A Tű a szénakazalban – Könyvajánló

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy olyan könyvet hoztam most Nektek, ami még számomra is új, de annyira, hogy eddig nem is igazán hallottam róla. A műfaj is távol áll tőlem, mert nem olyan romantikus, mint amihez eddig szoktam. Sőt, egyáltalán nem az a fő cselekménye, hogy két ember egymásba szeret. A Media Iuris csapat tagjaként úgy gondoltam, ideje, hogy az emberek általam ne csak mindig szerelmes könyveket ismerjenek meg. Így kellett a vérfrissítés. A pécsi jogi karon kezdtem el az olvasását, és egyből letehetetlenné vált számomra, így még aznap az óráim közti szünetekben be is fejeztem.
Ez a könyv pedig nem más, mint:

Ken Follett: Tű a szénakazalban

Mielőtt belekezdenék, hogy pontosan miről is szól a történet, írnék pár gondolatot magáról az íróról.

Ken Follett (Kenneth Martin Follett) 1949-ben született. Könyvei történelmi kalandregények és napjainkban játszódó krimik. Népszerűségét mutatja, hogy világszerte több mint 100 millió példányban adták el köteteit. Sok regényét megfilmesítették, mint ahogy az általam választott Tű a szénakazalban című művét is, amely az első sikerkönyve volt.

TÖRTÉNET

ken-folett-tu-a-szenakazalban

A történet a második világháború idején játszódik. Emiatt már az elején úgy voltam vele, hogy valószínűleg nem fog tetszeni, mert háborús, lövöldözős, ami nem nekem való. Ehelyett pozitívan csalódtam benne.
A főszereplő egy német mesterkém Henry Faber, álneve Die Nadel, azaz a Tű. Az egyik legjobban kiképzett kém, akiben Hitler teljes mértékben megbízik. Arcát oly kevesen ismerik, és nagyon ügyel is rá, hogy ez így is maradjon. Fondorlatosságának és leleményességének köszönheti, hogy mindig sikeresen kibújik az ellenség kezei közül.
1944-ben jártunk, amikor a németek ahhoz az információhoz jutottak, hogy Patton hadserege Calais partjainál fog támadni. Vajon tényleg ez az ellenség terve, vagy csupán elterelésként szolgál, és Calais helyett Normandia a cél? Tű ennek a kérdésnek a megválaszolására kapott megbízást. Ki kellett derítenie és felmérnie Patton hadseregének valódi erejét. Sikeresen – igaz, bujkálva és könyörtelen gyilkosságokat elkövetve – eljut a hadsereghez, azonban ott olyan információhoz jut, ami az egész háború kimenetelét megváltoztathatja.
A történet több cselekményszálon is fut, és a végén ezek mind összeérnek.
Az egyik oldalon ott van egy házaspár, akik balesetük után egy szigetre költöznek, amely szinte teljesen el van zárva a külvilágtól. (Őszintén, én sokáig az ő történetüket nem tudtam hova tenni, mert ötletem se volt, hogy hogyan fognak bekapcsolódni a kém életébe.)

EZT OLVASTAD MÁR?  Könyvajánló: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

A harmadik oldalon egy angol rendőr, aki Tű után nyomoz, mely nyomozást egy történész is segíti.
Ám nehéz elkapni egy olyan embert, aki évekig bujkált, és akinek kevés ember látta az arcát. Így tehát végig a könyv olvasása alatt azon izgulhatunk, hogy sikerül-e elkapni a kémet, mielőtt az információval eljut a németekhez? A végén kiderül.

STÍLUS

Az író stílusa nagyon tetszett, mert a valós történelmi tényeknek utánanézett, hogy hitelesen tudjon írni róluk, és nem csupán légből kapva írta az egyes történéseket.
Természetesen a történet egy fiktív férfiról szól, de vannak a könyvben olyan történelmi események, amelyek a valóságban is úgyanúgy történtek meg. Beleláthatunk, milyen volt az akkori Angliában, a bombázások közepette élni, hogyan birkóztak meg az akkori helyzettel egyes emberek.
A szereplők kidolgozottságánál sem éreztem hiányokat, át lehet érezni például Lucy, a házaspár egyik tagjának a szomorú helyzetét a szigeten, vagy Tű elszántságát, ahogy próbálja az újabb küldetését sikerre vinni.
Meglepetésemre volt benne egy kis romantika is, de legnagyobb részben akciódús jelenetekkel volt tele.

A könyvből film is készült, ahogy már korábban is írtam. Magában nem annyira rossz a film, de sok mindent kihagynak belőle, ami a könyvben megtörtént, és az érzelmeket sem közvetíti olyan mértékben, mint a könyv. A filmet így inkább azoknak ajánlanám, akik már olvasták a könyvet.

Biztatlak benneteket, hogy olvassátok el, mert igaz, picit hosszú, de emellett izgalmas történet, ami visszavezet bennünket egy kicsit a múltba.

Jó olvasást!

Előző bejegyzésünk: Fröccs- és sörpong bajnokságra készül az AIK és az ELSA!

1 thought on “A Tű a szénakazalban – Könyvajánló

Comments are closed.