A legfényesebb magyar hang mára fénytelen. – Elhunyt Vass Gábor, szinkronszínész

Mi a véleményed?
+1
3
+1
10
+1
2
+1
+1
1
+1
+1

64 éves korában elhunyt a magyar szinkronszakma egyik legnagyobb alakja, Vass Gábor. A színész hosszan tartó, súlyos betegségét legyőzte, de a COVID-19 nem kegyelmezett. Sokként ért délelőtt, mikor fekete keretes képe nézett rám az interneten, nem értettem, hogy lehet ez. Életvidám, lendületes személye, egyedülálló orgánuma pótolhatatlan veszteség mindannyiunk számára. 

Ki volt ő?

1974-78 között végzett Várkonyi Zoltán utolsó osztályában a Színház- és Színművészeti Főiskolán. Szolnokon, Szegeden, Győrben, majd Budapesten a Madách Színházban játszott, de szinkronhangjával egyedülállóan maradandót adott a magyar társadalomnak. Anyanyelvünkön ő szólaltatta meg többek között Samuel L. Jackson-t  Nick Furyként a Bosszúállókban, a James Bond filmekben Sean Connery-t, illetve Robert De Niro-t számos filmjében, a kis hableány Sebastian-ját, továbbá Scooby-Doo jellegzetes hangja is neki köszönhető. 

Ezek mellett több évadon keresztül sorozatok, rajz- és anime filmek, játékfilmek szereplőinek is adta hangját, de dokumentumfilmeket is narrált. Több mint 13 évig a Cinema City mozikban a reklámok is Vass Gábor hangján szólaltak meg, de a McDonald’s is vele népszerűsítette újdonságait. Több rádió munkatársa, így a Retro, a Hobby és a Best FM, de az HBO és az AMC csatorna hangja is volt. Hiánytalanul nem lehet felidézni, hogy ne maradjon ki valami több mint 40 éves munkásságából. A közösségi oldalakon görgetve egymást érik a vele kapcsolatos hírek, megemlékezések.Retro Rádió elköszönésképpen a következő mondattal búcsúzott:

„Ő adott hangot a szavainknak, és nekünk most elfogytak a szavaink”. 

Személye, élete és munkássága előtt fejet hajtunk.