A veganizmusról bővebben – Interjú Fehér Kristóffal

Mi a véleményed?
+1
8
+1
19
+1
1
+1
+1
+1
4
+1
3

A rekreációszervezés, egészségfejlesztés szakhoz szorosan kapcsolódnak az életmódbeli kérdések. Számos táplálkozási szokást tudnánk felsorolni, legyen szó húsfogyasztásról, vegetáriánus, vagy vegán étkezésről, úgy gondolom, a legfontosabb, hogy egészséges életet éljünk. Habár én fogyasztok húst, és állati eredetű élelmiszereket, nagyon foglalkoztat a veganizmus témája. A mai interjúalanyom éppen ezért az egyik szaktársam, Fehér Kristóf, aki már több éve vegánként éli mindennapjait.

Köszönöm szépen Kristóf, hogy beleegyeztél az interjú elkészítésébe. Mesélnél nekünk arról, hogy mit is takar pontosan a veganizmus kifejezés?

Fehér Kristóf: Köszönöm a megkeresést. A veganizmus egy állatjogi mozgalom, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Ez megnyilvánul természetesen a táplálkozásunkban, azaz nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, mert minden ilyen típusú termék mögött szenvedés áll. Fontos megjegyezni, hogy ez nem csak egy táplálkozási irányzat, hanem egy életmód, amibe beletartozik az is, hogy nem látogatunk el olyan helyekre, és fizetünk olyan dolgokért, ahol állatokat használnak ki. Többek között ide kell sorolni az állatkerteket, cirkuszokat, delfináriumokat, ahol azért tartják fogva az állatokat, hogy minket szórakoztassanak. Továbbá nem viselünk szőrmét, bőrt, gyapjút, mert ezeket csak az birtokolhatja jogosan, aki beleszületett. Szerencsére a 21. században rengeteg alternatívánk van, amiből választhatunk, és nem kell senkinek meghalnia érte. Emellett nem használunk állatokon kikísérletezett kozmetikumokat, vegyszereket. Ez lenne a hosszabb kifejtése, de ha igazán rövidek akarunk lenni, egyszerűen tudatos állatbarátnak nevezném a vegánokat. Sokan, többek közt én is, mikor még nem láttam mi zajlik ezen termékek vagy szolgáltatások mögött, valós állatbarátnak gondoltam magam. Amikor tudomást szereztem ezekről az információkról rájöttem, hogy az elveim nem egyeznek meg az életvitelemmel, és ha tényleg szeretem az állatokat, nem szabad fizetnem tovább azért, hogy ez a szörnyűség fennmaradjon. 

Mikor és miért lettél vegán?

Fehér Kristóf: Lassan 3 éve vagyok vegán. Az elején még az egészségem miatt mondtam le a húsról, mert már tizenéves koromtól kezdve érdekelt a helyes életmód, többek közt ezért is választottam a rekit. Nagyjából fél év húsmentes étkezés után jöttem rá, hogy ennek van etikai oldala is. Megnéztem egy videót a tojásiparról, rögtön utána a tejiparról és abban a pillanatban el is döntöttem, hogy ezeket a termékeket is ki kell zárjam az életemből. Nem ment egyik napról a másikra. Nem állítja egy vegán sem, hogy ez egy nagyon egyszerű és könnyű lépés, de az biztos, hogy mikor már az ember kizárt minden olyan terméket az életéből, ami szenvedés útján jön létre, csak arra tud gondolni, hogy miért nem előbb tette meg ezt a lépést.

A családod milyen véleménnyel van a veganizmusról? Ők is ezt az életmódot követik?

Fehér Kristóf: A családomnak nagyon sokat köszönhetek, nagyon támogatóak voltak. Anyukám kihívásként fogta fel, hogy új alapanyagokból főzhet, süthet. Apukám örült neki, mert tudta, hogy ezzel jót cselekszem az egészségemnek. Ők (még!) nem vegánok, de kevesebb állati eredetű ételt fogyasztanak, mióta csinálom. 

Hogy néz ki egy napi menüd? Milyen ételeket fogyasztasz?

