlt és a jelen képviselői, ezáltal a korkülönbségekben rejlő ellentétekre van kiépítve a műsor, ami tökéletesen meg is figyelhető minden adásban. A harmadik műsorvezető Balogh Zsófi, aki legfőképp nőket érintő témákat dolgoz fel műsoraiban, mint például a szülészeti hálapénz vagy a feminizmus. Ha a politikai irány nem is érdekel annyira, akkor is nagyon tudom ajánlani a Partizánt, hiszen hiánypótlásnak számít a magyar YouTube és podcast területén.

Vendéglő a Világ Végén 

„Két 25 és 30 év közötti srác csinálja (Gábor és Béla), akik kb. mindenről beszélnek, a madárjogoktól az alapelvekig, az éppen aktuális témákat sem kihagyva, valami elképesztően megnyugtató és értelmes stílusban. Én nem szoktam filmeket se nagyon újranézni, és más területen se nagyon duplikálom, ha már láttam/hallottam valamit, mert unni szoktam, de bevallom, már másodszor megyek végig a feltöltött adásaikon. Nagyon felemeli az embert a stílusuk. Csak ajánlani tudom. Egyébként minden adásban bejátszanak 3 számot (általában direkt kis megtekintettségűeket) ami a témáikon túl szintén szemlélettágító. “Persze nagyon sok a nehezen emészthető, de ha ismeri őket az ember, akkor érti, hogy milyen indíttatásúak azok is.” – javasolta Tuhári Richárd.

Remélem, tudtam nektek ajánlani olyan podcastet, ami felkeltette az érdeklődéseteket. Ezeken kívül természetesen rengeteg csatorna van még, úgyhogy sose lehet befejezni a kutakodást, hiszen a rengeteg kiaknázatlan téma, új lehetőségeket ad egy újabb beszélgetős műsor megalkotására. 

Kép: Androgeek, pexels