A Nők Magyarországért – Pécs büszkeségei

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Nők Magyarországért Klub idén tavasszal alakult és megalapították a díjat, mellyel a kiemelt tevékenységet folytató hölgyeket elismerik. 2020-ban a rendhagyó helyzetre való tekintettel, olyan nőket díjaztak, akik a Covid-járvány Magyarországra érkezésének első hullámában kitartó és példamutató módon helytálltak azokon a területeken, amelyek működése rendkívül fontos a járvány terjedésének lassítása, a betegség megelőzése, kezelése, az emberek életfeltételeinek biztosítása érdekében.

A díjat a következő, négy kategóriában adták át: egészségügy, szociális ellátás, oktatás, egyéb. Az összesen 500 jelölés közül, a második fordulóba 20 jelölt kapott lehetőséget. Az egyéb kategória nyertesei, a pécsi Virológia csoport. A járvány időszakáról, valamint a díjátadóról kérdeztem a nyerteseket, akik készségesen rendelkezésemre álltak.

A virológiai csoportra nagy nyomás nehezedett idén tavasz óta. Milyen időbeosztásban végezték a munkájukat? Szükséges volt a túlórázniuk?

Földes Fanni: Az első hullám időszaka alatt folyamatos munkavégzés zajlott a Virológiai Kutatócsoportban, egész héten, minden nap a beérkező minták diagnosztikáját végeztük. A maradék kevés időben tudtunk csak kutatási feladatainkra koncentrálni.

Papp Henrietta: Az év elején reggeltől, sokszor késő estig bent voltunk a kollégáinkkal az intézetben. Minden nap, heti háromszor, majd később kétszer érkeztek hozzánk minták COVID-19 szűrésre. Emellett pedig a kutatási feladataink is egyre bővültek. Sokszor a hét minden napján dolgoztunk.

Lanszki Zsófia: Tavasz közepétől teljes figyelemmel és időbeosztással kezdtünk bele a beteg minták diagnosztikájába és emellett a koronavírussal kapcsolatos kutatásokba. A megváltozott helyzetnek köszönhetően a hét minden napján folyamatosan zajlott a munka a laboratóriumokban.

Dr. Kuczmog Anett: Az első hullám kezdetén, minden nap a diagnosztikai és kutatási munkák során a virológia csoport minden tagja folyamatosan dolgozott. A csoport egyes tagjai a kutatási munkák elvégzését követően/közötti időkben, a diagnosztikai munkákban is részt vettek/segítettek, szóval nem időbeosztás szerint dolgoztak, hanem állandóan.

A munkatársak főként nők, társak, feleségek, anyák. Hogy tudták összeegyeztetni munkájukat a családdal?

Földes Fanni: Munkámat teljes mértékben össze tudom egyeztetni a magánéletemmel és női szerepeimmel. Ezt természetesen páromnak is köszönhetem, aki a mindennapokban nagy segítséget és támogatást nyújt. Többször kell munkahelyi feladataimat még otthon is folytatnom, ilyenkor megértéssel fordul felém.

Lanszki Zsófi: Fiatal pályakezdőként még nincs gyermekem, így talán könnyebb volt átállni a feszített tempójú és sokszor estébe nyúló munkára, bár családom és barátaim rettenetesen hiányoztak a hosszú hónapok során.

Dr. Kuczmog Anett: Most már könnyebben. Kisfiam születése után mikor visszatértem az oktatói, kutatói életbe nem volt könnyű, de férjemnek és családomnak köszönhetően úgy gondolom, hogy már nagyon jó csapatként működünk és sokat segítenek nekem. Covid esetén – az első hullám során nem volt könnyű, korán reggel elmenni otthonról, míg a férjem, kisfiam alszik és sokszor úgy hazaesni, hogy már csak a párommal tudok beszélni.

Nem tartottak a fertőzésveszélytől munkavégzésük során?

Földes Fanni: A munkavégzés során minden védőfelszerelés a rendelkezésünkre állt, így nem kellett tartanunk a fertőzésveszélytől. A biztonsági protokollok betartásával és folyamatos éberséggel végezve a munkánkat nem voltunk kitéve fertőzésveszélynek.

Papp Henrietta: Egyáltalán nem. A csoport munkatársai sokéves virológiai tapasztalattal rendelkeznek. Gyorsan és könnyedén felállítottuk a megfelelő szabályokat, melyek betartásával elkerülhető volt, hogy megfertőződjünk. Továbbá szerencsére rendelkezésünkre álltak, illetve be tudtunk szerezni minden szükséges védőfelszerelést is.

