A világtörténelem legpusztítóbb világjárványai II. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Mint ahogy ígértem, itt a várva várt második rész a világtörténelem legpusztítóbb világjárványairól. Számos járvány volt jelen az emberiség életében. Mindenki hatalmas erőkkel küzdött ellenük, mert a cél mindig is az volt, hogy minél kevesebb ember fertőződjön meg. Mint ahogyan megszokhattátok tőlem, gyakran idézek nagyobb alakoktól, akikre úgy gondolom, van okunk felnézni. Ilyen nagy alak Kit Yates is. A tőle származó idézet így hangzik: „Bár a modern orvostudomány vívmányai nagy utat tettek meg a fertőző betegségek megfékezése irányába, (…) egyszerű cselekedeteink és egyéni döntéseink a járványok megfékezésének leghatékonyabb eszközei közé tartoznak.” Remélem, ugyanannyira fog tetszeni nektek ez a cikk is, ahogyan az első rész is. Na de lássuk is, hogy melyeket hoztam el ma nektek!

COVID-19

Őszintén szólva mindenki rengeteg dolgot tudna mondani a koronavírusról, hiszen több, mint egy éve a TV-ből, az újságból, rádióból, mindenhonnan napi szinten megjelenő téma. 2019. december 31-én Kínában, egy ismeretlen eredetű, tüdőgyulladást okozó járvány kitöréséről kapott hírt a világ. Legeslegelőször egy kínai piac árusaival kapcsolták össze a megbetegedést, ahol élő állatokkal is kereskedtek. A járvány kitörése Vuhan városában kezdődött, ahol van egy központi pályaudvar, amin keresztül megy a belföldi szállítás jelentős része. Tömegesen jelent meg több ember szervezetében a tüdőgyulladásos betegség, aminek nem igazán tudták mi is az oka. Január 5-ig 59 vírusos beteget jelentettek be, akik közül 7 súlyos állapotban volt már. Az új koronavírustörzset, amely eddig emberben nem volt azonosított, 2019. november 17-éig tudták visszavezetni. December végére az orvosok tudták, hogy nem egy egyszerű betegséggel van dolguk. Ez mind csak a pandémia kezdete volt. Fokozatosan betegedtek meg emberek szerte a világban, de védőoltás még nem volt. Különböző intézkedésekkel próbálták meg az emberek visszaszorítani a vírust az országokban, a fertőzések csökkentése érdekében. Hol sikerrel jártak, hol nem. Az emberiség életét a mutációk jelentősen megnehezítették, viszont a fény ott van már az alagút végén, hiszen többfajta oltás is elérhetővé vált mindenkinek. Bízzunk benne, hogy lassan vége lesz ennek az időszaknak, és újra úgy élhetünk, mint a vírus előtt!

Feketehimlő

A feketehimlő 1877-1977-ig tartott. El tudjátok hinni? 100 éven át 500 millió ember életét vette el. Nagyon veszélyes, és egyben fertőző betegség, amelyet a Poxvirus variolar vírus okoz. Az emberek körében, akik megfertőződtek, nagyon magas volt a halálozási arány, de a csecsemők körében meg pláne. Rengeteg ember, akinek sikerült túlélnie a fertőzést, megvakult, vagy olyan heg maradt a bőrükön, ami maradandó. Az ókori Kínában hittek abban, hogy ha az egészséges emberek szándékosan fertőznek meg embereket, akkor az a himlő ellen egy hatékony „ellenszer” lesz. Viszont azt fontos megjegyezni, hogy a természetes fertőzés rendkívül veszélyes. A WHO 1977-ben írta fel az utolsó természetes fertőzést, majd 1980-ban bejelentette, hogy a világról végleg eltűnt a járvány.

Ázsiai influenza

Az ázsiai influenza a kínai influenzavírusból származik. Számos kutató szerint a vadkacsákból eredő mutációkból indult az egész, és átterjedt az emberekre is, de sokan nem igazán értenek egyet ezzel a feltevéssel. A járvány 1957-58-ig tartott. Az ellene kifejlesztett vakcina már 1957-ben megvolt, de a járvány maga csak 1958-ban ért véget. Az ázsiai influenzába körülbelül 1-től 4 millió ember halt meg. Mint ahogy a COVID-19 is, ez a fertőzés is az egész világon elterjedt, és tényleg sokan haltak meg.

Remélem hasznosnak tartjátok ezt a minisorozatot a világjárványokról, és ismét egy idézetet hoztam nektek, amivel szintén nyomatékosítani akarom azt, hogy a járványok se tartanak jobb esetbe örökké, de fontos, hogy vigyázzunk, és tartsunk be minden járványügyi intézkedést a mások és a mi érdekünkben. Az idézet Paolo Giordano-tól származik. „Nem attól félek, hogy megbetegszem. Akkor mitől félek? A járvány következményeitől. Hogy a civilizációnk csupán kártyavár. Félek a lenullázódástól, de az ellenkezőjétől is: hogy hiábavaló lesz a félelem, elmúlik, és utána nem változik semmi.”

 

 

források: Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3

képek forrása: Kép 1, Kép 2, Kép 3, Kiemelt