a-magyar-kultura-napja-kolcsey-ferenc-himnusz-januar-22-pecsi-egyetemista

A magyar kultúra napja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük hazánkban, ugyanis sok-sok évvel azelőtt tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A magyar kultúra napjának ünneplésével kapcsolatosan pedig biztosan mindnyájan őrzünk saját emlékeket.

A magyar kultúra napjának ünneplése az óvodákban és iskolákban is megjelenik, melynek során ünnepi műsorral szoktak a diákok vagy hallgatók a közönség elé állni. Nekem is számos ilyen élményem volt és biztosan Nektek is. Ilyenkor ez az alkalom lehetőséget ad, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik a magyar kultúrát, művészetet műveltek és elláttak, illetve ellátnak bennünket kiválóbb és kiválóbb alkotásokkal, továbbá őrzik kultúránkat és értékeinket. A magyar kultúra napja nemzeti emléknap, tehát nem számít piros betűs ünnepnek és munkaszüneti napnak sem, ellenben segít egy nemzetként emlékezni erre a jeles alkalomra

1823.január 22.

A Magyar Kurír hírportál weboldalán a magyarkurir.hu-n egy, a múlt évi magyar kultúra napjával kapcsolatos cikkben bőséges információkkal látja el az olvasót a Himnusz keletkezésével kapcsolatosan, valamint a kézirat sorsának momentumait is összegezi: 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, melyet 1946-ban vásárolt meg az Országos Széchenyi Könyvtár. – A kézirat mondhatni kalandosan került végül a könyvtár gyűjteményébe, melyről a fent említett írásban tudtok olvasni.  A nemzeti himnuszunk költője igen sokoldalú tevékenyéget végzett, mint politikus, nyelvújító és mint költő is. A mai napig a különböző hivatalos alkalmakon felcsendülő Himnusz dallamai pedig Erkel Ferenc munkáját dicsérik, hiszen Ő zenésítette meg a költeményt 1844-ben.

Ünnepeljük együtt ma a magyar kultúrát, az irodalmat és a művészetet!

Himnusz (részlet)

Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bõséggel,
Nyújts feléje védõ kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendõt,
Megbûnhõdte már e nép
A múltat s jövendõt!

 

  1. kép forrása: Wikipédia
  2. kép forrása: Wikipédia