A Nutella

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1
1

Szívesen kezdeném azzal a cikkemet, hogy tény és való, hogy a Nutellát mindenki szereti, azonban ez nem teljesen lenne reális állítás. Igaz, hogy sokunk kedvence, amit szívesen fogyasztunk reggeliként a meleg gofrira felkenve, vagy az ebéd utáni otthon sült omlós fánkon, vagy vacsorára szendvicsként. Ellenben vannak olyanok is, akik rá se bírnak nézni, és még a Nutella „szagát” sem bírják. 

Amit viszont biztosra állíthatunk az a története. 

Vissza kell mennünk egészen a második világháború utánig, egészen pontosan 1946-ig, amikor ugyanis bekövetkezett a kakaóhiány. Erre a problémára hozta létre megoldásként Pietro Ferrero, piemonti olasz cukrász a Nutellát. Édes, kenhető krémet készített mogyoróból, cukorból és (a hiány miatt) kevés kakaóból. A masszát cipó alakúra formázta, és a ‘Giandujot’ nevet kapta, a kor híres karneváli karaktere után. Majd ezt követően ugyan ebben az év májusában hivatalosan is megalapították a vállalatot.

A következő dátumunk 1951, amikor megszületett a Nutella elődje a SuperCrema, ami igazából a Giandujot volt, viszont már könnyen kenhető krém formájában.

Majd 13 évvel később létrejött a világ kedvenc kakaós mogyorókréme Pietro Ferrero fiának, Michelenak köszönhetően. Ő addig kísérletezett a recepttel, amíg sikerült megalkotnia a világ első üveg mogyoró- és kakaókrémét. Kellett neki egy kis idő, míg a tökéletes édességhez, megtalálja a hozzá való tökéletes nevet, de egy kis agytröszt után megszületett a : Nutella. 1 évre rá pedig megszületett az ikonikus üvege is.

Ezek után a Nutella megkezdte a világkörüli útját. Eljutott Németországba, ahol azonnal beleszerettek az ízletes, kakaós mogyorókrémbe. Az új üveg ikonikus formája is rendkívül népszerű lett a vásárlók körében. 66-ban pedig megérkezett Franciaországba is, ahol ismét nagy sikert aratott. Miután meghódította Európát, a 80-as évek elején betoppant Ausztráliában, és itt indította be első, Európán kívüli gyártósorát, Lithgowban, Sydney mellett. „A siker, ami nme ismer határokat!”

Franciaországnál maradva, 1996-ban, az itt töltött 30 év apropóján a Nutella óriási eseményt szervezett „Nutella Generáció” néven, Párizsban, az ismert Louvre-ban. A kiállításon 1966-1996 között készült képek szerepeltek, amelyekhez az inspirációt a harmincas éveikben járó művészeknek a Nutellával édesített reggelik adták. 

2005 májusában közel 30 ezer ember gyűlt össze Gelserkirchenben, Németországban, hogy részt vegyen a „Világ Legnagyobb Kontinentális Reggelije a Nutellával” nevű rendezvényen, amivel a márka a 40 éves németországi jelenlétét ünnepelte. Ez az esemény még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.

2 évre rá, létrejött a Nutella világnapja, amit minden év február 05-én tartunk. Sara Rosso, egy olasz-amerikai blogger – mindenekelőtt Nutella rajongó – úgy gondolta, hogy jár egy kiemelt nap kedvenc kakaós mogyorókrémének. Azóta is a Nutella-nap biztosít lehetőséget arra, hogy ünnepeljünk, és lelkifurdalás nélkül ehessük az igenis hizlaló, de annál finomabb édességet.

Majd az harmadik ipari forradalom elindulásakor, 2011-ben beköszöntött a közösségi média kora, és az internet olyan hellyé változott, ahol mindenki megoszthatja saját érdeklődését, véleményét és szenvedélyét. A Nutella nemzetközi Facebook-oldala 10 millió követőt ért el, csupán 1 évvel azután, hogy a Ferrero hivatalosan átvette az oldal kezelését.

2014-ben hogy megünnepeljék a Nutella 50. születésnapját, létrehozták a nutellastories.com oldalt, ahol a Nutella-rajongók 76.400 történetet, boldog emléket és feledhetetlen pillanatot osztottak meg a jól ismert üveg társaságában. De ez a születésnap még ennél is stílusosabb ünneplést érdemelt, ezért a világ 10 országában tartottak partikat New Yorkban, Dubajban, Nápolyban és Párizsban. Olyan különleges évforduló volt ez, hogy Olaszország még bélyeget is kiadott az emlékére!

Napjainkban ez az édesség millióknak kíván jó reggelt világszerte, az asztalon, a tv-n és telefonunk képernyőjén.