kutyus

Amíg a gazdinak dolga van, a kutyusnak itt jó helye van! – PÓTMAMI Pécsett!

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0

A kis kedvenceink a családunkhoz tartoznak, azok részei, de előfordul olyan, hogy nem vihetjük őket magunkkal. Bármennyire is szeretnénk, hogy négylábú, hű társaink elkísérjenek az utazásainkra, eseményekre, de sajnos ez nem minden esetben oldható meg, mert nem mindenhol elfogadott az állatok jelenléte.

Ha ebbe a helyzetbe kerülünk, és nem tudjuk kire bízni a kutyust, kézenfekvő megoldás lehet a kutyapanzió. Szerencsére erre Pécsett is lehetőségünk van már. A következő interjúban Bálint Zsófiával, a Pécsi Pótmami tulajdonosával beszélgettem.

Mesélj, kérlek kicsit magadról. Hogyan jött a PÓTMAMI ötlete?

kutyusBálint Zsófia: Igazából mostanában jövök rá, hogy már egész kiskoromban “jött” az ötlet. A mamám mindig meséli, hogy mivel igazi kutyusom nem lehetett, ezért volt nagyon sok “képzeletbeli kutyusom” és sétáltunk együtt valahol, én pedig soroltam a kutyaneveket. Aztán a nyár folyamán valamikor, álltam a telek közepén és hívtam a kutyákat. Szombat volt, sokan voltak, és jött az érzés, hogy amit mama mesél mindig, az valósággá vált, csak felnőttem, de itt vagyok, sorolom a kutyaneveket és a kutyák igaziak.  

Őszintén megmondva, nem tudom, hogy volt-e “0-ik pillanat”, amikor rájöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Sok okj-s végzettségem van, van két diplomám, jelenleg is a mesterképzést csinálom, de egyik sem kutyákhoz kapcsolódik. Szóval nem megalapozott terv volt, csak egy érzés, hogy ez az út, ezután kezdtem el a kutyás tanfolyamokra járni. Rengeteg segítséget kaptam annak érdekében, hogy lássam, tényleg ez az utam: nem csak elszállásolni a kutyusokat, hanem felidézve a kiskori nyarakat, nyaralást biztosítani Nekik a “Pótmaminál”, amíg a gazdik is kikapcsolódnak. 

Hogy osztod be az időt, hogy minden kutyusra jusson idő?

Bálint Zsófia: Amint belép egy kutyus a kapun, úgy kezelem, mintha a sajátom lenne. Úgy foglalkozok Vele. Felmérem a habitusát, az igényeit, ennek megfelelően csoportosítom Őket. A legtöbbeknek az az igazi szórakozás, ha egymással játszhatnak. Akik inkább az ember közelségét kedvelik, Velük külön játszunk, birkózunk, kötelet húzunk. Kedvenceim a nagy, csoportos labdázások. De voltam már vendég-kutyussal plázázni, étteremben, bútorboltban, túrázni, ritkán látni engem kutya nélkül. De persze olyan is előfordul. 

Reggel 6-7 között van ébresztő, reggeli, takarítás, és este 10-éjfél között takarodó, vacsoraidő. Napközben kint vagyunk, játszunk, olykor-olykor van kényszerpihenő, a nyári melegben például. 0-24-es “munkát” választottam, mert amikor nem vagyunk itthon vagy lefekvéshez készülődünk, akkor is folyamatosan nézem Őket a kamerákon, ha kell beszélek Hozzájuk. 

Milyen szolgáltatásaid vannak? 

Bálint Zsófia: Kutyanapközi és éjjel-nappali panzió szolgáltatásokkal rendelkezünk. A napköziben szuperül lefáradnak a kutyusok, míg a gazdi dolgozik, iskolában van, vagy egyéb programja van, emellett szocializálódnak is. A panziózás során pedig itt töltik az éjszakát, mi etetjük és gondoskodunk Róluk, foglalkozunk Velük, míg a gazdik elutaznak. 

Hogyan néz ki egy napotok a PÓTMAMIban?

Bálint Zsófia: Nehéz sémát állítani, mert nem szeretek rendszerben gondolkodni, hiszen bármi történhet, ami miatt ez a megborul, és ezt egy kutyának nehéz elmagyarázni, de azért vannak dolgok, amik jellemzően ugyanúgy történnek. 

Ahogy korábban említettem, reggel 6-7 körül van ébresztő. Mindenkit kiengedünk, elvégzik az egészségügyi dolgaikat, majd reggeli “örömködés” van, simogatás, mindenkivel foglalkozunk egy kicsit. Ezt általában a takarítás követi, nagyon figyelünk, hogy mindig tisztaság legyen körülöttünk, a kennelekben, a panzióban.

kutyus

Ezután reggeliznek azok a kutyusok, akik ezt szokták meg. 7-9 óra között érkeznek a napközisek, ami után felállítom a falkákat, kiket kivel lehet együtt játszatni, ki milyen jellem. És itt kezdődik a csodálatos része, a játék.  Vannak, akik egész nap képesek nyomni, vannak, akik már 11 órára elfáradnak és kidőlnek egy fa alatt. Váltakoznak is a csoporttagok, hiszen, aki reggelizett, az kicsit később csatlakozik, hogy “lepihenje” a reggelit. 

Délután 4-5 óra körül jönnek a napközisekért vagy a panziósokért a gazdáik. Ha úgy alakul, hogy dolgunk van a városban, akkor ezt követően szoktunk a kutyusoknak pihenőt beütemezni, mindenkit elrakunk a kis helyére, majd este, 8-9 körül újabb kiengedés, és attól függ, hogyan zajlott a nap, 10 óra-éjfél körül vacsoráztatás és takarodó. 

kutyus

Mik a jövőbeli terveid?

Bálint Zsófia: Szeretnénk bővíteni. A telek és a panzió épületének adottságait maximálisan kihasználtuk a nyáron, s éppen ebből láttam meg, hogy hogyan lehetne még jobban csinálni, ki- vagy átalakítani. Van még kihasználatlan telekterület, ami tökéletes lenne a kutyusoknak, de egyelőre nem volt idő, hogy kiforrja ez a terv magát.

Átalakítást is tervezünk, a szoba kenneles elhelyezést szeretnénk belső, épített kennelekkel felváltani. Az előbbiekkel sincs semmi gond, de még higiénikusabbá és barátságosabbá szeretnénk tenni a panziót. Igaz a mondás, hogy a kutyának nem kell drága fekhely vagy játék, hanem valaki, aki Vele van, amennyit csak lehet, szóval igazából a saját lelkünk megnyugtatása érdekében tervezzük a szintlépést.

A visszajelzések alapján tetszik a gazdiknak, amit és ahogyan csináljuk, és gyakran könny szökik a szemembe, amikor egy kutyusért jön a gazdi, de Ő leül a kapu elé és nem akar hazamenni. Ilyenkor látom igazán, hogy tényleg jó úton vagyunk és jól érezte itt magát a kutya, és ez az, amiért csináljuk, hogy jól érezzék magukat a kutyusok a gazdi távollétében is.

Zsófi rendkívül szimpatikus, igazi állatbarát, odaadóan teszi a dolgát, gondozásában kedvenceinknek jó helye van, amíg a gazdik távol vannak. Teljes szívemből merem ajánlani, ha nekem is szükségem lesz kutyapanzióra, mindenképp hozzá fogok fordulni. Megtaláljátok őket a Facebook oldalukon, illetve internetes oldalukon.