Adakozni öröm! – interjú dr. Szabó Andrással

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Jövő héten kezdődik Advent, a várakozás, a készülődés időszaka. Nem minden család, gyermek van abban a szerencsés helyzetben, hogy örömteli várakozással készüljön az ünnepre. Sok szülőnek azon fő az agya, mit tesz majd a fa alá, nem minden kisgyerkőc kap új játékautót, játék babát. Számomra az év minden napján, de karácsony előtt különösen kiemelt szerepet kap az adakozás, így fontosnak tartom, hogy az ehhez kapcsolódó eseményeket is támogassam. A következő interjúmban dr. Szabó Andrást, a PTE-ÁJK Phd hallgatóját kérdeztem, aki főszervezője egy jótékonysági kvíznek, melyet a Varga Damján utcai óvodába járó gyermekek részére szervez.

Kérlek mesélj magadról! Mióta foglalkozol kvízek szervezésével?

Szabó András: Szabó András vagyok, negyedéves doktorandusz hallgató a Büntetőjogi Tanszéken. Az egyetemet 2012-ben végeztem, ezt követően dolgoztam ügyvédi irodában, utána a rendőrségen, majd 2017-ben tértem vissza az Alma Materbe. Önköltséges doktoranduszként a phd. mellett az önkormányzatnál dolgozom, politikai tevékenységet is végzek, valamint a bahir.hu online hírportálnál is szerkesztő vagyok, emiatt a hallgatók ritkábban találkozhatnak velem, mint a többi korombeli doktorandusszal. Ezeken kívül több alkalommal segítettem vendégoktatóként az EMTE Sapientia jogi karának a tevékenységét, sajnos ez a jelenlegi időszakban nem lehetséges.

Kvízeken már 2014 óta részt veszek játékosként, de szervezőként csak 2017 őszén kezdtem el foglalkozni velük, amikor egy Pécsett is működő országos kvíz, a Quizzone keresett Pécsre kvíz mestert a hetente tartandó kvízeire. Érdekelt a lehetőség, ezért elvállaltam, és azóta csinálom, bár most kénytelenek vagyunk a kvízeket szüneteltetni.

Honnan jött az ötlet, hogy egy jótékonysági kvízt szervezz?

Szabó András: Korábban számos alkalommal vettem részt különböző jótékonysági rendezvényeken, melyek között koncertek, fórumok, de egyszerű utcai főzés is volt. És láttam, hogy egy jól megszervezett eseménnyel nagyon sok ember életét lehet boldogabbá tenni. Amikor már egy éve szerveztem kvízeket, eszembe jutott, hogy egy hagyományos kocsma kvízt is össze lehet kötni egy jótékonysági eseménnyel. Az esemény lényege, hogy a csapatok, akik érkeznek, valamilyen adományt hoznak a kedvezményezett szervezetnek. És, hogy a motiváció is meglegyen, a győztes csapatoknak különböző pécsi éttermek, szabaduló szobák, cégek biztosítanak további ajándékot. A helyszín pedig mindig egy pécsi vendéglátóhely, aki szintén tesz valamilyen felajánlást.

Évek óta szervezel ehhez hasonló eseményeket. Hogy értékeled az eddigi évek sikerességét?

Szabó András: Az első évben egy kedves barátomnak, Mészáros Csabának – aki a Mr. Remy gyros bár tulajdonosa és vezetője – a jótékonysági akciójához csatlakoztam, aki az ünnepek idején a Komlói Állatmenhely javára gyűjtött. Csaba egyébként nyeremény felajánlással is segítette az eseményt. 2018-ban 9 csapat és kb. 50 ember vett részt az eseményen, és körülbelül 50.000 forint pénzadomány és egy csomó gyógyszer, takaró, játék és más állatoknak hasznos tárgy érkezett. Aminek külön örültem, hogy volt olyan csapat, aki a kvízre végül nem tudott eljönni, de az adományát elhozta. Tavaly a Diákok a gyermekekért csoport oktatóival – Zeller Judit, Korinek Bea, Kulcsár Gabriella – együtt szerveztük a kvízt a Pécsi Gyermekotthon és az Élménytár Tanoda javára. A létszámon sikerült növelni, 10 csapat és kb. 55-60 ember vett részt az eseményen, és rengeteg nyeremény felajánlás is érkezett, volt AVON ajándékcsomagunk, állatkerti belépőnk, szabaduló szoba belépőnk, gyros jegyünk, szóval sok csapatot tudtunk díjazni. Mivel a gyűjtés az egyetemen már a kvíz előtt megkezdődött és egész Karácsonyig tartott, sajnos nem tudom, hogy pontosan mekkora összeg gyűlt össze, de rengeteg tárgynyeremény érkezett. 

