magyar_egeszsegugy_napja

Semmelweis Nap, a magyar egészségügy napja

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Július 1. az a dátum, ami az egészségügyben dolgozók ünnepét, a Semmelweis Napot jelenti. Ilyenkor zárva tartanak a patikák, a szakrendelések, illetve azok az egészségügyi szolgáltatások, amik nem létfontosságúak, és mellőzhetőek egy nap erejéig. De mi is pontosan ennek az ünnepnek a története? Kiről kapta a nevét? A cikkből megtudhatjátok.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Bizonyára sokaknak ismerős lesz ez a történet, az egészségtudományi területeken dolgozó hallgatók számára talán kicsit már unalmasnak is tűnhet, hiszen órai keretek között is rengetegszer előkerül, mi a Gyógyszerésztudományi Karon számos tárgy keretén belül megemlékezünk Semmelweis Ignácról. A kórházban, ahol dolgozott megfigyelte, hogy a két klinika (1-es számú és 2-es számú, melyek közül egyiken orvosok, másikon bábák dolgoztak) között a gyermekágyi láz előfordulása, amiben nagyon sok szülő édesanya meghalt, nagy eltérést mutat. Korábban egyik barátja ebben a betegségben hunyt el, és többek között ez is közrejátszott abban, hogy elkezdte foglalkoztatni ez a betegség, illetve a betegségnek a terjedése, megelőzése. Felismerte azt, hogy a gyermekágyi láz egy fertőzést követően alakul ki, amit az orvosok keze terjeszt, akik a szülés levezetését, a várandós kismamák vizsgálatát ugyanazzal a kézzel végzik, amivel korábban az elhunytakat vizsgálták. Ennek okán Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klóros kézfertőtlenítést, ami a betegség előfordulását és az édesanyák halálát drasztikus mértékben lecsökkentette (a kezdeti 9,92% halálozás 1,26%-ra csökkent). Ezzel a felismerésével méltán kapta meg az anyák megmentője címet.

magyar_egeszsegugy_napja

Semmelweis Nap története

2011-ben lépett hatályba az a 2010-ben benyújtott törvényjavaslat, mely alapján július elsejét munkaszüneti nappá nyilvánították az egészségügyben dolgozók számára. Ezzel kívánták kifejezni hálájukat az orvosoknak, ápolóknak, gyógyszerészeknek, asszisztenseknek, mentősöknek, egészségügyi személyzetnek. Ilyenkor a kórházak ünnepségeket szoktak tartani, aminek folyamán a dolgozóik közül a legkiválóbbakat kitüntetéssel is jutalmazzák. Nemcsak a fent felsorolt munkakörbe tartozó munkavállalókat, hanem a gazdasági, műszaki részlegen dolgozó munkatársakat is, hiszen nekik is nagy szerepük van abban, hogy az egészségügyi ellátás, a kórház/klinika működni tudjon. Sok helyen emellett műsorokkal is készülnek, kisebb koncerteket, előadásokat is szoktak szervezni ilyenkor program gyanánt. 

Az elmúlt hónapok koronavírusos időszaka miatt talán idén még inkább különlegesebb ez a nap. Az egészségügyben dolgozók talán még sosem voltak ekkora terhelésnek kitéve. Nekem is sok ismerősöm van, akik gyakorlatilag 7 napból 6-ot végig dolgoztak, mindezt pedig a legnagyobb odaadással és hivatástudattal. Elfáradtak, kimerültek, de talán most, a vírus lecsengésével picit ők is fel fognak tudni töltődni, mind testileg, mind lelkileg. Végezetül megkérdeztem pár, az egészségügyben dolgozó ismerősömet, hogy nekik mit jelent a Semmelweis Nap, miért tartják fontosnak. 

magyar_egeszsegugy_napja

Horváth Adrienn, gyógyszertári asszisztens 

„Nagyon örülök annak, hogy egy egész napot szentelnek az egészségügyi dolgozóknak, és az egész éves munkánkat elismerik egy számunkra munkaszüneti nappal (már akinek). Főleg a pandémia után, ahogy nagyon sokan megrohamozták a patikákat. Sajnos még nagyon kevesen tudnak róla, hogy 2011-től munkaszüneti nap lett. Nem egy üzenetet kaptam, hogy “Nyitva lesztek?” vagy “Melyik patika ügyel?” és hasonlók. A háttérben munkálkodó egészségügyi dolgozók még mindig kevés figyelmet és megbecsülést kapnak, mint mi is, a gyógyszertári dolgozók. Sokak számára természetes, hogy a gyógyszertár mindig nyitva van, pedig sok veszélynek vagyunk kitéve mi is.”

dr. Molnár János, gyógyszerész

„Fontosnak tartom, hogy az év egyik napján megemlékezzünk az egészségügyi dolgozókról, és áldozatos munkájuk előtt tisztelegjünk. Úgy gondolom, méltó módon lett elnevezve ez a nap a hányattatott sorsú, de a munkájával egyedülálló sikereket elérő Semmelweis Ignácról, az „Anyák megmentőjéről”. Semmelweis napon a gyógyszerészek szerepe is hangsúlyt kap, hiszen a gyógyító csapat fontos részét képezzük, ezt láthattuk a koronavírus járvány elleni védekezésben is. Reméljük, az együttműködés a továbbiakban is megvalósul, ami a magyar emberek érdekét és egészségének megőrzését is szolgálja.”

dr. Sárdi Ferenc, mentőorvos 

„Az Országos Mentőszolgálat valamennyi munkatársa is tisztelettel emlékezik Semmelweis Ignác munkásságára. A szolgálat – a sürgősségi ellátási lánc egyik képviselőjeként – viszont ezen a napon sem pihen, beleértve mind a kocsizókat, mind pedig az Irányító csoportok állományait. Teljes kapacitással dolgozunk július elsején is, hisz a hirtelen egészségkárosodások, balesetek úgymond nem ismerik a naptárat, szünnap/ünnepnap így a mi hivatásunkban nem létezhet, és nem is létezik.”

 

 

Képek forrása: kiemelt kép, kép2