A televíziózás, a tartalomgyártás egy csapatmunka… – interjú Paplauer Tamással a PTE MIK alumnijával

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

A televíziózás rengeteg embernek szinte a mindennapos programja, hiszen főleg a mostani helyzetben, sokan az otthoni unalmat közös tv nézéssel ütik el. Rengeteget gondolkoztam, mégis hogyan készülhetnek ezek a műsorok, és hány ember kell ezek elkészítéséhez. A Műszaki kar televíziós műsorkészítő szakán erre mind megkaphatjuk a választ.

Paplauer Tamás 2015 és 2017 között volt a PTE Műszaki Karának a hallgatója, a sokak által kevésbé ismert FOKSZ képzés keretein belül. Őt kérdeztem meg arról, hogy milyen a szak és mit szeretett benne. Korábban olvashattatok egy interjút Szabó Zsolttal aki jelenleg is hallgató ezen a szakon, azt is érdemes elolvasni ide kattintva. 

INTERJÚ

Miért gondoltad azt, hogy Pécsett pont ezt a szakot választod?

paplauer_tamas_pte_mik_pecsi_egyetemistak_magazinja_interju_televizios_musorkeszitoPaplauer Tamás: A képzések közötti választás viszonylag egyszerű volt számomra. Mindig szerettem utánajárni annak, hogy hogyan is készül el egy olyan produkció, amelyet a tévében vagy az interneten láthatunk. A “behind the scenes” videók a napjaim részét képezték már kisebb koromban is. Az Pécsi Tudományegyetem pedig pont egy olyan képzést kínált a televíziós műsorkészítő szak keretein belül, amelynek segítségével ténylegesen benézhettem a kulisszák mögé. Sőt, azóta nem csak nézelődök ott, hanem dolgozom is.

Milyen volt a csoporttársaiddal a közös munka a 2 év alatt?

Paplauer Tamás: A televíziózás, a tartalomgyártás egy csapatmunka. Hiába vagy egy szakmai zseni, hiába kezeled jól a kamerát, írod meg hibátlanul a forgatókönyvet, akkor is szükséged van a csapatra, amellyel közösen megalkothatod a végeredményt. A képzés során változatos elosztásban dolgozhattunk csapatokban. Mindenki arra a területre koncentrálhatott, amelyben éppen jól érezte magát, így a szaktársaimmal nagyon könnyen tudtunk már akkor kisebb stábokat alakítani. A szakmai viszonyok mellett barátságok is szövődtek a négy félév alatt, több szaktársammal pedig a mai napig együtt dolgozunk.

Melyik terület tetszett a legjobban a képzésed során, és miért?

Paplauer Tamás: A televíziós műsorkészítő szakon történő képzés nagy része elméleti oktatás keretein belül valósul meg. Egy félévnyi idő jutott a gyakorlati képzésre. Ezt a félévet tartottam akkor a leghasznosabb időszaknak, mivel igazi kihívásokkal “terepen” tudunk csak megismerkedni. Az elméleti képzésen belül a hangtechnika, videotechnika előadások voltak a kedvenceim, hiszen ezeken az órákon olyan információk hangzottak el, melyeket a mai napig tudunk hasznosítani a szakmán belül. Nem mehet ki az ember úgy forgatni egy helyszínre, hogy nem ismeri a kamerák típusait, a kompozíciós és utómunkálati szabályokat, a helyes hangbeállítást. Ezekhez szükséges elméleti ismereteket is szerezni.

A gyakorlatod után könnyen találtál munkát?

EZT OLVASTAD MÁR?  Kinyithatnak az egyetem kapui vizsgaidőszakra?

Paplauer Tamás: Mondhatni, keresnem sem kellett. A gyakorlati időmet egy olyan cégnél tölthettem, ahol megfelelő szakmai ismeretet szereztem a munkám során. Operatőrként, vágóként és műsorvezetőként is dolgozhattam a gyakorlati hely segítségével. A félév végeztével munkát ajánlottak, aminek elfogadásán egy pillanatig sem gondolkodtam. Ez lehet szerencse is, de én abban hiszek, hogy akiben van alázat, vállalja a gondolatait és mer lépni, azok előtt nyitva állnak a szakma ajtói. Főleg akkor, ha ezek mellé egy adag tehetség is párosul.

Mennyi munkalehetőség vár egy frissen végzett diáknak a piacon?

Paplauer Tamás: Érthető okokból egy vidéki helyszínen kevesebb lehetőség van, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne elhelyezkedni a szakmán belül bárhol. Helyi televízió sok helyen van. Persze, nem feltétlenül innen kell nyugdíjba menni, de tapasztalatot és új élményeket lehet szerezni. A főváros egyértelműen számtalan lehetőséget nyújt a szakmán belül dolgozóknak, hiszen ott készülnek a legnagyobb műsorok. Azonban nem szabad lebecsülni a vidéki lehetőségeket sem. Szerintem sokan nem gondolják, hogy Pécs mellett, a Műszaki kartól körülbelül húsz percre található a Filming In Pécs nagykozári stúdiója, ahol készült már országos tévéműsor, számtalan videoklip és még a PécsTV adásait is ott vették fel. Ezekben a projektekben javarészt fiatal pályakezdők, volt egyetemisták dolgoztak, akik a televíziós műsorkészítő szakon tanultak egykor.

Mivel én is ezen a szakon tanulok, teljes mértékben egyet tudok érteni Tomival, hiszen egy nagyon jó szakról van szó és csak ajánlani tudom azoknak, akiket érdekel a média világa. Egyébként Tomi munkáit megtalálhatjátok a YouTube csatornáján, ide kattintva. Remélem sikerült egy kis kedvet hozni ehhez a szakhoz, és sokan jelentkeznek februárban hozzánk.

1 thought on “A televíziózás, a tartalomgyártás egy csapatmunka… – interjú Paplauer Tamással a PTE MIK alumnijával

Comments are closed.