A tojásdíszítés története

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Lassan közeleg a húsvét, és érkezésével számos hagyomány, illetve hozzáköthető tevékenység ismét előkerül. Ilyenek például a húsvéti étkezések, a locsolkodás, vagy éppenséggel a tojások festése, feldíszítése. Magyarországon is nagy múltja van, ennek az eseménynek. Ha a húsvétra gondolok mindig eszembe jut a családom. A közösen eltöltött reggeli, ahogy anyukám tojást fest, vagy a locsolásért kapott piros tojás. Mivel érdekelt, honnan is ered ez az egész, ezért szeretnék mesélni egy keveset a húsvéti tojások feldíszítésének eredetéről, történetéről.

Maga az ünnep alapvetően keresztény eredetű, azonban pogány alapokon nyugszik, és a különböző nemzetek eltérő szokásokat párosítottak mellé. Ilyen például a húsvéti nyuszi figurája, amely népszerű, és a gyermekfolklór része az európai országokban. Tradicionálisan ő hozza az ajándékot, illetve a színes tojást a gyermekeknek, legalábbis a szülők által csemetéknek mesélt történetben. Egyébként állítólag a nyúl és a tojás összekapcsolása egy félreértés végett történt meg, ugyanis a német nyelvterületeken a gyöngytyúk volt eredetileg gyakori ajándék, és németül a nyúl neve Hase, ami igen hasonló a Haselhez, a gyöngytyúkhoz.

A tojásdíszítés egy nagyon elterjedt hagyomány Európa szerte, amikor is a tojások héját különböző eljárásokkal, festékekkel díszítik, így nyerve gyönyörű alkotásokat. Általában a két végét kifúrják, és az üres héját díszítik fel. Ez a művelet az egyszerű családi díszítésektől, a művészeti remekművekig terjed. Számos különböző módszer létezik, ilyen például a legegyszerűbb festés, de népszerű még a karcolás, vagy a vésés, és olyan bonyolult eljárások is léteznek, mint a patkolás. Az utóbbi állítólag magyar kovácsok által kitalált technika, és az számított igazi kovácsmesternek, aki el tudta sajátítani. Napjainkban is vannak, akik képviselik ezt a hagyományt.

A tojás maga egy igen ősi jelkép, amely a termékenységet vagy az újjászületést szimbolizálja. A leggyakoribb szín a piros, melyet festésére alkalmaznak. A keresztény hit szerint ez a szín Krisztus vérét jelképezi. Valószínűleg egyébként a tojásfestés különböző pogány hagyományokból eredeztethető és később fonódott össze a modern húsvéti ünneppel. Egy ősi legenda szerint Ostara, egy germán istennő tulajdonában volt egy varázserejű madár, aki színes tojásokat tojt. Azonban ez az istennő nyúllá változtatta a madarat. Ha más népek legendái és történetei után nézünk, máshol is találunk hasonló írásokat. Érdekesség, hogy Magyarországon is találtak avar kori sírokban, festett tojásokat, tehát még egy bizonyíték arra, hogy milyen ősi is ez a tradíció. Az első említés 1615-ig nyúlik vissza, amikor Strassburgban szóba hozták a húsvéti tojásokat. Később az 1700-as években az amerikai kontinensre is átterjedt a hagyomány, és az ottani hiedelem szerint a jó gyerekek színes tojást kaptak ajándékba a nyúltól.

A tojást a régi korokban természetes anyagok segítségével festették, ilyen eljárás volt például a vöröshagyma héjának forralásából elért vízben való áztatás. A művelet után zsírokkal, gyakran szalonnabőrrel fényesítették. A csipkés díszítés is igen gyakori, ezt általában festetlen, natúr tojáson szokták alkalmazni. De a hímes tojás is nagyon ismert, amikor is viasszal különböző mintákat rajzolnak a héjra, hogy a festés után világosak maradjanak, mivel a színezék nem fogja meg őket. Végül ismert még egy olyan módszer, hogy a felületére mintákat ragasztottak, és a festés után távolították el őket, ezt nevezik batikolásnak.

Ezek a hagyományok és szokások azonban napjainkban is élnek, és nem vesztek ki a modern társadalmunkból. Ugyan a tojásfestés és díszítés még mindig igen népszerű, ezeken kívül számos alternatíva is megjelent. Ilyenek például a csokoládéból készült nyuszi, vagy a tojás, ami ugyan elveszi a tradicionális húsvét hangulatát és varázsát, de megoldást jelenthet olyan embereknek, akiknek nincs idejük a fent említett procedúrákra, vagy csak nem érzik magukat elég tehetségesnek. Azonban a tojás, mint jelkép szerintem sokáig része lesz még az ünnepnek.

Szerintem szép, hogy ez a szokás ilyen sokáig fenn tudott maradni, és generációról generációra öröklődik. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy formálódtak a korok során a hagyományok, mégis az alapvető szellemisége változatlan maradt az ünnepnek. Remélem sokáig megmarad ez a népszokás, és azt kívánom, hogy idén is mindenki legyen gazdagabb egy szép piros, vagy díszes tojással, és valamennyien át tudjuk érezni az ünnep szellemét. Remélem érdekesnek találtátok a cikket, és mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! 

Ha pedig érdekel, hogy miképpen festenek tojást a pécsi egyetemisták akkor nézd meg videónkat!

EZT OLVASTAD MÁR?  10 sorozat, hogy feldobd az unalmas napokat

forrás:1,2,3

kép:1,2

1 thought on “A tojásdíszítés története

Comments are closed.