A szemüveges élet előnyei és hátrányai

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
2
+1
+1
1
+1
+1

Azon gondolkodtam egész múlt héten, hogy miről is írjak most nektek. Aztán eszembe jutott az állandó maszkviselésről, hogy miért ne írjak egy cikket arról, milyen is a pandémia alatt az okulárét viselő emberek élete?

Én több, mint 3 éve csatlakoztam a szemüvegesek csoportjába, viszont először nem nagyon örültem a hírnek, hiszen gondolom senki se csattan ki a boldogságtól amikor közlik vele, hogy látása csak egy eszközzel lesz javítható, de hát ha egyszer muszáj, akkor muszáj. Őszintén szólva nem ért nagyon váratlanul a hír, ugyanis apukám is már 19 éves kora óta szemüveges, valamint nővérem is az, így nyilván számíthattam rá, hogy nekem is szükséges lesz majd valamikor. Elmentem szemészetre, és kiderült, hogy nekem is rossz a szemem. Rövidlátó vagyok, így én távolra látok homályosan, ez azt jelenti, hogy mínuszos a dioptriám. Én -0,5-tel kezdtem, és azóta folyamatosan romlik. Viszont azaz egy nagyon jó dolog ebben, és egyben érdekes is, hogy ezt egy lencsével lehet korrigálni. Na de nézzük az előnyöket és hátrányokat!

Előnyök:

  1. Az első, ami egyben egy pozitívum az az, hogy nagyon fiatalon is alkalmazható. Ugyanis a kontaktlencse elég macerás, valamint a lézeres szemműtét is csak 18 év felett végezhető el. 
  2. Megvéd! Többször tapasztaltam már én is, hogy igazából egy védőrétegként szolgál. Például a kosz, por, és idegen anyagok ellen.
  3. Olcsó! Jó azt nem mondom, hogy minden héten lehet váltogatni, de megfizethető árban van, és a kontaktlencsénél olcsóbb az viszont biztos.
  4. Szintén egy jó oldala, hogy kevesebb a fertőzésveszély, mivel nem ér a szemhez. A kontaktlencsénél ez a veszély is fennáll.
  5. Bármennyi ideig hordható! A kontaktlencsénél van egy bizonyos idő, ameddig a szemedben hagyhatod, de a szemüvegnél nincs ilyen.

Hátrányok:

  1. A maszkkal együtt szörnyű kombináció, ugyanis vagy leveszed, de akkor nem látsz semmit, vagy a maszkot veszed le. Egyik sem jó megoldás, viszont ezt most muszáj elviselnünk. Ugyanez a helyzet télen is, amikor a hidegről megyünk be a melegbe.
  2. Akármennyire is jó, hogy megvéd minket a portól és kosztól, sajnos pont emiatt rendszeresen kell tisztítani, mert egy idő után ki se lát az ember.
  3. További hátrány, hogy az elején nagyon furcsa a keret a szemünk előtt, de egy idő után már észre se vesszük.
  4. Sajnos viselnünk kell úszáskor is, és egyéb sporttevékenységek alatt is, ha látni akarunk.
  5. Amint lerakjuk, újra homályos lesz minden, így nagyon vigyáznunk kell rá, mert eltörhet, megkarcolódhat a lencséje és hasonló balesetek történhetnek, aminek következtében nem lesz szemüvegünk, így el kell viselni azt, hogy semmit sem látunk, ameddig új nem lesz helyette.

Összegezve, én személy szerint nagyon szeretem a szemüvegem, mert sokkal másabb megjelenést ad az embernek, és az meg egy ráadás, hogy a segítségével élesen is látok. Én Balatonlellére szoktam járni, mégpedig a Bene Optikába. A hölgy nagyon kedves, ugyanakkor precíz is, szóval szeretettel ajánlom, ha valaki arra jár. 

Remélem sikerült számotokra jól összegyűjtenem az előnyöket, és a hátrányokat. Továbbá úgy gondolom, hogy nem kell szégyellni, ha valakinek szüksége van erre az eszközre. Több social platformon látom, hogy bizonyos emberek csúfolják a másikat azért, mert nem lát élesen. Szomorúnak tartom, mert vannak olyanok, akik már így születtek, vannak olyanok, akik időközben váltak szemüveget viselővé. Az elfogadás is egy hasznos dolog a mai világban, de sajna ahogy látom, abból egyre kevesebb van. Fogadjátok sok szeretettel azt az idézetet, amit zárásképpen hoztam nektek: „A megértés hozzásegít az elfogadáshoz, az elfogadás pedig a gyógyulás feltétele.” (Joanne Kathleen Rowling)

Források: kiemelt kép, Kép 1, Kép 2, Kép 3 

Forrás 1