A nagy dilemma: Koli, vagy albérlet?  –  Előnyök és hátrányok

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Miután megkaptuk a felvételi értesítőnket és megtörtént a nagy ünneplés, le kell ülnünk, és szépen sorjában át kell gondolnunk bizonyos dolgokat az elkövetkezendő egyetemi éveinkkel kapcsolatban. Az egyik ilyen fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunknak az az, hogy kollégiumban, vagy inkább albérletben szeretnénk-e lakni?

Ez a kérdés leginkább akkor kerülhet elő, ha a lakóhelyünktől különböző és távoli városba megyünk egyetemre – akár Pestről vidékre vagy fordítva – és ha nem tudunk, vagy éppen nem szeretnénk a szüleinkkel lakni az egyetem alatt. Ez olykor nehéz döntés tud lenni, épp ezért érdemes lehet egy pro-kontra listát is írni, és az így kapott érvek és ellenérvek alapján könnyebben választhatunk. Azonban még mielőtt belevágnék az előnyök és hátrányok ismertetésébe, szeretném leszögezni, hogy én magam még nem voltam kollégista, eddig albérletben laktam és valószínűleg ez egészen a tanulmányaim végéig így lesz majd, amit így utólag belegondolva sajnálok picit, bár albérletben is szeretek lakni. Mindenesetre sok kolis ismerősöm van, és pécsi egyetemista létemre már majdnem az összes pécsi kollégiumban jártam, ezért bízok benne, hogy hiteles információkkal foglak ellátni titeket.

A kolis élet előnyei és hátrányai

Szerintem sok diák automatikusan összekapcsolja az egyetemi életet a kollégiumba költözéssel, vagyis úgy érezhetik, hogy az egyetemi élethez hozzátartozik a kolis élet is, hiszen általa nagyon jó közösségi élményeket szerezhetünk, és új ismeretségekre tehetünk szert, bővíthetjük a kapcsolati hálónkat akár olyan hallgatókkal is, akikkel amúgy nem is találkoznánk, mert más szakra vagy más karra járnak. A kollégiumoknak közösségépítő szerepe van, és szerintem pont ez a legnagyobb előnye is. És a nagy koli bulikról még nem is beszéltünk. Ezen kívül az sem egy másodlagos szempont, hogy a kollégiumok havi díja jóval kevesebb, mint az albérleteké, ráadásul nem kell még pluszban a rezsiért is fizetni. Ez pedig mindenképpen nagy könnyebbséget jelent a diákoknak (na és persze a szülőknek), főleg azoknak, akik nem dolgoznak az egyetem mellett. Ha pedig valaki attól félne, hogy egy kollégiumi szoba túl rideg lenne, és hogy nem tudná a saját kis környezetét megteremteni, annak ajánlom figyelmébe az egyik korábbi cikkünket, amelyben olvashattok néhány tippet, hogy hogyan tudjátok kissé otthonosabbá és szebbé tenni a kolis szobátokat. De természetesen beszélnünk kell negatívumokról is, például hogy ha kettőnél többen laktok egy szobában, akkor egy embernek csak jóval kevesebb hely fog jutni, és általában a szekrényeken és polcokon is osztozni kell. Mivel relatíve kis helyen laktok többen, így az embernek nem igazán van privátszférája, és minél többen laktok együtt, annál több emberhez kell tudni alkalmazkodni. Ha pedig nem jöttök ki jól egymással, az sok esetben konfliktusokhoz vezethet. A tanulás is nehezebben megoldható, főleg ha a szobatársad vagy szobatársaid kicsit zavarnak benne, azonban ez könnyen megoldható, például elmehettek könyvtárba is tanulni.

EZT OLVASTAD MÁR?  A jogászság megváltása egy kávészünet alatt – Az Arsboni sajtóközleménye

Az albérlet előnyei és hátrányai

Talán az albérlet mellett leginkább az szól, hogy kevesebb emberrel laksz együtt (bár ez nem mindig igaz), ezáltal pedig kevesebb emberhez is kell alkalmazkodnod, sőt, néhány esetben még saját szobád is lehet, ahol megőrizheted a privátszférádat és ahová nyugodtan elvonulhatsz kicsit. Ezáltal az otthoni tanulás is könnyebbé válik. Pozitívumnak tekinthető még, hogy itt szabadabban élhetsz, akkor mehetsz és jöhetsz, amikor szeretnél, nem kell előre engedélyt kérned azért, hogy egy barátnőd nálad aludjon, és akár házibulikat is tarthatsz. Meg persze össze is állhattok páran a barátaiddal és összeköltözhettek egy lakásba. Az albérlet által lehetőségünk lehet kipróbálni azt, hogy milyen egyedül, önállóan élni, amit ugyan a kollégiumban is megtapasztalhatunk, azonban ez már egy kicsit más. Mi tartjuk a kapcsolatot a tulajdonossal vagy a főbérlővel, mi fizetünk neki, és mi takarítjuk a lakást.

Viszont a hátránya az, hogy egy albérlet jóval drágább és több plusz költséget is jelenthet, főleg ha budapesti albérletárakról beszélünk. Illetve nagyon fontos, hogy olyan bérleti szerződét írjunk alá, ami pontosan van megfogalmazva, és amelyben leírtakkal mi is elégedettek vagyunk, ugyanis ha nem figyelünk, akkor kiszolgáltatottabbá válhatunk a tulajdonos felé, hiszen megtörténhet, hogy év közben hirtelen felmondja a szerződésünket, és akkor ilyen gyorsan és hirtelen nehezebb lehet új helyet találnunk. Azonban ez egy eléggé ritka és szélsőséges eset. Mindenesetre bárhogy is döntötök, igazából itt nincsen (nagyon) rossz döntés, mert mind a kollégiumoknak, mind az albérletnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Azonban azt tanácsolnám, hogy a választásnál vegyétek figyelembe, hogy ti mennyire igénylitek az egyedüllétet, és hogy mennyire tudtok alkalmazkodni másokhoz, ugyanis nem biztos, hogy mindenkinek való a kolis élet. Aki jobban szereti a rendet és szüksége van mindennap egy kis nyugodt ”én időre”, annak lehet, hogy inkább az albérletet javasolnám, viszont aki aktív társasági életet szeretne élni, annak egyértelműen egy kollégiumban a helye.