Fehér Kristóf: Általában egy nap 3x- 4x szoktam enni. Reggel fél liter citromos vízzel kezdem a napot (hidd el jobb ébresztő, mint a kávé /többek közt azért vagyunk reggel fáradtak, mert dehidratáltak vagyunk, és ha ezt egy vízhajtó kávéval megspékeljük, nem lesz hálás a szervezetünk/). Rá egy 15-20 percre iszom meg a reggeli turmixom. Nem szoktam recept alapján készíteni, minél több és minél sokfélébb gyümölcsöt teszek bele, ezen kívül lenmagot, algát, zabot, növényi tejet és lehet is turmixolni. Ez kb. majd egy liter szokott lenni. Ezután jön az ebéd. Mindig van benne teljes értékű szénhidrát (nagyon sokan félnek tőle, de ha teljes értékűen visszük be, nagyon tápláló számunkra és nem fogunk elhízni tőle), ilyenek a gabonafélék és a hüvelyesek. Például, lehet ez egy pizza teljes értékű lisztből, tofuval és paradicsomszósszal a tetején. Délután jön az uzsonna, ilyenkor magvakat, esetleg étcsokit nasizom. Vacsorára pedig szendvicset szoktam enni, akár avokádókrémmel akár hummusszal, de mindenképpen sok zöldséggel. 

Mik azok az okok, amik miatt úgy gondolod, hogy a vegán életmód egészségesebb/ jobb?

EZT OLVASTAD MÁR?  Benedek Tibor a 21. század legjobb férfi vízilabdázója!

Fehér Kristóf: Rengeteg egészségügyi előnnyel jár, ha valaki elhagyja az állati eredetű élelmiszereket. Tudom nagyon ellentmondásos amit írok, és amit kiskorunktól kezdve hallunk féltő anyáink szájából, hogy: „Legalább csak a husikát edd meg belőle”. De be kell, hogy lássuk, ők sajnos nem táplálkozási szakértők. Ráadásul a tudományos világban is olyan eltérő információkkal bombáznak minket, hogy aki egy kicsit jobban bele szeretne látni, az is ellentétes információkra talál. Fontos az is, hogy a táplálkozástudomány, mint minden más, nagyon változékony és mindig fedeznek fel új dolgokat, nekünk pedig muszáj haladnunk a korral. A mai tudomány állása szerint, minden életszakaszban a születéstől, kisgyermekkoron át, a szoptató anyáig és az öregkorig, teljes mértékben kielégítő a növényi étrend az ember számára. És hogy ne csak a levegőbe beszéljek, elhoztam a PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM állásfoglalását a témáról. Itt többek közt szó van az elhízás, a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről növényi étrend segítségével. Továbbá leírják, hogy miért nem kell félni a fehérje- és egyéb tápanyag-hiánytól, amiket a közhiedelemmel ellentétben be tudunk vinni kényelmesen növényi étrenden. Ki ne szeretne egy egészséges és hosszú életet élni, miközben másoknak sem árt vele? Ezért tesznek ki egy ilyen népszerű és gyorsan fejlődő közösséget a vegánok. Ha kedvet kaptál kicsit változtatni az életmódodon, ne felejts el feliratkozni erre a hírlevélre ezen a linken. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, bármikor leiratkozhatsz, csupán megismerkedhetsz jobban ezzel az életmóddal és nagyon sok finom recepttel.

Kristóf válaszainak köszönhetően betekintést nyerhettünk a növényi alapú táplálkozás hátterébe és abba, hogy egy ember miért vált a vegán életmódra. Ha a ti érdeklődéseteket is felkeltette a téma, kattintsatok a linkekre, és ha bármi egyéb kérdésetek van, nyugodtan vegyétek fel Kristóffal a kapcsolatot!

Szerkesztő kolléganőnk, Eszti nem rég elhozott nekünk néhány fenséges húsmentes receptet, ezt a cikket ide kattintva érheted el.

1 thought on “A veganizmusról bővebben – Interjú Fehér Kristóffal

Comments are closed.