„A szaktársaimat egytől-egyig a barátaimnak mondhatom, mindig mindenben segítünk egymásnak.” -interjú Török Fanni Ipari termék és formatervező mérnök hallgatóval

Mi a véleményed?
+1
4
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Legyen szó telefonról, bútorról, járműről vagy bármilyen kisebb dologról, azt hogy hogy is néz ki egy formatervező alkotja meg. A PTE Műszaki és Informatikai karán található képzés kuriózumnak mondható, hiszen csupán további négy egyetemen található meg ez a képzés. A szakról Török Fanni negyedéves Ipari termék és formatervező hallgatót kérdeztem.

Mikor felvételiztél melyek voltak azok a szakok amik érdekeltek?

Török Fanni: Ha őszinte akarok lenni, akkor az egyetemhez vezető utam kissé hosszabbra sikerült, mint illett volna. Egy budapesti lakótelepi iskolába jártam, ahol nem sokakat mozgatott meg a továbbtanulás gondolata. Én mindig egyetemi álmokat dédelgettem, de olyan jól sikerült a beilleszkedés, hogy ez a kép nem mindig lebegett a szemem előtt. Az érettségi előtt egy fél évvel azért sikerült felébredni az álomvilágból. Reménnyel telve nézelődtem a felvi.hu oldalon, várva az Isteni szikrát. A szívem mindig a művészet felé húzott, de jövedelemforrás szempontjából már akkor is túl bizonytalannak tartottam. Egyszer csak szembejött velem az építészet. Ennél hasznosabb művészti ágat nem is találhattam volna. Hiszen az alkotások másoknak otthont nyújtanak. Így adódott, hogy 2015-ben Építésznek jelentkeztem, igencsak feladva magamnak a leckét, ugyanis az előkövetelmények szerint emelt szintű érettségit kellett tennem matematikából vagy fizikából. Egyikben sem jeleskedtem. Hirtelen azt sem tudtam, hogy melyik áll tőlem távolabb. Végül a matek mellett döntöttem azon egyszerű gondolatmenet alapján, hogy azt régebb óta tanulom, tehát biztos jobban megy. Sajnos ez az elmélet közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem vettek föl. Azt hiszem ekkor kezdtem el azt a hatalmas félelem gombócot görgetni matematika-ügyileg, ami az egyetemi tanulmányaim alatt tisztességesen, kitartva gurult mellettem és egyre csak nőtt. Óriási csalódás volt, de nem akartam feladni. Sajnos az önmagamba vetett hitem akkoriban kevésnek bizonyult, nem gondoltam, hogy menni fog az emelt érettségi. Kénytelen voltam elengedni ezt az álmomat és egy másik alternatíva után nézni.

Hogy kötöttél ki az ipari formatervező szaknál?

Török Fanni: Elkeseredetten böngészve a felvit, keresve az a bizonyos alternatívát bukkantam rá a formatervezésre. Felcsillant a szemem. Az előkövetelmények teljesíthetőnek tűntek. Szerencsésnek mondhattam magam ugyanis volt is egy ismerősöm, aki formatervezőnek tanult a MIK-en, így állandóan faggathattam a Pécsi életről és az Ipari termék- és formatervező mérnökök életéről. Teljesen beleszerelmesedtem a formatervezés gondolatába. Volt persze olyan is, hogy nem olyan dolgokat kaptam, mint amit elképzeltem, no, ez engem egy percig sem tántorított el a jelentkezéstől. Többszöri nekifutással ugyan, de végül 2017-ben felvettek az egyetemre, Ipari termék- és formatervező szakra.

Mi volt az első benyomásod a szakról?

Török Fanni: Kizárólag művészi oldalról ragadtam meg a képzést, ami közel sem fedte le a valóságot. Nem szabad elsiklani a tény felett, hogy ez egy mérnöki képzés. Nem csak dizájnerek, hanem mérnökök is leszünk. Ezzel egy olyan nehezen összeegyeztethető párhuzamba csöppentünk, ami talán a legnagyobb lecke volt a tanulmányaim során. Ha szabad élnem ezzel a nem létező kifejezéssel, akkor ez egy reál-művész képzés. Ami ismerjük be, egy elég vicces paradoxon. Úgy kell két lábon állnunk a földön, hogy közben a kreativitásunknak mégis az egekben kell szárnyalnia. Egyszer a dobozon kívül kell gondolkodnunk, másszor pedig ki kell számolni a doboz űrtartalmát. Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Nekem kicsit lassabban sikerült, mint a többieknek. Rengeteg hiányosságom volt, amire nehéz volt építkezni. Hiába voltam magabiztos az alkotásban, a gépész tárgyak okozta sikertelenség sokszor elkeserített. Krízis helyzetekben mindig intéztem magamhoz vigasztaló gondolatokat: „Semmi baj Fanka. Ami a szakmád lesz egyszer, abban jó vagy. Sokkal rosszabb lenne fordított esetben.”

Mi az alapvető feladata egy formatervezőnek?

Török Fanni: Számtalanszor futok bele ebbe a kérdésbe. Pedig minden benne van a nevében. Egy villamos mérnöknél jogosan merül fel a kérdés, mert nem sok közük van a villamoshoz. Azon túl, hogy bugyután mindig azt felelem, hogy „Hát formát tervez…”, azért ki szoktam részletesen fejteni a választ. Minden tárgy, ami körülvesz bennünket, valamilyen formát öltve épül be a mindennapjainkba. Sokszor észre sem vesszük, hogy egyes formai részletek az esztétikán túl a felhasználó kényelmét is szolgálják. Mindezt úgy, hogy tökéletes összhangban van a tárgy funkciójával.

