Adni jó! – Cipősdoboz akció

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Immár 17. éve kerül megrendezésre a Baptista szeretetszolgálat által szervezett cipősdoboz akció. Ez a kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy a rászoruló gyerekeknek is kerüljön ajándék a karácsonyfa alá. Az adományokat gyermekotthonokba, kórházakba, különböző család- és gyermeksegítő szervezetekhez, alapítványokhoz juttatják el a cipősdoboz akció szervezői (Baptista szeretetszolgálat partnerei, önkéntesek). A dobozolást több magyar és nemzetközi híresség is támogatja, többek között Chuck Norris, Andrea Bocelli, Béres Alexandra, Michelisz Norbert, Kovacsics Anikó, Mező Misi, Kajdi (Cyla) Csaba, Kulcsár Edina és Csuti, Viszkok Fruzsi, és Vujity Tvrtko.

Az idei akció egy kicsit más, mint ahogyan az egész évünk kicsit más. A vírushelyzet miatt sajnos a 2020-as budapesti Cipősdoboz Vár nem épülhet meg. Ez a Vár a Deák téren helyezkedik el. Minden évben – az ideit leszámítva – advent első vasárnap nyitja meg kapuit. Itt a gyerekek találkozhatnak a Doboztündérrel, aki felügyeli és átveszi az oda beérkezett csomagokat. Ha a Cipősdoboz Vár nem is épül fel, az adománygyűjtés a szokásos módon 2020. november 27. és december 20. között kerül lebonyolításra. Az említett körülmények miatt sokan nem szívesen találkoznak emberekkel, mennek társaságokba, erre megoldásképp a Baptista szeretetszolgálat létrehozott egy online dobozolási lehetőséget. Ha rámentek a kampány weboldalára, láthatjátok azokat a feltüntetett partnereket az online dobozolás fül alatt, akiknek adományozhattok, így nem kell senkivel érintkezni, mégis jót tesztek és egy kisgyerek karácsonyát boldoggá tehetitek. 

Hogy tudtok részt venni az akcióban?

Egyszerű. Fogjatok egy jó állapotban lévő cipősdobozt. Találjátok ki, hogy mennyi idős és milyen nemű kisgyermeknek szeretnétek ajándékot adni. Az, hogy mi kerül a dobozba, csak a kreativitásotokon múlik. Ötleteknek felsorakoztatnak a honlapon olyanokat, mint könyvek, játékok, higiéniai felszerelések (amennyiben tusfürdőt, vagy bármi folyékonyat tennétek a dobozba jól csomagoljátok be!), édességek, iskolai felszerelések. Viszont fontos, hogy agresszivitásra késztető játékok, gyógyszerek, törékeny tárgyak és romlandó ételek NE kerüljenek a csomagokba! Miután az ajándékokat beszereztétek, kezdődhet a dobozolási fázis. Karácsonyi papírral csomagoljátok be a doboz felső és alsó részét külön-külön, majd, ha ezzel készen vagytok szalaggal vagy zsinórral kössétek össze. Arra, hogy a doboz két része külön legyen csomagolva azért van szükség, hogy a szervezők, önkéntesek át tudják nézni a dobozokat, hogy tényleg nem került e bele valami olyan dolog, ami a „tiltó-listán” szerepel. Az ajándékok tetején mindenképp jól láthatóan tüntessétek fel, hogy hány éves és milyen nemű a gyerek, akinek szánjátok a cipősdobozt (például: „fiú 12” vagy „lány 8”).

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Kórház 4 keréken – Interjú Péter Marcellel, a PTE ETK mentőtiszt alumnijával

Miután elkészült a csodadobozotok, nincs más dolgotok, mint megnézni, hogy a ti megyétekben, hol van begyűjtő hely. Az országban jelenleg 150 kihelyezett adománypont áll rendelkezésre, így biztosan talál mindenki egy olyan helyszínt, ami közel van a lakhelyéhez. Bár ezt érdemes már a dobozolás előtt megnézni, hogy ilyenkor már csak el kelljen vinni a csomagot. Ez után nincs más dolgotok, mint boldognak lenni, hogy megajándékoztatok egy kisgyermeket. Online lehetőség van arra, hogy a csomagotokat lekövessétek és megtudjátok melyik szervezet karácsonyfája alá kerül a ti ajándékotok. Ezt az online hozzáférést is megtaláljátok a honlapon.

 

Mikulástroli

A BKK és a BKV csatlakozott az idei akcióhoz is. December 5-én, Budapesten elindultak a Mikulástroli járatok, melyek segítségével könnyebben begyűjthetőek a cipősdoboz ajándékok. December 19-ig a 72M, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 83-as trolibusz vonalán utazhatnak az emberek a kidíszített tömegközlekedési eszközökön a Mikulással és a Krampusszal, akiknek le is adhatják az adományaikat.  A trolikat normál BKK jegyek ellenében lehet használni. Sajnos idén a Mikulás nem osztogat szaloncukrokat, ráadásul biztonsági őrök vigyáznak arra, hogy ne legyen túlzsúfoltság a járműveken a vírushelyzetre való tekintettel. Ennek ellenére a feldíszített trolibusz és a piros ruhás Mikulás látványa biztosan meghozza a karácsonyi hangulatot. A BKK a begyűjtött ajándékokat eljuttatja a Baptista szeretetszolgálathoz, akik a többi csomaggal együtt elviszik a dobozokat a rászoruló gyerekeknek karácsonyra.

Más lehetőségek

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak karácsonykor lehet adományozni és hogy nem csak ez a lehetőség áll rendelkezésünkre. A családomban az volt a szokás, hogy azokat a játékokat, amiket gyerekkorunkban már nem használtunk elvittük a helyi óvodába, a doktor néninek a rendelőbe vagy a helyi templomba, hogy más gyerekek is tudjanak azokkal a játékokkal játszani, amik nekünk is sok boldog percet okoztak.

„Csak úgy tudod igazán megváltoztatni és jobbá tenni az életed, ha megváltoztatod és jobbá teszed másokét.” – James R. Doty

Források: 1, 2, 3