A Myers-Briggs típuselméletről

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az emberek típusok szerint csoportosításának igénye már nagyon régóta foglalkoztatja a világot. Ebben a cikkben hoztam nektek néhány információt a Myers–Briggs-típuselméletről, ami talán az egyik legelterjedtebb a lélektani típus a világon, de kevesen tudják, hogy min alapszik igazából.

„Carl Gustav Jung könyve, a Lélektani típusok 1921-ben jelent meg németül, 1923-ban angolul. Ebben Jung személyiségtípus-felfogását, és ennek részletes értelmezését adta. A negyvenes évek közepétől egy amerikai asszony, Isabel Briggs Myers – akit különösen megragadott Jung elmélete, hiszen ez egybevágott édesanyja korábbi megfigyeléseivel és kutatásával – rendszert és eljárást dolgozott ki Jung elméletének mindennapi hasznosítására. Kiterjedt kutatást folytatott, és a jungi felfogást kérdőív változatban olyan nyelvezetre fordította, amelyet bárki megérthetett. Könyve, a „Gifts differing” (Eltérő adottságok), amely halála után, 1980-ban jelent meg, átfogó bevezetését adja a Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI®) néven ismertté lett rendszernek.”  A típuselméletek ismerete és használata nem jelent faji, nemi, vagy egyéb diszkriminációt a másik emberrel szemben. Sőt leginkább arról szól, hogy ezáltal saját magunkat, illetve másokat is mélyebben meg tudjunk ismerni és ezt hasznosítani is tudjuk. Gondoljunk csak bele mennyivel könnyebb elfogadni egy ember rigojáit ha tisztában vagyunk vele, hogy ez a lélektani típusából ered és nem csak egy őrülten idegesítő felvett szokás. Az MBTI segít abban, hogy könnyebben együtt tudjunk élni másokkal és képesek legyünk elismerni olyan tulajdonságokat is, amiket eredetileg negatívnak gondoltunk. Az elmélet négy alapvető törésvonalat, dimenziót tart fontosnak az emberek információfeldolgozással és döntéshozással kapcsolatos viselkedésében, azaz négy jellemző tulajdonság mentén csoportosítja a MBTI-személyiségtesztet kitöltőket. 4 nagy csoportra osztja az embereket, s ezen belül jelöl ki kisebb és még kisebb csoportokat. Ezen csoportosítás révén azt is meg lehet mondani, ki milyen munkát tud jól elvégezni s milyeneket nem.

 Az introvertált-extrovertált („befelé” ill. „kifelé forduló”) ellentétpárt a köznapi életben a „tartózkodó”-„társaságkedvelő” ellentétpárra szoktuk lefordítani. (Erről nem is olyan régen nálunk is olvashattatok egy cikket, ezt ide kattintva éritek el.)

Ez így ebben a formában nem teljesen helyes; mert ez utóbbiak miatt úgy tűnhet, mintha jellemvonásokra utalnának, míg az MBTI viselkedési preferenciákat mér, és a kettő nem teljesen azonos (a jellem valami szilárdabb, változatlanabb dolog, a viselkedést pedig sok tényező befolyásolja, így dinamikus). Az eredeti, jungi elméletben ez az ellentétpár a lelki energiák forrását kívánta jellemezni: az introvertáltak belülről, az extrovertáltak kívülről szerzik. Ahhoz, hogy ebben a kategóriában beazonosítsd magad azt a kérdést érdemes feltenned, hogy miképp is töltődsz fel, mi az, ami energiát ad számodra?

 

Az érzékelő-intuitív ellentétpár: az érzékelők a világ konkrét jelenségeire érzékenyebbek, azaz arra, ami az érzékek által észlelhető és kívülről adott, míg az intuitívak arra, ami az így nyert adatokat belülről rendezi, vagyis inkább az összefüggésekre, asszociációkra fogékonyabbak. Ha az érdekel, hogy érzékelő vagy intuitív vagy-e akkor gondold végig miképp gyűjtesz információt.

Az érző-gondolkodó ellentétpár: Úgy hisszük, ez elég világos, az érzők inkább ösztönös beállítottságúak és érzéseikre hallgatnak, a gondolkodók viszont a logikus, értelmi gondolkodásra. Talán ezt nem is kell magyaráznom. Mi alapján döntesz? Az érzelmeidre hagyatkozol? Akkor te bizony érző vagy, viszont, ha mindenen ezerszer átrágod magad, logikát keresel a dolgokban akkor itt bizony a T betű tartozik hozzád, hiszen gondolkodó vagy.

A megítélő-észlelő ellentétpár: Legrövidebben úgy mondhatnánk, a megítélők, akik szeretik, ha a dolgok egyértelműen kategorizálhatók, s ennek alapján gyorsan lehet dönteni, míg az észlelők ezt nem preferálják, ők azok, akik fontolva haladnak. Milyen az életstílusod? Hogyan viszonyulsz a világhoz?

EZT OLVASTAD MÁR?  Honoris Causa professzori elismerés - Prof. Dr. Gál István

A négy nagy csoport amire osztja a teszt az embereket a következő:

  1. Racionalisták
  2. Idealisták
  3. Életművészek
  4. Gondviselők

És ezeket még további négy csoportra osztja, így derül ki, hogy milyen is az ember tulajdonképpen a 16 féle személyiségtípusból. Ha az előzők alapján nagyjából megvan az a négy betű, ami a típusod, akkor ezen a linken elérhető, hogy melyikre mik is jellemzők tulajdonképpen.  Abban az esetben viszont, ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy milyen típus vagy akkor töltsd ki a tesztet ezen a linken és máris megtudhatod.

forrás: https://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt/ismeretek/46-alapismeretek

 

2 thoughts on “A Myers-Briggs típuselméletről

Comments are closed.