Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Az idei évről összességében elmondható, hogy az életünk minden tekintetben a feje tetejére állt. Megváltoztak a hétköznapjaink, az egyetemi életünk, a lehetőségeink a kapcsolattartásra és a szórakozásra. 2020 minden tekintetben rendhagyónak mondható, de a sok negatív élmény mellett idén is történtek olyan események, amelyekre mosolyogva gondolhatunk vissza. Az egyetemi élet nem vett vissza a lendületességéből, ugyanolyan sikereket könyvelhetünk el ebben az évben is. Most elhoztam nektek, mi minden történt a MIK-en 2020-ban!

A Pécsi Tudományegyetemen még 2016. február 3-án indult el a „LAKNI KELL” projekt, mely a hajléktalanság társadalmi kérdéseivel foglalkozik. Idén év elején a MIK Építész Szakmai Intézet, a MIK b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium az egyetemi hallgatók bevonásával kezdték meg tevékenységüket. Az eseménysorozat egy workshoppal indult, majd az ötletelés után a csapatok szakmai zsűri és a közönség előtt prezentálták az ötleteiket. A projekt eredményeképpen a helyi hajléktalanszálló udvarában közösségi teret létesítettek. Eredeti terv szerint már tavasszal megkezdődtek volna a munkálatok, de a koronavírus miatt ősz elejére csúszott a projekt kivitelezése. 

A szakkollégium működéséről és a „LAKNI KELL” projektről itt olvashattok bővebben.

2020 február 27-én és 28-án, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezték a Pollack Expo-t. Ebben az évben rekordszámú, 130 kiállító cég vett részt a rendezvényen és a szervezők újdonságokkal is megörvendeztették a hallgatókat. Ahogy már megszokhattuk, az esemény a plenáris üléssel indult, majd színvonalas szakmai előadásokon vehetett részt a közönség. A szünetekbe körbejárhattuk a kiállítók standjait, ahol megismerhettük a tevékenységüket, munkalehetőségek után kutathattunk, vagy éppen kedvünkre válogathattunk a játékok között, ahol értékes ajándékokat nyerhettünk. Az idei év különlegessége, hogy most először a külföldi hallgatók angol nyelven is hallgathattak előadásokat. A legkedveltebb program a hallgatók körében a Tettye Forrásház Zrt. szabadulószobája volt, ahol különböző műszaki problémákba ütközve kellet helyreállítani a vízvezetéket és kijutni a szobából. 

 

Reményeink szerint a Pollack Expo vár 2021-ben is, ne hagyjátok ki!

 

2020-ban a Műszaki és Informatikai Kar kiemelt figyelmet fordított a nők életpályájára a műszaki életben. Több eseménysorozat is köthető ehhez a témához, amik nagy sikert arattak még az egyetemen kívül is. Már az év első felében, március 2-án a Természettudományi Kar és a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében megvalósult a „Nők a tudományban 2020” konferencia a Szentágothai János Kutató Központban, ahol az egyik kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája a „Férfias szakterület – kevés nővel” volt, a Műszaki és Informatikai Kar két női oktatója is részt vett, dr. Eördöghné Miklós Mária és dr. Baracsi Viktória. Az év során még zajlottak a háttérmunkálatok a témában, a kar felméréseket végzett, pályázati kiírásokat támogatott. Ezek után október 14-én a kar hivatalosan is elindította a „THE NEW NORMAL” kampányt, amelynek keretein belül a hallgatók szoros bevonásával igyekszik megszüntetni azt a sztereotípiát, miszerint vannak férfi és női szakmák. A program részeként elkészült kisfilmeket megtekinthetitek a kar Facebook oldalán, a „LEGYÉL JELEN VELÜNK A MŰSZAKI PÁLYÁN” lejátszási listában. A kampánysorozat részeként a WMN interjút készített Prof. dr. Medvegy Gabriellával, amelyet itt tudtok elolvasni. Az őszi félévben meghirdették a „Mérnöknőnek lenni, mérnöknővé válni” fotó-, poszter- és videopályázata. A kar a támogatók segítségével, pénzjutalommal ismerte el a rendkívül színvonalas pályázatokat. Novemberben a közönség is megtekinthette az elkészült műveket a kar aulájában. A benyújtott alkotásokat itt tudjátok megtekinteni.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Joghallgató az élsportban - Interjú Demeter Attilával

A kampány folytatódik, érdemes nyomon követni az eseményeket. Nektek mi a véleményetek a témáról?

Az említett eseményeken felül természetesen rengeteg minden történt a karon a koronavírus ellenére. Továbbra is folytatódnak az innovációs fejlesztések, mint például a 3D kutatóközpont munkája a művégtagokkal kapcsolatban. Idén is több hallgató dolgozott TDK munkáján, de ezen kívül is rengeteg sikerrel büszkélkedhetnek a MIK diákjai. A közösségi élet sem állt meg, a kari nagykövetek aktívan tevékenykednek. A karácsonyi jótékonysági aukció is sikeresen lezárult, a pécsi KheTanoda rászoruló roma gyermekei részére 190.000 Ft gyűlt össze az alkotásokból. 

Összességében a MIK egy nagyon sikeres évet tudhat maga mögött, sok új hallgatóval, a nehézségek ellenére friss diplomásokkal. Találkozunk 2021-ben és reméljük, mihamarabb kárpótolhatunk benneteket az elmaradt eseményekért!

Neked mi volt a legszebb emléked 2020-ból?