A „legjobb barátom” a határidőnaplóm és az éppen aktuális to-do listám -Interjú Fazekas Cintiával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A pécsi jogi karon 2 hét múlva kezdődik a vizsgaidőszak, amikor nagyjából másfél hónapon keresztül a tanuláson kívül nem igazán fogunk mást csinálni. Én az idei félévben a megszokotthoz képest több mindenben veszek részt mind közéleti mind tanulmányi tevékenységek terén. Mindez persze örömmel tölt el, hiszen új feladatokkal és kihívásokkal néztem szembe, amelyek által saját magamhoz képest sokat fejlődtem. Azonban mivel sok szemináriumom/gyakorlatom van, emellett szerkesztő, hallgatói mentor vagyok és a legelső tudományos dolgozatomon is dolgozom, így hajlamos vagyok azt érezni, hogy nem tudok mindenre megfelelő időt szánni. Éppen ezért egyik nagyon jó barátnőmet, Fazekas Cintiát kérdeztem, hogy ő hogyan tudja jól beosztani az idejét. Cintit már sokan ismerhetitek, hiszen ő is karunk egyik hallgatómentora, a Közigazgatási Jogi Tudományos Diákkör titkára és számos tudományos díjat is magáénak tudhat.

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Mesélnél egy kicsit arról, hogy miért a pécsi jogi kart választottad?

Fazekas Cintia: Én is köszönöm a lehetőséget, és hogy rám gondoltál, nagyon megtisztelő. Középiskolában fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy jogi egyetemre szeretnék felvételizni. Ekkor szóba jött Pécs mellett Budapest is, mivel az életem egy másik területe oda köt. Számba vettem a pro és kontra érveket. Ekkor a város közelsége az elsők között szerepelt. Mivel kaposvári vagyok, így nagyjából 1 óra alatt otthon tudok lenni, és ez számomra fontos tényező volt. Aztán jött a nyílt nap, ekkora már szinte 99% volt, hogy a pécsi jogi kart választom. A nyílt nap ezt az 1%-ot magával hozta. Innentől kezdve nem is gondolkoztam másban. Annak idején egyetlen kar képzéseit jelöltem meg: a PTE ÁJK osztatlan jogászképzést, valamint a jogi asszisztenst és az igazságügyi igazgatási képzést amolyan B es C verzióként, azzal a tervvel, hogy amint lehet átjelentkezem osztatlanra, de szerencsére sikerült felvételt nyernem, így ezekre az opciókra nem volt szükség.

Azért azzal mindenki tisztában van, hogy az egyetem első évében rengeteg új ismeretet kell elsajátítani nemcsak tanulás, hanem az önállóbb élet terén is. Mit gondolsz, neked ez anno hogy sikerült?

Fazekas Cintia: Nehezen. Sokan nem gondolnák a mai Fazekas Cintiáról, hogy elsőévesként milyen csendes és elveszett volt, egy olyan hallgató, akiben hatalmas gátat teremtett csupán a nagy anyagmennyiség gondolata. Amikor ide kerültem, egyetlen embert ismertem az évfolyamomról, így a beilleszkedés is hosszabb idő volt. Szerencsére egy felsőbb éves barátom és az akkori lakótársaim rengeteget segítettek, és sok hasznos tanáccsal elláttak, azonban így sem vettem zökkenőmentesen az akadályokat. Visszatekintve már tudom, hogy ezeket az akadályokat én állítottam magam elé, ezért mentorként mondhatni küldetésemnek érzem, hogy segítsem a hallgatókat abban, hogy ezeket le tudják küzdeni, és ebben példát mutassak másoknak. Az önálló életre kitérve: nekem nagyon erős a kötelékem a családommal. Nem titok, hogy megviselt az a heti 3 nap is, amit nélkülük kellett töltenem, de nem kellett sok idő, hogy rájöjjek, ez egy tökéletes egyensúly a család és az önálló életre való felkészülés között. Másodévre már kifejezetten élveztem ezt az életmódot, így amikor idén márciusban bezártak a kollégiumok, már azért voltam szomorú, hogy nem lehetek Pécsett, hiszen szinte a második otthonom lett a város.

