A nagy Mikulás sztori

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Piros a ruhája, nagy szakálla van, és szinte minden évben egy napon vártunk rá gyerekként. A Mikulásról rengeteg sztorit hallottunk már gyerekként, de akkor a legfontosabb az volt, hogy hozott nekünk ajándékot vagy virgácsot. Na de vajon ki is a Mikulás és miért osztogat ajándékot a gyerekeknek? A cikkben mindenre fény derül.

Mely történetnek higgyünk?

Amit szinte mindenki ismer, hiszen a kereszténységben ezt tanítják a gyerekeknek, az, hogy a Mikulás Szent Miklóshoz köthető. Miklós a myrai püspök volt az ókori Róma területén és egy igazán tehetős családból származott. Szüleit korán elvesztette és egy rokona nevelte fel, aki a keresztény vallásra tanította őt. Később püspökként a családtól örökölt vagyonát szinte teljesen elajándékozta, mindezt névtelenül tette. Halálának éve kérdőjeles, de a nap az December 6-a. A legendák szerint ablakokon dobálta be az ajándékokat, viszont egy háznál a hideg miatt csukva voltak az ablakok. Mivel egy út volt befelé, mely a kéményen keresztül vezetett, ezért ott mászott le és a zsebéből egy aranyérme hullott ki egy harisnyába. Az amerikai filmek karácsonyában szinte egytől egyig ott van a kandalló fölött a zokni várva egy hasonlóan érkező ajándékra. Szinte minden kultúrának a mikulása innen ered. 

A germán mitológia és Európa Mikulása

A vikingek hatalmas térhódításának köszönhetően rengeteg ünnepet átvett Európa. Az egyik ilyen a téli napforduló ajándékozása. A pogányok ezen a napon egymásnak adtak ajándékokat, de a legendák szerint a főistenük Odin szórta szét az ajándékokat. Ezt egy hatalmas szekérrel és a mágikus kecskékkel csinálta. Később ezek a kecskék kísérték háborúba Thor-t is, aki a germán mitológia egyik leghíresebb alakja lett napjainkra. 

Amikor a pogányság kezdett visszaszorulni, és keresztény egyház hatalmas térhódítást ért el, akkor ezt az ünnepet teljes mértékben átvették. Mivel furcsa lett volna, hogy egy germán isten szórja a gyerekeknek az ajándékot, ezért Szent Miklóshoz kötötték az ajándékozást. A téli napforduló december 21-én van, ezért is változó, hogy Európában december 6-án Miklós napon jön a Mikulás vagy 24-én a Télapó. 

Télapó vagy Mikulás?

Magyarországon mióta a Mikulást ünneplik, azóta az Szent Miklós nevéhez köthető. Amolyan becézés gyanánt teszik ezt, hogy a gyerekeknek kedvesebbnek tűnjön maga a név és a személy is. Maga az ember egy igazi mesebeli figura, akár leírva, akár “élőben” találkozunk vele. 

Ki ne látta volna a Coca-Cola reklámokban a nagyhasú puttonyos férfit hatalmas ősz szakállal. Minden kultúrában nevétől függetlenül Ő az az ember, aki ajándékot hoz a gyerekeknek, vagy a krampuszai adnak pár virgácsot. Nem az ajándékozási forma miatt van a kavarodás, hanem a kinézet miatt. Ugyanis a Télapó is piros ruhában járja a világot és hatalmas szakálla van. Az angolszász országokban nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem a Télapó szórja ki szenteste, hogy a gyerekek 25-én reggel fussanak a fához ajándékot bontani. Eredetileg a Télapónak vannak rénszarvasai és nagy szánja, viszont én már teljesen úgy nőttem fel, hogy a Mikulás is szánnal “érkezett” meg hozzánk és Ő is a kéményen mászott be mindig, hogy a fényes bakancsunkba beletegye az ajándékot. A kavarodás miatt néha a nevek tényleg nem is számítanak már, csak a nap, hogy mikor és hova érkezik meg Szent Miklós.

Ki az a Joulupukki?

Ez a név szinte mindenkinek ismerős lehet. A modern kor Santa Claus-a, akit az egész világon ismernek. Mivel a vallási és kulturális hagyományoktól egyre jobban kezdünk elszakadni, ezért a finn Joulupukki mindenki Mikulása. Nevének jelentése nyers fordításban Karácsony Kecske, ezzel is utalva kissé az ókori germán mitológiára. A Lappföldön található az év minden napján a Mikulás, és várja a gyerekeket, hogy elmondják a kívánságaikat. A Karácsony közeledtével repülővel járja a világot, hogy a legtöbb országban tudja boldoggá tenni a gyerekeket. Igaz, amikor először láttam a televízióban, hogy száll ki a repülőből, hatalmas csalódás ért engem.

Személyes tapasztalat

Szerintem a gyerekek életében nagyon fontosak az olyan mesék, mint például a Mikulás, mert az ilyenektől lesz boldog egy gyerekkor. Mindig nagyon szerettem én is takarítani a cipőimet minél fényesebbre, hogy abban az évben ne kapjak virgácsot. (Persze mindig volt benne.) Érdekesnek tartom, hogy minden kultúrának megvan a maga Mikulása vagy Télapója. Egyik személyes kedvencem a Szovjetunió Fagy Apója, azaz a Gyed Moroz. Mivel a szovjetek nem akartak ennek a nyugati mesének behódolni, megalkották a saját ajándékozójukat, aki mindig az újév napján osztott ki az ajándékait.