micsoda_no_pretty_woman_pecsi_egyetemistak_magazinja

A Micsoda nőt egyszer már biztosan láttad! – 30 éves a hollywoodi sikerfilm!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bizony hihetetlenül hangzik, de idén harminc éve, hogy az amerikai mozikban bemutatták azt a hollywoodi tündérmesébe illő sztorit, amit mindenki egyszer már biztosan látott.

A Micsoda nő, azaz a Pretty woman 1990. március 23-i hétvégén debütált az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. Majd sorra következett a többi országban is a mozipremier. Magyarországon a filmet csak 90’ augusztusában mutatták be. Csak az USA-ban az első hétvégén több, mint 11 millió dolláros bevételt termelt, amivel majdnem elérte a film becsült költségvetésének teljes összegét, ami megközelítette a 15 millió dollárt.

micsoda_no_pecsi_egyetemistak_magazinja

A szereposztás és a film befejezése

JF Lawton a film forgatókönyvírója a közelmúltban elárulta, hogy ő bizony sokkal sötétebb befejezést írt elsőkörben a Micsoda nő című filmnek, viszont Hollywood továbbra is éhezett, ahogy fogalmazott a ’Disney-befejezésre’. Ezért az forgatókönyv befejezését megváltoztatták, így került bele a mindenki által jól ismert ’erkély-jelenet’. A film rendezője Garry Marshall a szereposztásnál már a meghallgatásokon érezte Richard Gere és Julia Roberts között azt a szikrát, amit Michelle Pfeiffer és Al Pacino között nem, akik szintén részt vettek a szereplőválogatáson.

Minden bizonnyal maradtunk volna az eredeti forgatókönyvnél, ha ők alakították volna Vivian és Edward személyét, és akkor a befejezés sem ilyen lett volna, de Hollywood megvette a Gere-Roberts párost.– mesélte a közelmúltban a rendező a Vanity Fairnek.

Filmzene

A filmben felcsendülő ’Oh, Pretty Woman’ című Roy Orbison dal inspirálta a film címét. A Roxette ’It must have been love’ című dala – amelyet a 87’-es kiadást követően a film betétdalaként újra értelmeztek – pedig a svéd zenekar ötéves fennállásának egyik legnagyobb sikere lett, hiszen 1990 júniusában hét hétig jelen volt a Billboard HOT 100-as listáján, ahol első helyezett is volt. Elmondható, hogy a dal a filmnek köszönhetően lett nemzetközi siker. A dalt RIAA arany helyezéssel díjazta, miután több mint 500.000 példányt értékesítettek a kislemezből. Ezt követően 2014-ben Gessle díjat kapott a dal, az ötmilliárdszori lejátszás után.

EZT OLVASTAD MÁR?  Michelisz Norbert a PTE bajnoka!

Sikerek

A filmzene sikereit már felsorakoztattuk, de maga a film is számos BAFTA-díj és Golden Globe-díj jelölést kapott, ám csak egyet sikerült megszerezni. Julia Roberts-et a színészi alakítása miatt legjobb színésznőnek járó Golden Gobe-díjjal – zenés film és vígjáték kategóriában – jutalmazták filmbéli alakításáért 1991-ben. Julia Roberts-et a filmben nyújtott alakításáért jelölték a 63. Oscar gálán is a legjobb női főszereplő kategóriájában, ám azt Kathy Bates nyerte a Tortúra című film kapcsán.

A film legnagyobb sikere talán az, hogy még most 2020-ban – a mozibemutatót követően harminc évvel – is, szívesen veszem le a polcról az eredeti Blu-ray lemezt, hogy megnézzem egy őszi estén. Kellemes kikapcsolódást nyújt ennyi idő távlatából is, hiszen az emberek azóta sem változtak a tekintetben, hogy még mindig szeretjük a hollywoodi tündérmeséket!

Láttad már a filmet?

2 thoughts on “A Micsoda nőt egyszer már biztosan láttad! – 30 éves a hollywoodi sikerfilm!

Comments are closed.