A szuperérzékenység 5 jele

+1
5
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0

Egykor a köztudatban még hiperérzékenységként ismert jelenséget szeretném Nektek egy kicsit részletesebben szemléltetni, hiszen rám is jellemző az ilyesfajta szenzitivitás. Hogy mit is jelent ez pontosan? Amikor az adott személy a külső ingerekre érzékenyebben reagál – tudniillik az idegrendszer alaposabban szelektálja a másik féltől érkező információkat -, szuperérzékenységnek (Highly Sensitive Person, röviden HSP) nevezzük. 

Ez egy létező pszichológiai jelenség, amely a népesség 15-20%-át érinti, vagyis minden ötödik ember rendelkezik ilyen tulajdonsággal. Ezen szegmensbe tartozók 70%-a introvertált, míg 30%-a extrovertált jellemzőkkel bír. Korábban már felmerültek ilyen témájú cikkek magazinunknál, amelyet itt és itt érhettek el. Az ember ezzel születik, tehát nem az Őt körülvevő emberek miatt vált ilyenné. Ugyanakkor ez nem összekeverendő a hisztivel, amiről szintén publikáltunk már a nőkre vonatkozóan. Fontos, hogy ez nem egy betegség, hanem egy személyiségjegy. Ezúton öt ismérvet hoztam arra, hogy mi is vonatkozik az „érzelmi szivacs” személyekre:

Mély emóciók, intuíciók 

A központi idegrendszerben a szenzoros feldolgozásért felelős területek túlérzékenységet szemléltetnek a külső és belső impulzusok hatására, s ilyenkor az ingerek túltelítődésre is hajlamosak. Az ilyen személyek érzékszervei sokkal intenzívebben működnek, ezért környezete hangulatát és érzelmi állapotát mélyrehatóan át tudja élni. Könnyen teremt empátiát másokkal és dolgait is intuitívan kezeli. Nagyon megviseli őket környezetük szenvedése, ebbe az emberek és az állatok fájdalma egyaránt beletartozik. Olykor azt sem tudja a túlságosan szenzitív személy, hogy az átélt érzelem a sajátja vagy valaki másé e.

Döntésképtelenség

Döntéshozása több időt vesz igénybe még olyan esetben is, amikor nincs jó vagy rossz megoldás, ám egy apró elhatározáson is képes órákig töprengeni (például, hogy mit rendeljen az étteremben). Mivel ösztönösen cselekszik, rögtönzött lépésekhez nehezebben folyamodik, ugyanakkor a reális gondolkodás sem jellemző rá. A változás nagyobb feszültséget okoz a szuperérzékenyek számára. Lelkiismeretesség révén nem is fogják soha elkapkodni a döntéshozatal folyamatát.

Felfigyel olyan apróságokra, amikre más sosem

Különös érdeklődést szentel környezete felé, így mindenfajta változtatást azonnal felismer, amit érzékszervei segítségével fedez fel. Például, amikor új parfüm került az illatszerkészletedbe vagy egy eddig nem hordott felsődre lesz figyelmes, akkor idegrendszere sokkal mélyebben, továbbá alaposabban dolgozza fel az érkező ingereket. Sokkal fogékonyabbak a részletekre és az apróságokra, ezért másképp látják a világot.

Szorongásra hajlamos

Mivel nemcsak a saját, de mások érzései is áthatják, olykor annyira beleéli magát ebbe, hogy az szorongáshoz vezet. Ekkor merül fel a kérdés, hogy ez valóban csak egy pszichológiai jelenség, és nem egy betegség? Ezért különösen sok alvásra van szüksége, bár ez a rémálmok érkezésekor nehezére esik, hiszen – mint minden mást is – ezt is borzasztóan nehezen éli meg. Ezért előfordul még az extrovertált személyeknél is, hogy egy burokba zárkóznak a külvilág elől. 

Kerüli a horrorfilmeket és az erőszakos képsorokat

Mivel minden túlságosan intenzíven hat rá, a durva mozgóképek olyan szinten megviselhetik, hogy akár napokig megjelennek előtte azok a tartalmak, ugyanis nehezen kerül ki hatásuk alól. Ha a kép agresszivitással, bántalmazással vagy más károsító jelentéssel bír, azonnal csatornát vált, vagy a mozitermet is képes elhagyni. Szereti a nyugodt estéket, ezáltal a vígjátékokhoz vagy a romantikus filmekhez fordul szívesen.

A HSP egy genetikailag kódolt pszichikai jelenség, továbbá személyiségvonás, amelyet örökölni lehet. Olyan előnyök származhatnak belőle, mint a magas empátia, erős intuíció, művészi hajlam vagy az összefüggések részletes átlátása, de természetesen sok más is idetartozik. Hogy Te is megtudd magadról, hogy egyike vagy-e a szuperérzékeny embereknek, töltsd ki ezt a tesztet! Ha 12, vagy annál több állítás igaz rád, akkor Te is közénk tartozol.

Hírességeket tekintve, több ismert személy is felkerült a HSP-sek listájára, mint Mahatma Gandhi, Dalai Láma, Albert Einstein, Frida Kahlo vagy Eddie Murphy.

 

 

Forrás: 1, 2