A világ legkülönlegesebb nyelvei

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Becslések szerint ma a Földön közel 7000 nyelvet beszélnek az emberek. Számos okból kifolyólag soha nem lehet pontos számot mondani. Egyrészt nehéz elhatárolni egymástól a nyelveket és a nyelvjárást, másrészt a mai napig vannak felfedezetlen és megközelíthetetlen részei a világnak, amelyekről szinte egyáltalán nincsenek ismereteink. Szeretném ezzel a cikkel is felhívni a figyelmet arra, milyen káprázatos nyelvi sokszínűségben élünk!

A Föld lakosságának legalább fele, azaz milliárdok beszélnek angolul vagy kínaiul, miközben vannak nyelvek, amelyeket maréknyi, vagy akár csak egy-egy ember ért meg. A nyelvészek mindig egyre több nyelvvel számolnak, de valójában a szám egyre csökken, nagyjából kéthetente kihal egy nyelv. Érdekesség, hogy Európában mindösszesen 230 nyelvet tartanak számon, ezzel szemben Pápua Új-Guineában 832-t, itt a legnagyobb a diverzitás. Számomra lenyűgöző hányféle módon tudunk mi emberek egymással kommunikálni, hány nyelvet találtunk ki, és az is figyelemreméltó hány emberhez tudunk általuk eljutni.

  1. Xhosa

Bár első olvasatra talán nem ismerős a dél-afrikai nyelv, hallomásra biztosan sokan felismernék, hiszen az egyik nagy kasszasikerű filmben, a Fekete Párducban is ezen a nyelven szólalnak meg a szereplők. Ezen kívül Nelson Mandelának, és az egyik legnépszerűbb amerikai szórakoztató talk-show műsorvezetőjének, Trevor Noah-nak is ez az egyik anyanyelve. Ma is több millióan beszélik, főként az East Cape tartományban. Ez egy csettintő hangokkal ellátott nyelv, és szinte lehetetlen megtanulni a kiejtését. Dél-Afrikában a lakosság 18%-a beszéli, és Zimbabwében is a hivatalos nyelvek között van. Még a Bibliát is lefordították xhosa nyelvre, 1859-ben. Ezen a linken elérhető egy rövid „nyelvlecke” Trevor Noah-tól.

  1. Archi

Van egy Archi nevezetű falu Dél-Oroszországban, Dagesztán hegyeiben, a településről kapta nevét az ott beszélt nyelv. Közel ezer ember ismeri, és bonyolultsága miatt nem valószínű, hogy valaha jobban elterjedne. Egy igének megközelítőleg 1.502.839 formája van (egy szimpla orosz igének 395), és kiejtése sem a legkönnyebb, mert keveredik az oroszos és a keleties benne. Az Archiban élő népek egymás között házasodnak, nem igazán tartanak kapcsolatot a külvilággal. Nyelvük a Kr.e. 6. században vált el más nyelvektől, ezért már egyik rokonára, sem az avarra sem az oroszra nem hasonlít. 70 mássalhangzó és 11 magánhangzó található az ABC-ben. Egyetlen videó található a Youtube felületén ahol megkísérelnek archi fordítást, ez itt elérhető.

  1. Taushiro

A taushiro nyelvet mára már csak egyetlen férfi beszéli az egész világon. Amadeo Garcia egy húszfős kommunában él Peru szívében, de ő az egyetlen, aki ezen a nyelven beszél (és álmodik).  A tudósok rögzítik, de nem áll szándékukban megtanulni vagy tanulmányozni, ezért a férfi halálával a nyelv is kihal majd. A New York Times készített Amadeoval és a taushiroval kapcsolatban egy riportot, ezen a linken elérhető. Nagyon megnyerő anyag, és minden érdemleges információ elhangzik benne.

EZT OLVASTAD MÁR?  Barbados szakít a Nemzetközösséggel

 

  1. Eszperantó

Az eszperanto.hu definíciója alapján: „Az eszperantó a nemzetektől független, egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, élő nemzetközi nyelv, amely az egyszerű és logikai alapokra épülő nyelvtana miatt a nemzeti nyelveknél sokkal gyorsabban sajátítható el. – Bármilyen jól tanulsz is meg egy idegen nyelvet, az anyanyelvűvel szemben mindig hátrányban leszel! Az eszperantó használata egyenlő esélyeket biztosít, hiszen ez mindenki számára tanult nyelv!” Ez egy élő nyelv, csupán 90 szóval, így tényleg bárki számára könnyen elsajátítható, kb. 2 millióan beszélik. Eredetileg egy lengyel szemész hozta létre, a nemzetközi kapcsolatok elősegítésére, és az volt a célja hogy az angol után ez legyen a következő univerzális, mindenki által ismert nyelv. Ezen a linken elérhető róla egy videó.

  1. Kuş dili

Ez a nyelv attól igazán különleges, hogy tulajdonképpen nem beszélik, hanem füttyögik. Törökország északi hegyeiben van egy falu, ahol az emberek a „madár nyelvet” használva kommunikálnak egymással. A füttyszó által komplex beszélgetéseket tudnak lefolytatni az emberek, a nagy távolságok ellenére is, anélkül hogy szavakat használnának. A kus dilit nagyjából 300 éve ismerik. Egy nem mindennapi riport erről a nyelvről is megtalálható, ahol  helyi asszonyok bemutatják a különböző technikákat.

 

Nehéz számszerűsíteni egy nyelv fontosságát. A nyelv meghatározza, kik vagyunk, hová tartozunk, hová nem, ez az, ami összeköt és szétválaszt minket. Segít megérteni a történelmünket, a kultúránkat, és ez legfantasztikusabb dolog, amit az ember megalkothatott magának.

kiemelt kép forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/eg-felhok-festoi-gleccser-893975/

kép1: https://www.zkhiphani.co.za/what-you-didnt-know-about-isixhosa/

kép2: http://folkcostume.blogspot.com/2016/04/costumes-of-dagestan.html

kép3: https://www.adn.com/nation-world/2017/12/26/thousands-once-spoke-his-language-now-hes-the-only-one/

kép4: wikipedia.com

kép5: https://laughingsquid.com/turkish-bird-language/

2 thoughts on “A világ legkülönlegesebb nyelvei

Comments are closed.