A negyvenplusszos gólya

Mi a véleményed?
+1
3
+1
+1
2
+1
4
+1
+1
+1

Szóval történt, hogy a szeptemberi beiratkozás és az első előadások idején többen összesúgtak a MIK termei előtti folyosókon egy kissé mackós figura háta mögött. Maszkban volt, mint mindenki. Ezért nehezen tudták eldönteni, hogy az új arc mennyivel is látszik idősebbnek náluk. Titok, de a címmel ellentétben nem annyira sokkal.

Az érettségi előtti sulis évek alatt már kiderült, hogy cikkünk alanya egészen jól teszi egymás után a szavakat, s a szókavalkádból kivilágló írás mondanivalójának kettő, néha három rétege is tud lenni. Egy akkoriban induló lap vezetője felismerve ezen képességét, meg is hívta magához kezdő szerzőnek. A cikkekből rovat lett, a témakereső munkából sajtótájékoztatókra járás. Mindez az informatikai mérnök szak mellett. Kezdett kilógni a hiba, a kettő nem működik együtt. Ráadásul a matek nem ment. Nagyon nem. Aztán ismét jött egy induló médium, megint egy megkeresés, immáron egy rádió. Reggeli hírolvasás, hírszerkesztés, és végül az imádott külső helyszínről való élő kapcsolás. Hősünk élete kerek volt, de ahogy teltek a hónapok és a felsőoktatás útvesztőiben már nem volt maradás, elindult a nagybetűs.

Eltelt sok év. Visszanézve minden melóban a kommunikáció került előtérbe, valahogy sikerült úgy alakítani, hogy az legyen a vezérfonal. Mostanában sorban jöttek szembe az utcán a régi ismerős arcok, akikkel az elején együtt indult a móka. Valakiből a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője lett, másból BBC vagy Hír TV tudósító, M1 műsorvezető, vagy Univ TV főszerkesztő. Jött a hangya a gatyába…
A felvi.hu egyre több este világított a laptop kijelzőjén, miután a gyerekek lefeküdtek aludni. Számolgatás, feladatok újraosztása fejben. Megint matek. Megint nem ment jól. De kit érdekelt a hogyan?! Bele kellett vágni! Jött az sms, bőven a ponthatár felett. Jóleső görcs a gyomorban, megint a Pollack. Megint egyetem.

A MIK Televíziós műsorkészítő képzésére nem átlagos emberek jelentkeznek, mindenki egyedi a maga módján. Sokkal inkább, mint más szakokon. De azért a mackós apuka fazon még a negyedik héten is beszédtéma a folyosón. Inkább mókás mintsem bántó, hogy Apának szólítják a közös kávézásokkor. Az előadásokon az első sorba ül – mert ott van hely – elfelejtve, hogy az nem ildomos… Büszkén hordja a büfében vásárolt PTE MIK feliratú pulóvert, mikor hasonló korú barátaival sörözni megy. Húzzák is, irigyek is. “Sok a jó nő?” – kérdezik folyton. De inkább egy történettel válaszol, miszerint a beiratkozáskor az 1999-es EHA kódját kapja vissza. Úgy végződik, hogy .p.jpte. Vagyis Janus Pannonius Tudományegyetem.

Az elméleti anyagok leginkább a gyerekkoráról és a pályakezdés körüli időszakról szólnak. Nagyszülei és szülei otthoni eszközeit mutatják be a történeti visszatekintések, az érettségi utáni munkák világát idézik fel az ORTT-s időkről szóló slide-ok. A Sokol rádió, a fekete-fehér tv és a hétfői adásszünet gyerekkori emlék. Az internet és okostelefon nélküli idők, a VHS kazetta és walkman az akkori mindennapok voltak. A kereskedelmi csatornák indulása meghatározó élmény, az MTI előző igazgatója máig személyes ismerős, és nem csak egy sor a jegyzetben.

Amikor két előadás közötti szünetben szóba kerül, hogy 27 évvel ezelőtt, Antall József akkori miniszterelnök halála miatt váratlanul és indoklás nélkül megszakították a mesét, a társaság egyik pillanatban egyként fordul a legidősebb társuk felé, s teszik fel a kérdést: “Te olyan öreg vagy, hogy ezt láttad. Ugye?” – na az azért szívfacsaró. Na jó, nem! De hát tényleg emlékszik. Kacsamesék…

Most online tanul mindenki. Kamerába kell nézni, az éppen megszólaló a képernyőn látszik. Át kell gondolni ki mit mond, hiszen rögzítik. A TV Foksz-on ez épp testhezálló állapot. Az jelenthet csak problémát, ha ZH írás vagy vizsga közben jön be a kamera látószögébe az egyik gyerkőc, hogy szóljon: pisilnie kell. Ez hogyan lesz? Nem tudja még a mackós fickó. Vagyis én.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Ez vár rád a PTE MIK-en - Interjú Dr. Medvegy Gabriella dékán asszonnyal

Kövessétek a Pécsi Egyetemisták Magazinját!