Idén azért döntöttem a Vargha Damján úti óvoda mellett, mert hallottam az intézmény rossz anyagi helyzetéről, és hogy tavaly csak egy utolsó pillanatban kapott adomány révén tudtak egyáltalán karácsonykor ajándékozni. Idén biztos vagyok benne, hogy ez másként lesz. A vírushelyzet miatt most kevesebb nyeremény-felajánlásra számítok, a vállalkozások többsége sajnos elég nehéz helyzetben van, de azért a legjobbak most sem távoznak üres kézzel, abban biztos vagyok.

Hány fős csapatok jelentkezését várjátok, esetleg egyénileg is lehet indulni?

EZT OLVASTAD MÁR?  Rólu(n)k szól- fotós tárlat nyílt Pécs belvárosában- ajánló

Szabó András: A kvíz megrendezésére december 17-én kerül sor. Elméletileg lehetséges, hogy a jelenlegi korlátozások addigra megszűnnek, de sajnos nem sok esélyt látok arra, hogy a kvízt élőben meg lehet tartani, nagyon valószínű, hogy online esemény lesz. Amennyiben így történik, akkor semmilyen létszámkorlátozásra nem kerül sor. Ha mégis meg tudjuk tartani személyesen, akkor ott alapvetően 5 fős csapatokat várunk, lehet nagyobb létszámmal is indulni, de az büntetőpontokkal jár. Ennél kisebb létszámú csapattal is lehet jönni, akár egyedül is indulhat valaki, ha akar, csak akkor kevesebb esélye lesz a végső győzelemre. Személyes kvízeknél egyébként meg szoktuk azt csinálni, hogy az 1-2 fős csapatokat összerakjuk egy nagyobb csapattá, de persze csak akkor, ha ebbe a játékosok is beleegyeznek.

Az eseményen való részvétel ingyenes. Hogy lehet támogatni az óvodát?

Szabó András: Kétféleképpen, pénz- vagy tárgyadománnyal. Az Állam- és Jogtudományi kar épületében ki lesz helyezve egy gyűjtődoboz, de ezúttal egy bankszámlaszámot is megadunk a jövő héten, hogy azok is tudjanak adományozni, akik nem tartózkodnak Pécsett a kvíz idején. Aki tárgyakat szeretne adományozni, az előzetes időpont-egyeztetést követően a Perczel utca 2. szám alatt (képviselői irodák) tudja átadni azokat a kvíz hetében. Az esemény facebook-csoportjában megtalálható, hogy milyen adományokat fogad szívesen az intézmény.

Milyen kérdésekre számíthatnak a résztvevők? A szakma vagy az általános műveltség, tájékozottság kerül előtérbe? Mire készüljenek?

Szabó András: Jogi kérdések itt nem lesznek, azt rábízom az oktató kollégákra decemberben és januárban ☺. A jótékonysági kvízek úgy épülnek fel, hogy a kérdések 30-50%-a egy meghatározott témából van, a maradék általános műveltség. Idén a retro rajzfilmsorozatok a tematika, vagyis a kérdések fele olyan rajzfilmsorozatokból lesz, amik az én gyerekkoromban, a 90-es években és a 2000-es évek elején mentek a TV-ben. De megnyugtatok mindenkit, nem lesz nehéz és nem kell külön készülni rá. Bár ha valaki talál a Youtubeon 1-2 ranglistát régi rajzfilmsorozatokról, azt talán érdemes lesz megnézni és meghallgatni…

Hány csapat jelentkezésének fogadására van még lehetőség?

Szabó András: Ha online eseményre kerül sor, akkor nincs semmilyen létszámlimit, akármennyien részt tudnak rajta venni. Ha élőben tartjuk meg, akkor maximum 60 ember részvételét tudjuk biztosítani, ami nagyjából 10-12 csapat. Eddig mindösszesen 2 csapat jelentkezett, így egyelőre bőven van hely, de azért nem célszerű a jelentkezést az utolsó pillanatokra hagyni, mert a tapasztalat szerint az utolsó egy héten nagyon meg tud növekedni a jelentkezők száma. Jelentkezni az eseményben lehet egy bejegyzéssel, ami a csapat nevét és a várható létszámot tartalmazza.

Köszönöm szépen az interjút!

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, az alábbi linken tudtok jelentkezni: https://www.facebook.com/events/729247004330915

Remélem, a kedves olvasók közül többen kedvet kapnak a kvízhez és sokan jelentkeznek!