A töri érettségin túl, holnap itt az angol! – Ábel elmeséli, ő hogyan élte meg!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Szeretnéd tudni, hogy mi a sikeres angol érettségi titka? Kíváncsi vagy, hogyan lehet rá a lehető legjobban felkészülni? Ábel, a pécsi jogi kar arca most megosztja veletek a tapasztalatát.

Az első érettségi hétnek mindjárt vége, a diákok többsége majdnem túl van már a nehezén, de még egy nagyobb megmérettetés vár rájuk ezen a héten, ez pedig az angol és a német érettségi. Akik előrehozott érettségit tettek, nekik könnyebb dolguk van, hiszen ezt már úgymond letudták. Viszont vannak olyanok, akik már megcsinálták a közép szintű érettségit, mégis úgy döntöttek, hogy neki vágnak az emelt szintűnek. Pontosan ezt csinálta Ábel is, aki az emelt érettséginek köszönhetően egy nyelvvizsgával is gazdagodott, ez pedig rengeteget dobott a pontján. Most egy interjú keretében elárulja, hogy ő milyen módszereket vett igénybe a felkészülés során, illetve számos hasznos tippel is készül az érdeklődőknek. Akit érdekelnek a tanácsai, az tartson velünk!

Az angol érettségire többféleképpen fel lehet készülni, gondolok itt a tesztek kitöltésére, sorozatok és filmek angolul nézésére, és még sorolhatnám. Te hogyan készültél fel az emelt angol érettségidre?

abel_kezdolapVenicz Ábel: Az előbb felsoroltak közül mindegyik részét képezte a felkészülésemnek. Alapból is jobban szeretek filmeket, sorozatokat nézni angol nyelven, és ez akkor sem volt másképp. Az ember nem is hinné, mennyit segíthetnek ezek a dolgok. Már fiatalabb, általános iskolás koromban is rájöttem erre, hiszen az angol tudásom alapját teljes mértékben videójátékokból sajátítottam el. Tehát a kérdésre válaszolva, nagyban segítette a felkészülésemet a sok angol nyelvű film és videójáték. Emellett természetesen rengeteg tesztet töltöttem ki gyakorlásként. A 12.-es angol óráim nem is szóltak másról, mint az előző évek emelt szintű angol érettségi tesztjeinek kitöltéséről.

Csináltál előrehozott érettségit a gimnáziumi tanulmányaid alatt?

Venicz Ábel: Igen, szintén angol nyelvből, méghozzá közép szinten. Tekintve, hogy 1 évvel később elmentem belőle emelt szinten is érettségizni, nem biztos, hogy feltétlenül megérte, de arra jó volt, hogy megtapasztaljam már előre, hogy hogyan is zajlik élesben egy érettségi. Természetesen célszerű előrehozott érettségit tenni valamelyik választott nyelvből, mert ha nem úgy csinálod, mint én, akkor 12. osztályban eggyel kevesebb érettségi tárgyad lesz, ami nem egy rossz dolog.

Milyennek érezted magát az érettségit, mennyire tartottad nehéznek az írásbeli, illetve a szóbeli részét?

Venicz Ábel: Véleményem szerint az írásbeli rész közép- és emelt szinten is könnyű. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy nem is kell rá készülni. Közép szinten még a szóbeli sem egy nagy akadály. Ellenben emelt szinten nehéz olyan szempontból, hogy sok olyan téma volt, amiről magyarul sem tudnék beszélni, nemhogy más nyelven. Szerencsémre én kihúztam a számomra egyik legkézenfekvőbb témakört, így nem is okozott nehézséget a szóbeli.

Volt-e esetleg olyan anyagrész, amivel meggyűlt a bajod, vagy pont ellenkezőleg, könnyebben fel tudtál belőle készülni?

Venicz Ábel: Szerencsére nem volt olyan, hogy bármivel is probléma lett volna. Őszintén szólva, a régebbi érettségik kitöltését leszámítva nem igazán készültem. Mint említettem, a szóbelinél voltak olyan témakörök, amiről azért kicsit nehéz beszélni még magyar nyelven is, de ugye én nem ilyet kaptam. Azért a munkavállalásról, külföldi országok problémájáról, vagy az üzleti életről nem biztos, hogy olyan szépen tudtam volna beszélni…

Azt szabad tudniuk az olvasóknak, hogy hogyan sikerült az érettségid?

Venicz Ábel: Az előrehozott középszintű 87%, később pedig az emelt 82%-os lett. Mondanom sem kell, nagyon örültem neki, hiszen a jegyeim alapján az angol érettségi volt a támaszom, hogy majd azzal szerzek sok pontot.

A válaszaidból kiderült, hogy az angol nyelv az erősségeid közé tartozik. Gondolkodtál már azon, hogy a jövőben hasznosítsd valamilyen területen?

Venicz Ábel: Mindenképpen, hiszen szeretek is angolul beszélni, ezért először is kell majd egy profex nyelvvizsga a nem is olyan távoli jövőben, aztán jó lenne, ha majd a mindennapokban, a leendőbeli munkahelyemen is lenne alkalmam minél többet használni az angolt.

Mit tanácsolsz az idén érettségiző diákoknak? Milyen tippeket adnál nekik?

Venicz Ábel: A Covidnak köszönhetően megússzátok a szóbelit, úgyhogy az érettségi “nehezebb” része miatt nem fog fájni a fejetek. Azt tanácsolom, hogy oldjatok meg minél több érettségi feladatsort, ha filmeztek, akkor azt is angol nyelven tegyétek, illetve a hallott szövegértést is gyakoroljátok! Érettségi alatt nehezítő tényező lehet, ha az adott tanteremben recseg a hangszóró. A Writing résznél pedig nem kell a legkomolyabb, legéletszerűbb témára gondolni. Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziád, és írd le azt, ami csak eszedbe jut! A szókincs és a mondatok megfogalmazása a lényeg inkább, mint a tartalom. A legfontosabb pedig, hogy ne izgulj! Felesleges. Higgadt fejjel könnyebb lesz megírni. Én pedig ezúton is szeretnék sok sikert kívánni minden érettségiző diáknak!

Ábelhez csatlakozva, én is sok sikert kívánok minden idén érettségizőnek! Szeptemberben találkozunk!

Fotók: pexels

1 thought on “A töri érettségin túl, holnap itt az angol! – Ábel elmeséli, ő hogyan élte meg!

Comments are closed.