Lanszki Zsófi: Határozottan nem. A lehető legbiztonságosabb körülmények között, tetőtől-talpig teljes védőöltözetben a megfelelő szabályok betartásával zajlott a minták diagnosztizálása.

Munkájukkal nagy népszerűséget, társadalmi elismertséget vívtak ki. Mit jelent Önnek a díj?

EZT OLVASTAD MÁR?  Busójárás, a tél elűzése… vagy mégsem?

Földes Fanni: Az elismerés a Virológiai Kutatócsoport közös érdeme, nagyon örültem, hogy díjazták a munkánkat. Az első hullám időszaka alatt nem is gondoltuk, hogy egyszer jutalmazni fognak minket a munkánkért, akkor csak az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy másoknak segíteni tudjunk. A díj elnyerése jó visszacsatolás volt, hogy megérte a befektetett munka és érdemes a jövőben is a kihívásokkal csapatként, közös erővel szembe nézni.

Papp Henrietta: Fannival teljesen egyetértek. Azt tenném még hozzá, hogy a díj magának a biológus/kutató szakmának is egyfajta elismerése számomra.

Lanszki Zsófi: Tavasszal a járvány kezdetekor nagyon sok segítséget és figyelmet kaptunk a helyi szervezetektől és önkéntesektől, amik jelentősen megkönnyítették a munkánkat. A „Nők Magyarországért Díj” pedig azt jelenti számomra, hogy az emberek munkánkra már országos szinten is figyelnek, ami hatalmas örömöt jelent és egyben nagy felelősséggel is jár.

Dr. Kuczmog Anett: Engem nagyon jó érzéssel és megtiszteléssel töltött el. Már az elején, hogy kolléganőink (Némethné Dr. Somogyi Ildikó és J. Stefán Klára) az egyetemen jelöltek minket. Az ember nem is gondol ilyenekre, mikor a munkáját végzi és a csapatot az önzetlen segítés hajtotta a járvány első hullámában, az elismerés pedig a Virológia Kutatócsoport együttes érdeme.

A jelenlegi helyzetben milyen szerepet vállal a virológiai csoport a járvánnyal kapcsolatban?

Földes Fanni: Jelen helyzetben a Virológiai Kutatócsoport a koronavírus elleni küzdelemben a különböző antivirális szerek tesztelésével vesz részt.

Papp Henrietta: A különböző vegyületek antivirális aktivitásának vizsgálata mellett, kiemelném még a genomikai kutatásokat is. Továbbá az ismeretterjesztést, amit a közösségi média oldalunkon teszünk.

Lanszki Zsófia : Eredetileg feladatom a virális zoonózisok, vagyis az állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések kimutatása és kutatása. A COVID-19 járvány kezdetétől a Virológiai Kutatócsoport tagjaként aktívan részt veszek a vírussal kapcsolatos kutatásokban, illetve a járvány első hullámában feladatom volt a regionális diagnosztika és az országos szűrővizsgálat során beérkező SARS-CoV-2-vel kapcsolatos minták laboratóriumi feldolgozása.

Hogyan zajlott a díjátadó?

Földes Fanni: A díjátadó ünnepélyes keretek között zajlott a Szépművészeti Múzeumban. A gyönyörű környezet és az értékes díj elnyerése nagyon felemelő érzés volt.

Papp Henrietta: A díjátadóra való bejelentkezés során mindenki kapott egy nagyon jó minőségű maszkot és egy pár kesztyűt. A székeket egymástól távol helyezték el. A helyszín gyönyörű, a műsor is nagyon színvonalas volt. Az szavazás eredményét ott tudtuk meg, így teljes mértékben meglepetés volt számunkra, hogy mi nyertük a kategóriánkban.

Lanszki Zsófia: A díjátadó nagyon elegáns volt. Szép környezetben, különleges műsorral vártak minket, mindez a megfelelő szabályok betartásával zajlott. A közönségszavazás alapján kiosztott díjak eredményét az ünnepségen tudtuk meg, így meglepő és örömteli volt a hír.

A pécsi Virológiai kutatócsoport női tagjai és a járvány első hulláma során csatlakozott hölgyek névsora: Földes Fanni, Horváth Szabina, Dr. Kuczmog Anett, Lanszki Zsófia, Madai Mónika, Papp Henrietta, Zana Brigitta, Dr. Németh Viktória, Szarka Zsanett, Aracs Noémi és Zeghbib Safia.

A pécsi egyetemisták nevében szívből gratulálok, további sikeres munkát kívánunk!

Kiemelt kép forrása: Nők Magyarországért Klub