A tanszéknek köszönhetem, hogy legyőztem ezt a fajta félelmem, és ki tudtam teljesedni.” – Interjú Németh Annával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Németh Anna, a Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar, Társadalom- és Médiatudományi Intézet egyik hallgatói képviselője, a BTK arca a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál (PEM) és a BTK YouTube csatornáján is feltűnő, harmadéves, Kommunikáció- és Médiatudomány szakos, egyetemi hallgató. Mozgalmas az élete, arról kérdeztem, hogyan is osztja be az idejét és milyen érzés állandóan mozgásban lenni.

Mi motivált arra, hogy hallgatói képviselőnek jelentkezz? 

Németh Anna: Erre kicsit nehéz válaszolni, mert eléggé összetett a dolog. Gólyaként nagyon sok támogatást kaptam a seniorjaimtól, főleg egytől, aki mai napig nagyon jó barátnőm. Ő mindenben segített nekem, akármilyen tanulmányi problémám volt. Lényegében 10 percen belül kiderítette nekem a dolgokat. Annyira hálás voltam neki ezért, mert nagyon könnyű elveszni az egyetemen, főleg az elején. Ez volt az egyik hatalmas motivációm, hogy én is segítsek másoknak, hogy megkönnyítsem ezt az időszakot. A másik ok pedig, a kommunikáció- és médiatudomány szakos gólyák. Már nyáron eldöntöttem, hogy jelentkezni akarok hallgatói képviselőnek. A HÖK-ben is mondták többen, hogy jó lennék és próbáljam meg, de még vacilláltam. Aztán jött a lelkes kis gólya csapat, akiktől olyan mennyiségű szeretetet kaptam, csak azért mert elmondtam hogyan kell tárgyat felvenni és beiratkozni, hogy eldöntöttem továbbra is segíteni szeretnék, és hallgatói képviselőként még szakszerűbben tudok. 

Mi a feladata egy hallgatói képviselőnek? 

Németh Anna: Ha nagyon egyszerűen kell összefoglalnom, akkor nyilván a hallgatóknak kell segíteni.
De a feladatunk sokrétű: amellett, hogy kapcsolatot tartunk a HÖK és a hallgatók között, a programok szervezése is a mi kezünkben van. Nyilván mindenkinek a saját intézetén. Emellett, ha probléma merül fel (gondolok itt tanulmányi ügyekre), akkor mi oldjuk meg. Vannak úgynevezett Küldött Gyűlési ülések, ahol az összes képviselő megjelenik és ott megvitatjuk, hogy az intézeteken milyen problémák merültek fel, illetve a hallgatók felől milyen kérések vannak. 

Te lettél a BTK arca, mit gondolsz, milyen feladatok várnak rád így? 

Németh Anna: Elsősorban a karom, illetve az egyetem promotálása, de mint „vlogger” vagyok itt a PEM-nél, szóval nagyon sok szuper tartalommal érkezünk a többi arccal. Egyébként jelenleg is megy egy projekt, amit nagyon élvezek csinálni, csak sajnos ezekről egyelőre nem beszélhetek. Viszont azt tudom garantálni, hogy nagyon menők lesznek. 

A PTE BTK YouTube felületén is feltűntél, hogy mennek ott a forgatások? Mi a célotok vele? 

Németh Anna: Igen-igen, az egy másik projekt, ami különáll a PEM-től. A középiskolásoknak szól, egy PTE, de főleg BTK-s beiskolázási kampány. A járványhelyzet miatt nem lehet kimenni a diákokhoz előadást tartani karunkról, így felkértek minket, hallgatókat, hogy mutassuk be, milyen PécsiBölcsésznek lenni.
Nagyon szeretem egyébként csinálni, öten dolgozunk rajta és nagyon jó barátok vagyunk. Így sokkal könnyebb dolgozni és a forgatások is szuper hangulatban telnek. Szerintem a baki videónk is több, mint a rendes. 

A jövőben is várhatóak még videók? 

EZT OLVASTAD MÁR?  A képzéseink széles palettája elsősorban és mindenekelőtt Pécs rendkívül gazdag kulturális közegének köszönhető-interjú Dr.Lengyel Péterrel a pécsi művészeti kar dékánjával

Németh Anna: Igen! Abszolút. Vannak már olyanok, amiket korábban forgattunk le, de még nem láttak napvilágot. Illetve van még olyan projekt is, ami egyelőre még várat magára. 

A kamera előtt soha nem voltál szégyenlős? 

Németh Anna: Mindig is szégyenlős voltam. Általános iskolában, amikor ki kellett állni szerepelni és megláttam a kamerát majdnem elájultam. Sosem szerettem mások előtt beszélni, vagy kiállni emberek elé általánosban és gimiben. Ennek ellenére sokat álmodoztam arról, hogy én egyszer vlogger vagy YouTube-os leszek, de túlságosan féltem és sosem tudtam természetesen beszélni a kamerának.

Aztán eljöttem a Kommunikáció- és Médiatudomány szakra, ahol elég sokat kellett kiállni prezentálni, vagy eljárni interjúztatni. Szépen lassan megnyíltam és minél több ilyen feladatunk volt, annál inkább rájöttem, hogy mégis szeretek szerepelni. A tanszéknek köszönhetem, hogy legyőztem ezt a fajta félelmem, és ki tudtam teljesedni.
Ezek miatt lámpalázam sincs. Már gólyaként, amikor a PEN-es csapatban voltam, akkor sem riadtam vissza a szerepléstől. Nagyon sok videót kellett készítenünk, így az az időszak is rásegített a lámpaláz, vagy szégyenlősség leküzdésére. Arra viszont emlékszem, hogy akkor még sokkal jobban izgultam kamera előtt, mint most. 

A sok feladatodból kiindulva szereted, ha sok dolgod van, hogyan tudod hatékonyan beosztani az idődet? Ha van szabadidőd, mit csinálsz szívesen? 

Németh Anna: Nagyon nehéz mindent összeegyeztetni. A forgatásokat sem lehet hetekre előre belőni, hiszen a legtöbb videó kinti, így az időjárás is sokszor közbeszól. Így meg, hogy szakdolgozatot írok, a suli is eléggé lefoglal, mellette lassan elkezdem a gyakorlatot, nem tudom, hogy hogyan fogom megoldani. Talán öt felé kellene szakadnom. 

Viccet félre téve, tényleg szeretem, hogy sok a dolgom. Szeretek pörögni és intézkedni. 

Az összes szabadidőmet a lakótársaimmal töltöm. Nagyon társasági ember vagyok és ritkán szeretek egyedül lenni, igénylem, hogy legyenek körülöttem. Hiába sok a dolgom (tegyük hozzá, nekik is), rengeteg közös programot szervezünk. Bár a járványhelyzet miatt nehezebb, de be van osztva, hogy kikapcsolódásként mindig játszunk valamit: általában társasozunk, kártyázunk vagy az Among Us-t nyomjuk. Sokszor tartunk sima beszélgetős esteket is. Így segítünk egymásnak kiszakadni a munkából. Velük minden könnyebb. 

Ha kiváncsiak vagytok Anna kalandjaira a Pécsi Egyetemisták Magazinjának youtube csatornáján akkor iratkozzatok fel!
Kiemelt kép forrása: https://btk.pte.hu/hu/hirek/nevvaltoztatas-fordulopont-karunk-torteneteben