Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

2020 egy nagyon kemény év volt mindenki számára. Talán ilyen sok, és mégis ennyire kevés dolog sosem történt egy év alatt. Mint a magánéletünket, a közéletet is teljesen a feje tetejére állította ez a két aprócska szám duplán egymás mellett. Nézzük, kedves karunkon, a TTK-n mi történt 2020-ban.

Január 1.- Az újév kezdetén egyből három oktatói kinevezéssel bővült a TTK családja. Dr. Rajkó Róberttel, Ortmann-né Dr. Ajkai Adriennel és Hámorné Dr. Vidó Máriával. Ezen kívül a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetének új igazgatója lett Dr. Fábián Szabolcs Ákos személyében.

Január 11.- Párbajtőrcsapatában Berta Dániel, testnevelő-edző szakos hallgató világkupán győzelmet aratott.

Január 21.- Megrendezésre került a szokásos nyílt nap a Szentágothai Kutatóközpontban, ami talán azóta se fogadott be ennyi embert. Mind a Biológiai, Fizikai, Földrajzi és Földtudományi, Kémiai, Matematikai és Informatikai és a Sporttudományi és Testnevelési Intézet is izgalmas bemutatókkal, programokkal készült. Előző évben én magam is részt vettem rajta, felejthetetlen élményben lehetett részem. Ez bizonyára idén sem lett volna másképp.

Február 1.- Karunk két oktatója, dr. Kemenesi Gábor és dr. Jakab Ferenc publikált a koronavírusról az MTA megbízásából.

A Pécsi Tudományegyetem szintén tájékoztatást adott ki munkatársai számára, amiben rendszabályokat is bevezet pl. a sűrű kézfertőtlenítésre és kézmosásra.

Sajnos az idei diplomaosztó is elmaradt.

Február 6.- Prinz Gyula Díj ünnepélyes átadása a Földrajzi és Földtudományi Intézetben

Február 18.- Véradás A BTK-TTK aulában

Március 10.- A Kémia Intézet hallgatói nőnap alkalmából meglátogatták a pécsi hőerőmű egyik női vegyi üzemvezetőjét annak példájában, hogy foglaljanak helyet az elférfiasodott szakmákban is.

Március 11.- A kormány bejelentette, hogy legkésőbb 16-án minden egyetemnek be kell zárnia, és átállni online oktatásra.

Március 13.- Dr. Jakab Ferenc, a TTK tudományos dékánhelyettese, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatólaborjának vezetője megkapta az országos koronavírus-kutatócsoport koordinálását.

Március 21.- A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport és a Bioinformatikai kutatócsoport közös munkája során az országban először sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját.

Március 30.- Dr. Tóth György, a Fizika Intézet Adjunktusa (számomra nagyon kedves tanár is egyben) bekerült a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai közé, ami a fiatal kutatókat támogató MTA támogatottságú szervezet.

Április 24-25. -HunGeoContest döntő megrendezése középiskolások számára, a Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének csapata dr. Trócsányi András vezetésével.

május 4.- MTA Akadémiai Díjban részesült dr. Kilár Ferenc, karunk Kémia Intézetének professzora

május 11.- A TTK vizsgaidőszak kezdete

május 25.- Digitális Biztonságpolitika Konferencián Földtudományok Doktori Iskola két hallgatója, Hegyi Henrietta és El-Meouch Nedim Márton első és második helyezést értek el az online konferencián előadott témáikból. Itt tekinthető meg.

május 27.- A Kémia Intézet új igazgatót kapott dr. Lente Gábor személyében.

május 29. -Hallgatói sikerek kihirdetése az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián.

június 23.- Hivatalosan a tanév vége, és egyben az egyetemi felvételi pontszámok kihirdetése is.

július 6.- Ismét látogathatóvá vált a Campus, a kutatómunkákat lehetett folytatni.

július 16.- Bonifác és Donka, a TTK örökbefogadott borjúfókái 5. születésnapjukat ünnepelték.

augusztus 3-7. Között került megrendezésre a PTE TTK I. Online Nyári Egyetem programsorozata, ahol több mint 420-an vettek részt. Pár előadás megtekinthető a kar youtube csatornáján.

augusztus 23-25.-TTK gólyatábor, ami nagyon jól indult, de sajnos két pozitív teszt elég volt ahhoz, hogy mindenkit hazaküldjenek karanténba.

szeptember 3.- Orientációs nap először került megrendezésre online (podcast) formában.

szeptember 7.-Első tanítási nap, és ez is online kezdődött a ttk-n. Voltak olyan gyakorlati órák, amiket muszáj volt megtartani, de ezt lezavarták tömbösítve az első 6 hétben.

október 6.- A PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet új igazgatóját köszönthettük, Dr. Váczi Márkot.

október 12.- Díjátadó ünnepség a TTK-n. Elsőkörben Dékáni Elismerő Oklevél került átadásra a PTE Szentágothai Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport női tagjai részére, majd Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj kutatásban résztvevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részére, végezetül a TÁLENTUM ösztöndíj azon hallgatók számára, akik tanulmányaikat épphogy elkezdték, de tehetségük miatt első félévben is részesülhessenek ösztöndíjban.

október 22.- az 1956-os forradalom emlékére közös koszorúzás a BTK-val, az Ifjúság úti épület régi főbejáratánál található emléktáblánál.

október 27.- Megrendezésre került a Kutatók Éjszakája, természetesen most online formában ez is. A TTK-n belül 23 programból lehetett választani, egytől egyig nagyon izgalmas témákat dolgoztak fel, mint például hogyan látunk mi emberek, merre tart a mesterséges intelligencia a csevegőrobot modellekkel, érdekes kémiai reakciók magyarázata avagy a koronavírusról és azon túl.

december 14.- A vizsgaidőszak elkezdődött, és azóta is tart. 

Ehhez a ponthoz érve mindenkinek sikeres vizsgákat kívánok, és hogy zárja le az évet békésen. Remélem egy olyan évben találkozunk legközelebb, ami ennél is több programot tartogat számunkra, és valamikor találkozhatunk élőben is a szaktársainkkal és barátainkkal az egyetemről.