A 2019-es OTDK-n Közigazgatási Jog II. Szekcióban különdíjas voltál és az idei kari forduló Közigazgatási és Infokommunikációs jogi Tagozatán is továbbjutottál az országos fordulóba. Milyen érzéssel tölt el, hogy másodjára vehetsz részt egy ilyen nívós versenyen?

EZT OLVASTAD MÁR?  Rajz előkészítő a MIK-en!

Fazekas Cintia: Nagyon boldog vagyok, és izgalommal tölt el, hogy újra megmérettethetem magamat. Kíváncsian várom, hogy az online versenyzés milyen eredményt hoz majd, hiszen ez egy új és idegen terep mindannyiunk számára. Szerencsésnek tartom magamat, hiszen úgy érzem, már joghallgatóként sikerült megtalálnom a jog azon területét, amivel szívesen foglalkoznék a későbbiekben is, valamint azért is, hogy az élet a Közigazgatási Jogi Tanszék tehetséggondozó szárnyai alá sodort, és itt megragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem dr. Pál Emese tanárnőnek a segítséget, és támogatást, amelyet konzulensként és emberként már sokadik közös munkánk alkalmával kapok Tőle.

A tanulmányaid, illetve a tudományos és közéleti tevékenységek mellett hogyan oldod meg, hogy legyen elegendő időd a családra/barátokra/párkapcsolatra és önmagadra is?

Fazekas Cintia: Rugalmas tervezés – ahogy én hívom. Nekem az “eredeti” szakmám ügyintéző titkár. A barátnőim gyakran meg is jegyzik, hogy ez a véremben van – egyszerűen imádok listákat írni, naptárat vezetni, előre tervezni. A “legjobb barátom” a határidőnaplóm, és az éppen aktuális “to-do” listám. Mindig előre beosztom, hogy melyik nap, mit kell csinálnom, így könnyen be tudom osztani az időmet, és jut időm a családra, barátokra, párkapcsolatra és magamra is. Felállítottam magamnak saját szabályokat, például, hogy mikor kelek, meddig tanulok (hogy ne készüljek ki vizsgaidőszak közepére), és néha, amikor érzem, hogy megtelítődtem, megengedem magamnak, hogy egy egész napig ne foglalkozzak ezekkel a dolgokkal – akár a vizsgaidőszak közepén is. Ilyenkor pihenek, felfrissülök, és persze bevállalom, hogy máris megcsúszik a “beosztásom”, viszont teljesen feltöltődve sokkal jobban lehet haladni. Viszont ez éppen attól rugalmas, hogy időben nekiállok minden olyan dolognak, ami határidős, így simán belefér egy spontán mozi, kirándulás vagy bármi olyan tevékenység, ami a mentális és lelki egészségemet szolgálja.

Végezetül milyen tanácsokat adnál a gólyáknak, hogy sikeresen teljesítsék életük első vizsgaidőszakát?

Fazekas Cintia: Amit az előzőekben elmondtam lényegében: tervezzenek előre és ne essenek pánikba. Nagyon fontos, ha módjuk van rá, úgy osszák be a vizsgadőszakot, hogy számoljanak előre nem látható körülményekkel is, mint pl. egy betegség. Legyen napi rutinjuk, amihez tartsák magukat. Koncentráltan tanuljanak – közben nincs Instagramozás és társai. Telefon nélkül fele annyi idő alatt végezni lehet, higgyétek el, tapasztalat. Szánjanak időt a kikapcsolódásra, akár csak este egy filmmel, és ha elakadnak, ne féljenek segítséget kérni. 

Mindenkinek kitartást, sikeres vizsgaidőszakot és kellemes ünnepeket kívánok! 

Még egyszer köszönöm szépen Cintinek az interjút!

Kiemelt kép forrása.