Felvételi előtt álló kis csikóként volt egy elméletem, miszerint ez a szakma olyan, mint a lottó ötös: Mindennek van formája. Minden forma mögött áll egy tervező. Vagyis mindig szükség lesz formatervezőre, bármilyen termékről legyen szó. 

Mit gondolsz mi a szak legnagyobb vonzereje? 

EZT OLVASTAD MÁR?  Adománygyűjtést szervez a Sporttudományi és Testnevelési Intézet a TTK-n

Török Fanni: Az egyik legkisebb szak vagyunk a karon. Talán az egész képzésen vagyunk annyian, mint egyes szakokon csak az első évfolyam. E miatt a kis létszám miatt van olyan összetartás közöttünk, aminek még nem láttam párját az egyetemen. Mindenki ismeri a másikat. A szaktársaimat egytől-egyig a barátaimnak mondhatom, mindig mindenben segítünk egymásnak. 

Török Fanni: Egy óra a szakfelelősünkkel olyan, mint egy meghitt családi ebéd. Nálunk nincs olyan, hogy ha prezentálásra kerül a sor a terveinket illetően, akkor gyomorideggel várjuk, hogy sorra kerüljünk. A világ legnagyobb természetességével beszélünk egymás előtt, ha kell, bátran adunk egymásnak tanácsot. Persze van az úgy, hogy a terv, amivel előállunk, nem állja meg a helyét. Velem is megesett, számtalanszor. Egyszer sem éreztem azt, hogy rossz, amit csinálok, vagy, hogy kevés vagyok ide. Legfeljebb közösen nevettünk egy nagyot. Most, az utolsó szemeszterbe lépve láttam meg, hogy mennyire hálásnak kell lennem egyes dolgok miatt. A tervező ember legnagyobb félelme a gátlás, amivel nekünk sosem kellett megküzdenünk a képzés alatt.

Melyek azok a tantárgyak, amelyek a legnehezebbek?

Török Fanni: Hivatalosan a Gépészmérnök tanszékhez tartozunk. Ez pontosan az vonzza magával, amit feltételez az ember. A tematikánkban szereplő tantárgyak jelentős része gépész tárgyakat takar. Nekem ezek rendesen feladták a leckét. Természetesen ezek a nehézségek az én beállítottságomból következnek. Vannak a szakunkon olyan diákok, akik gépész kollegákat megszégyenítő jegyeket szereznek számomra mumus tárgyakból. Azért be kell ismernem, volt, amiben én is megláttam a szépséget. Természetesen a nyilvánosság előtt ezt sosem vallottam be. Ha konkretizálnom kell a választ, akkor a Műszaki matematikát és a Mechanikát mondanám. Szegény matematikát már sokat szidtam a soraimmal. Azóta jóban vagyunk. Büszkén mondhatom, hogy a korábban említett félelem gombóccal már megvívtam a harcot. Sok csatát vesztettem ellene, de a háborút végül én nyertem.

Milyen területen tud elhelyezkedni egy formatervező az alapképzés után?

Török Fanni: Mint minden másban itt is csak annyit tudunk kivenni a dolgokból, mint amennyit beleraktunk. A képzés alatt fel kell építenünk egy portfóliót, amivel később munkákra tudunk pályázni. Egy formatervező leginkább a kreatív iparban tud kibontakozni. Lehet ez gépipar, bútoripar, látványtervezés, akár grafika is.

Vannak végzett formatervező hallgatók, akik már számos utat kitapostak nekünk és készségesen állnak rendelkezésünkre. Legyen szó szakmai gyakorlatról, kisebb projektekről/munkákról, vagy akár konkrét állás lehetőségről. Mindezt egy közös Facebook csoport teszi lehetővé, ahol az összes valaha a PTE MIK-re járt formatervező megtalálható.  

Van lehetőség mesterképzésre?

Török Fanni: Ez a kérdés pont aktuális, ugyanis épp ezen mérföldkő előtt állok én is, amiben rég nem látott cimborám, a felvi.hu nyújt segítséget. Más egyetemen van Ipari terméktervező mérnök mesterképzés (BME), valamint a Formatervező művészet (MOME, METU, SOE) is egy opció lehet. Azonban a MIK-en is van lehetőség formatervezőként tovább bontogatni a szárnyainkat. Lehetőségünk van Egészségügyi mérnöknek (angol nyelven), vagy Belsőépítész tervezőművésznek továbbtanulni. Az én utam az utóbbi felé vezet. Kicsit visszakacsint a 2015-ös terveimhez.

Kiknek ajánlanád a képzést?

Török Fanni: Bárkinek, aki érez magában egy csepp kreativitást is. Sokan megijednek attól, hogy nem túl magabiztosak, ha rajzolásra kerül a sor. Ez ne tartson vissza senkit. Valóban nem árt, ha jó végén fogod a ceruzát, de nem ettől lesz valakiből jó tervező. Ez csak egy plusz, amivel a saját munkádat segíted. Többnyire magunknak skiccelünk, hogy ne elképzelés nélkül kezdjük el a tervezést számítógépes szoftverekkel.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az sem árt, ha a műszaki készségeid is a helyén vannak, különben egy kicsit heroikusabb küzdelmet kell vívni egyes tárgyak elvégzéséhez.